14 Ιουν 2013

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του good ΤΤ με την Goldman Sachs σύμβουλο του ΤΧΣ

Θα είναι καταλύτης εξελίξεων καθώς θα αποκαλυφθούν τα πραγματικά σχέδια….για την Eurobank – Πωλείται και η Proton bank – Ενδιαφέρον από Alpha – ΕΤΕ 

Ξεκίνησε η διαδικασία πώλησης του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ανέθεσε στην Goldman Sachs στην αμερικανική επενδυτική τράπεζα (λόγω των ομολόγων και των επενδυτικών της θέσεων είχε αποκλειστεί στο .... παρελθόν από το ελληνικό κράτος) να αναλάβει ως σύμβουλος πώλησης.
Η παρουσία της Goldman Sachs ενός εξειδικευμένου επενδυτικού οίκου διεθνούς εμβέλειας, διασφαλίζει την αξιοπιστία της διαδικασίας, ωστόσο η πώληση του ΤΤ θα φέρει στην επιφάνεια το βαθύτερο σχέδιο για το ελληνικό banking και την τύχη της Eurobank.
Να σημειωθεί ότι μαζί με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα πωληθεί και η Proton bank.
Η διαδικασία πώλησης της Νέας Proton bank έχει ξεκινήσει νωρίτερα αλλά ελλείψει ενδιαφέροντος φαίνεται ότι θα ενσωματωθεί μαζί με το ΤΤ προς την τελική φάση της διαδικασίας.
Ήδη η Goldman Sachs έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες, θα υπάρξει data room δηλαδή πρόσβαση στους υποψηφίους μνηστήρες στα οικονομικά στοιχεία του ΤΤ ώστε έως τις 15 Ιουλίου να υποβληθούν οι οικονομικές προσφορές από τους ενδιαφερομένους.
Η πώληση του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, είναι καταλυτικής σημασίας όχι μόνο για την τύχη του ΤΤ αλλά για το πώς έχουν σχεδιάσει τα κέντρα εξουσίας το νέο χάρτη στο ελληνικό banking και ειδικά την τύχη της Eurobank.
Αρχικά είχε σχεδιαστεί, εξεταστεί και μελετηθεί το σενάριο το good TT να καταλήξει μαζί με την Νέα Proton bank στην Eurobank.
Το βασικό επιχείρημα του σχεδίου αυτού ήταν ότι έτσι θα βελτιωνόταν η οικονομική κατάσταση και ειδικά η ρευστότητα της Eurobank ώστε εν συνεχεία να μπορέσει να ιδιωτικοποιηθεί μέσω της πώλησης της σε στρατηγικό επενδυτή.
Δηλαδή ΤΤ και Proton bank θα ενσωματώνονταν στην Eurobank θα δημιουργούσαν μια ισχυρότερη κρατική τράπεζα καθώς και οι 3 τράπεζες βρίσκονται στον έλεγχο του ΤΧΣ και εν συνεχεία θα μπορούσαν να πωληθούν.
Η πώληση ενός τέτοιου σχήματος θα αποτελούσε επιτυχία καθώς η αγορά θα επιβράβευε την πιθανότητα στρατηγικός επενδυτής έλληνας ή ξένος να αποκτήσει στρατηγικό ποσοστό στην Eurobank.
Το σενάριο αυτό φαίνεται ότι επιθυμεί και η Τρόικα, η οποία στηρίζει μια σύντομη μεταβατική κρατικοποιημένη Eurobank και μια επιτυχημένη εν συνεχεία ιδιωτικοποιημένη Eurobank.
Και ενώ αυτό το σενάριο θα ήταν το βέλτιστο, κέντρα και παράκεντρα, αρχίζουν να διαρρέουν διάφορα σενάρια επικίνδυνα, σενάρια επιζήμια για το banking όπως τον διαμελισμό της Eurobank για να την πωλήσουν στην….Εθνική.
