22 Ιουλ 2010

Τι συζητήθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ (19.07.2010)


Εισήγηση από τον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής:

Μετά την επιστολή της ΠΟΣΤ στις 07.07.2010 προς τον υπουργό υποδομών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον υφυπουργό  κ. Σηφουνάκη και τον γραμματέα κ. Κάτσικα και τέθηκαν υπόψη τους τα θέματα:

1. Η Κυβερνητική απόφαση για την πώληση του 39% του Δημόσιου Ταχυδρομείου.
2. Η προώθηση των νομοθετικών ρυθμίσεων σε σχέση με το νέο καθεστώς των πληρωμών.
3. Οι στρατηγικές ανάπτυξης του ΕΛΤΑ (χρηματοοικονομικά προϊόντα, συνεργασία με το Τ.Τ, δέματα, διαφημιστικό Ταχυδρομείο, Ταχυμεταφορές, κ.λ.π. )
4. Το επιχειρησιακό σχέδιο.
5. Οι συμβάσεις του Δημοσίου.
6. Τα κοινοτικά προγράμματα (ΕΣΠΑ).
7. Το εύρος του Ταχυδρομικού Δικτύου
8. Το λειτουργικό κόστος των Καθολικών υπηρεσιών
9. Τα θέματα προσωπικού
10. Ο νέος Ταχυδρομικός νόμος (σε σχέση με την 3η Ευρωπαϊκή ταχυδρομική οδηγία και την προοπτική απελευθέρωσης της ταχυδρομικής αγοράς τo 2013).

Επίσης τέθηκε το θέμα που προέκυψε τελευταία για τον δανεισμό του ΕΛΤΑ και η ΠΟΣΤ  κατέθεσε την κάθετη αντίθεση της σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, την στιγμή μάλιστα που ....
το δημόσιο οφείλει σήμερα στα ΕΛΤΑ πάνω από 70.000.000 €.
Την ίδια θέση της κάθετης αντίθεσης μας δηλώσαμε και στο θέμα της πώλησης του 39% του Ταχυδρομείου.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος αναφέρθηκε στο θέμα που έχει προκύψει τελευταία με την προσφορά της τράπεζας Πειραιώς για της εξαγορά της ΑΤΕ και του ΤΤ και τις συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης εφόσον πραγματοποιηθεί, για τα ΕΛΤΑ και πρότεινε πως θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας ισχυρός κρατικός τραπεζικός πυλώνας, για να έχει δυνατότητα ουσιαστικής παρέμβασης στις τραπεζικές εξελίξεις.

 Πρότεινε την δημιουργία πέντε (5) επιτροπών από συνδικαλιστικά στελέχη για την παρακολούθηση των παρακάτω θεμάτων:
  1. Να συμπεριληφθούν τα ΕΛΤΑ στο καθεστώς πληρωμών, στο υπό διαμόρφωση νομοσχέδιο του υπουργείου εθνικής οικονομίας.
  2. Διαμόρφωση νέου επιχειρησιακού σχεδίου για τα ΕΛΤΑ
  3. Ανανέωση των συμβάσεων του δημοσίου
  4. Δίκτυο ΕΛΤΑ (αξιολόγηση και αποτίμηση κοινωνικού κόστους)
  5. Νέος Ταχυδρομικός νόμος

Μας ενημέρωσε για την αρνητική εξέλιξη που βγάζει τον ΕΛΤΑ έξω από τα προγράμματα ΕΣΠΑ.
Εξέφρασε την έντονη δυσφορία και αγανάκτηση του για το νέο ασφαλιστικό νόμο και τις αρνητικές επιπτώσεις στους εργαζόμενους, με την αύξηση των ορίων ηλικίας, των ετών ασφάλισης και την μείωση των συντάξεων.
Τόνισε όμως και κάποια θετικά στοιχεία του νόμου, όπως την αύξηση των πολύ χαμηλών συντάξεων και τη διατήρηση των κεκτημένων των ασφαλισμένων πριν το 1983.

Χαιρέτισε την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης από την ΓΣΣΕ, όχι  για τις αυξήσεις που δίνει όσο για την υπογραφή αυτή καθ’ αυτή, που επιτεύχθηκε κάτω από τις αντεργατικές σημερινές συνθήκες.

