Οι αχηγοί των 20 ισχυροτέρων οικονομικά Κρατών του κόσμουέφτασαν σε μία καταρχήν συμφωνία. Δεσμεύτηκαν να λάβουν μέτρα που η συνολική του αποτίμηση είναι 1 τρισεκατομμύριο δολλάρια. Προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δοθούν επιπρόσθετα 750 δισεκατομμύρια δολάρια για να βοηθηθούν χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Επίσης, ποσό 250 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για την ενίσχυση και προώθηση του Διεθνούς Εμπορίου. Τα μέτρα, όπως τα παρουσίασε ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Γκόρντον Μπράουν, εκτείνονται και σε άλλα σημεία. Έτσι, υπό αυστηρότερο έλεγχο θα βρεθούν οι πληρωμές και τα μπόνους προς τα τραπεζικά στελέχη. Θα δημιουργηθεί ένα νέο Γραφείο Οικονομικής Σταθερότητας, το οποίο σε συνεργασία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα ενισχύσει τη διασυνοριακή συνεργασία. Θα υπάρχουν αυστηρότεροι κανόνες για τα χρηματοπιστωτικά Ιδρύματα. Θα υπάρξει κοινή δράση για τα τοξικά ομόλογα των Τραπεζών. Οι φτωχότερες χώρες του Κόσμου θα πάρουν οικονομική ενίσχυση 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
(Πηγή: BBC/newsblog)
* Οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) θα αυξηθούν σε δύο φάσεις κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια.
* Υιοθετούνται νέοι κανόνες για την καταβολή μερισμάτων και μπόνους στον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και όπως χαρακτηριστικά είπε ο Γκόρντον Μπράουν, «στο εξής δεν θα αμείβονται οι αποτυχημένοι».
* Θα υπάρξει ρύθμιση που θα διέπει την λειτουργία των κεφαλαίων υψηλού κινδύνου (Hedgefonds).
* Οι «φορολογικοί παράδεισοι» που δεν θα συνεργάζονται στο μέλλον με τις Αρχές των άλλων χωρών θα καταγράφονται σε «μαύρη λίστα» και θα υφίστανται κυρώσεις.
* Καταργείται το τραπεζικό απόρρητο.
* Διασφαλίζονται για τις γοργά αναπτυσσόμενες χώρες περισσότερα δικαιώματα συναπόφασης στο πεδίο της παγκόσμιας οικονομικής πολιτικής.
( Πηγή: press-gr)