Όμως η πώληση του good Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου θα είναι καταλύτης γιατί όποιος εξαγοράσει το ΤΤ αυτομάτως θα αναδειχθεί το βασικό  σχέδιο για το banking.
Με βάση διαρροές, πλην της Πειραιώς όλες οι τράπεζες θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό πώλησης του ΤΤ.
Υπάρχουν σοβαρές πληροφορίες ότι ενδιαφέρεται εκ νέου η Alpha bank η οποία θυμίζουμε είχε συμμετάσχει στην πρώτη φάση πώλησης του ΤΤ και εν συνεχεία αποσύρθηκε.
Είχε θέσει θέμα μείωσης 50% των εργαζομένων.
Το ΤΤ υλοποιεί εθελουσία έξοδο και μάλλον την νέα εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι όροι.
Θα συμμετάσχουν έως 440 εργαζόμενοι ενώ το κόστος της εθελουσίας μετρητά και εισφορές θα φθάσει τα 40 εκατ ευρώ.
Οι 3220 εργαζόμενοι στο ΤΤ μετά την εθελουσία θα μειωθούν στους 2780 εργαζομένους.
Η Alpha bank σημειώνουμε ότι με βάση την πρόταση που είχε υποβάλλει πριν μήνες όταν επωλείτο το ΤΤ κατά την διαδικασία διάσπασης του σε good και bad bank, ζητούσε να μείνουν 1500 εργαζόμενοι στο ΤΤ και εν συνεχεία αποδέχθηκε τους 1800 εργαζομένους.
Το ερώτημα είναι η Alpha bank που ενδιαφέρεται, θα αποδεχθεί να συμμετάσχει στην διαδικασία πώλησης του ΤΤ με 2780 εργαζομένους;
Η Πειραιώς λόγω της πληθώρας των τραπεζών που έχει εξαγοράσει δεν θα συμμετάσχει στην διαδικασία.
Η Εθνική είναι το κλειδί των εξελίξεων.
Αν η κυβέρνηση – μπορεί να πουλάει το ΤΧΣ αλλά αποφασίζει η κυβέρνηση – να πωληθεί το ΤΤ στην Εθνική τότε αυτομάτως αποδυναμώνεται το σχέδιο επικίνδυνου διαμελισμού της Eurobank και ενσωμάτωσης της στην Εθνική.
Αν αποφασίσουν να ενσωματώσουν το ΤΤ στην Eurobank σημαίνει ότι ενεργοποιούν το αρχικό σχέδιο το οποίο προωθεί και η Τράπεζα της Ελλάδος.
Όπως έχουμε τονίσει το ΤΤ και το δίπολο Εθνικής και Eurobank θα είναι πόλοι ραγδαίων εξελίξεων πολύ άμεσα.
Το σενάριο ορισμένων κέντρων που θέλουν την Εθνική να πουλάει το 51% της Finansbank να ενισχύει τα κεφάλαια της και εν συνεχεία να ζητάει από την Τρόικα να ενσωματώσει την Eurobank με το επιχείρημα ότι άπαξ και μειώθηκαν τα περιουσιακά της στοιχεία δεν συντρέχει λόγος συστημικού κινδύνου λόγω του νέου μεγέθους του νέου σχήματος ώστε να άρει τις ενστάσεις της η Τρόικα.
Το σχέδιο αυτό είναι και επικίνδυνο και στρατηγικά έωλο και το κυριότερο θα αποδείξει ότι υπάρχουν μηχανισμοί που δεν θέλουν την παρουσία της 4η συστημικής τράπεζας.
Επειδή οι ζυμώσεις είναι τέτοιες και οι σχεδιασμοί περίπλοκοι το μοντέλο πώλησης του ΤΤ θα κρίνει κυρίως την τύχη της Eurobank.
Η κυβέρνηση, η Τρόικα, το ΤΧΣ  και η ΤτΕ θα πρέπει να αναζητήσουν την βέλτιστη λύση όχι την λύση που προωθούν κέντρα και παράκεντρα εις βάρος της εθνικής οικονομίας.
Η Eurobank πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί....αξιοπρεπώς.

Πέτρος Λεωτσάκος 
Πηγή: bankingnews.gr