Πρότεινε επίσης:
  1. Την υπογραφή κοινής συμφωνίας με τη διοίκηση που θα αλλάξει τη σύνθεση του Σ.Υ.Μ και θα το κάνει πιο λειτουργικό.
  2. Την συμμετοχή της ΠΟΣΤ στο συλλαλητήριο στην ΔΕΘ  τον Σεπτέμβρη.
  3. Την σύγκλιση της συνέλευσης των προέδρων των σωματείων τον Σεπτέμβρη.
  4. Την δημιουργία κλιμακίων ενημέρωσης των συναδέλφων σε όλη τη χώρα μετά τη συνέλευση των προέδρων
  5. Να δώσει το ΔΣ εξουσιοδότηση για 24ωρη ή 48ωρη απεργία μέχρι τη σύγκλιση του επόμενου ΔΣ, για να μπορέσει η ΠΟΣΤ να αντιμετωπίσει πιθανό αιφνιδιασμό μέσα στο καλοκαίρι στα ζητήματα της πώλησης ή του δανεισμού.

(Οι παραπάνω προτάσεις υπερψηφίστηκαν και έγιναν αποφάσεις)

Οι θέσεις της παράταξης μας (ΠΑΚ - ΕΛΤΑ) στο διοικητικό συμβούλιο:

Θεωρούμε αδιανόητο την ώρα που έχουν κατεδαφιστεί όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα μας να παρουσιάζουμε μια τέτοια εικόνα ηρεμίας, ανοχής και εν τέλει αποδοχής των  πάντων.
Έχουμε τεράστιες ευθύνες όλοι μας γιατί δεν αντιδράσαμε όπως πρέπει και αρμόζει σ' ένα τέτοιο συνδικαλιστικό όργανο και την ιστορία του, στις ανελέητες κυβερνητικές επιθέσεις στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Μόνο που δεν είχε πανηγυρικό τόνο η εισήγηση για την υπογραφή της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που για μας αποτελεί ντροπή για το συνδικαλιστικό κίνημα.

Εσείς που τα προηγούμενα χρόνια δυσανασχετούσατε με τις αυξήσεις του 5%, του 6% και του 7% ετησίως, σήμερα  δηλώνετε ικανοποιημένοι από τις μηδενικές αυξήσεις της ΕΓΣΣΕ, που ουσιαστικά είναι αρνητικές, αν αναλογιστεί κανείς πως ο πληθωρισμός βρίσκεται στο 5,4% και ο ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 4%, χώρια οι φόροι που έχουν επιβληθεί και οι μειώσεις στους μισθούς μας.

Αλλά αυτό είναι το αποτέλεσμα και η επιβεβαίωση του κομματικού συνδικαλισμού και της κομματικής  εξάρτησης των παρατάξεων, που εμείς εδώ και καιρό καταγγέλλουμε πως έχει γίνει ταφόπλακα των κατακτήσεων μας.
Την ώρα που έχουν απελευθερωθεί οι απολύσεις, έχουν κοπεί στο μισό οι αποζημιώσεις, μειώθηκε ακόμη και ο βασικός μισθός των νέων εργαζομένων, είναι δυνατό να χαιρετίζουμε την υπογραφή της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας από τη ΓΣΕΕ;;;
Και μόνο το γεγονός πως την χειροκρότησε ο υπουργός εργασίας θα έπρεπε να μας δίνει να καταλαβαίνουμε πως είναι σε βάρος των εργαζόμενων και των δικαιωμάτων τους.

Για τον ασφαλιστικό νόμο, πρόκειται για νόμο κοινωνικού κανιβαλισμού που ισοπέδωσε τα πάντα και αφαίρεσε όσα δικαιώματα οι προκάτοχοι μας είχαν κατακτήσει με αγώνες και μεγάλες θυσίες, που κανείς δεν σεβάστηκε.
Για πολλοστή φορά γίνεται το ίδιο λάθος. 
Το συνδικαλιστικό κίνημα δέχεται τον διαχωρισμό των ασφαλισμένων σε παλιούς και νέους. Δίνει η κυβέρνηση λίγο τυράκι στους παλιούς (στους οποίους συμπεριλαμβάνεται και σχεδόν το σύνολο των συνδικαλιστών), μη αλλάζοντας τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις για τους πριν το ’83 και εκείνοι δέχονται να υποθηκεύσουν το ασφαλιστικό μέλλον των νέων, των παιδιών μας δηλαδή.
Αν κάνατε ότι μπορούσατε, όπως είπες πρόεδρε, τότε αποδεικνύεται πως δεν μπορείτε!!!

