11 Απρ 2013

Αναδρομική φορολόγηση της εισφοράς μας στο ΤΕΑ ΕΛΤΑ



Με αφορμή το έγγραφο του Σωματείου Φθιώτιδας & Ευρυτανίας κάναμε μια έρευνα σε σχέση με την εισφορά μας στο ΤΕΑ ΕΛΤΑ, προκειμένου αφενός να απαντήσουμε στο Σωματείο, αφετέρου να ενημερώσουμε όλους τους ....
Συναδέλφους για τις αλλαγές που έχουν επέλθει και που οφείλονται στην αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τη λειτουργία του επαγγελματικού μας ταμείου.

Μέχρι το 2011 η εισφορά μας στο ΤΕΑ βάσει παλαιότερου νόμου αντιμετωπίζονταν όπως και οι ασφαλιστικές εισφορές στα ταμεία κύριας και επικουρικής ασφάλισης. Αποτυπωνόταν μαζί με αυτές στο εκκαθαριστικό σημείωμα της μισθοδοσίας μας, στο χώρο που αντιστοιχεί στις κρατήσεις και ήταν αφορολόγητη.

Όμως η πολιτεία ψήφισε νέο νόμο που χαρακτηρίζει τις εισφορές στα επαγγελματικά ταμεία εισόδημα και τις φορολογεί πλέον με τον συντελεστή που αντιστοιχεί στο κλιμάκιο φορολογίας του εισοδήματος του φυσικού προσώπου.

Το ίδιο ισχύει και για το ποσό που προαιρετικά κάποιος συνάδελφος μπορεί να  αποταμιεύει στο ΤΕΑ ΕΛΤΑ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη το επαγγελματικό ταμείο μας προσαρμόστηκε στα  δεδομένα που ο νέος νόμος προβλέπει και προχώρησε στην εφαρμογή των σχετικών διατάξεων φορολόγησης.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα:

  1. Το ποσό που αντιστοιχεί στην μηνιαία εισφορά μας  προς το ΤΕΑ ΕΛΤΑ να μεταφερθεί στη χώρο των προκαταβολών του εκκαθαριστικού σημειώματος μισθοδοσίας προκειμένου να υπόκειται σε φορολόγηση.
  2. Το ποσό που αντιστοιχεί στην αναδρομική φορολόγηση των εισφορών μας του προηγούμενου έτους, να κρατηθεί από την μισθοδοσία μας σε τέσσερις ισόποσες μηνιαίες δόσεις τους επόμενους μήνες.