Τι να τις κάνουμε τις επιτροπές που προτείνονται αν δεν ξέρουμε τι θα γίνει με τον οργανισμό.
Θα πουληθεί;;; Θα μείνει στο δημόσιο;;; Θα έχει βιωσιμότητα;;;
Την πάγια θέση μας την γνωρίζετε σχετικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΕΛΤΑ. Θέλουμε ένα δημόσιο Ταχυδρομείο με κοινωνικό προσανατολισμό. 
Θα θυμόσαστε τη θέση που είχε εκφράσει ο σημερινός  εκπρόσωπος μας (ο Βερίγος πριν δημιουργηθεί η ΠΑΚ), όταν όλοι πανηγυρίζατε ΠΑΣΚΕ –ΔΑΚΕ για την ανταλλαγή μετοχών με το Ταμιευτήριο, όταν είπε στο ξενοδοχείο Imperial «σήμερα βλέπουμε μόνο το τυρί και όχι τη φάκα που μας έχουν στημένη». Σήμερα θα καταλάβετε όλοι τι εννοούσε τότε, αν τελικά εξαγοραστεί το ΤΤ από την Πειραιώς.

Για το θέμα του δανεισμού του ΕΛΤΑ. 
Και βέβαια είμαστε υπέρ της άποψης να μη δανειστεί ο οργανισμός και να του καταβληθούν τα χρωστούμενα. Όμως εδώ πρέπει να σας θυμίσουμε πως δύο φορές στο πρόσφατο παρελθόν χρειάστηκε να κάνουμε απεργίες (2006 & 2009) για να αποφύγει ο ΕΛΤΑ τον δανεισμό. 
Και τις δύο φορές πανηγυρίσατε πως τον αποφύγαμε και σήμερα ομολογείτε πως ακόμη δεν έχουν αποπληρωθεί αυτά τα δάνεια.

Για το θέμα της προσφοράς της τράπεζας Πειραιώς, αρκεί να δει κανείς τους μετόχους της τράπεζας και θα καταλάβει πολλά.

Για την κοινή συμφωνία συμφωνούμε, θέλουμε όμως να συμπεριληφθούν δύο θέματα.
Το πρώτο, να αρθεί η αδικία σε βάρος των συναδέλφων διοικητικών υπαλλήλων που εργάζονται στις Ταχυμεταφορές και όταν συμμετέχουν σε αξιολόγηση για διεκδίκηση θέσης ευθύνης στα ΕΛΤΑ δεν λαμβάνουν τα ίδια μόρια με τους συναδέλφους στο ταχυδρομείο.
Το δεύτερο, με δεδομένο ότι το ασφαλιστικό άλλαξε και συνταξιοδοτούμαστε όλοι στα 40 χρόνια δουλειάς (πέντε περισσότερα απ’ ότι σήμερα),  να αυξηθεί αντίστοιχα και το ανώτατο όριο των ετών  που δίνει το δικαίωμα συμμετοχής στους συναδέλφους που επιθυμούν να κάνουν μετάταξη στον κλάδο 1. Γιατί έχουν πλέον περιθώριο 12 ετών (από τα 28 έως τα 40) να εργαστούν  ως διοικητικοί υπάλληλοι μετά την μετάταξη τους.

Για τις προτεινόμενες κινητοποιήσεις (απεργία, συλλαλητήριο, συνέλευση, κλιμάκια) συμφωνούμε και θέλουμε να βάλουμε κάποια επιπλέον ζητήματα εκτός της εισήγησης:

α) Από τη στιγμή που ο ΟΕΚ σταμάτησε τις παροχές προς τους εργαζόμενους, τότε και εμείς θα πρέπει να διεκδικήσουμε να σταματήσουν οι εισφορές μας προς αυτόν. Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως οι εισφορές έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα. Σας καλούμε να διεκδικήσουμε δικαστικά την απαλλαγή μας από την υποχρέωση καταβολής της εισφοράς μας.
  
β) Το τελευταίο διάστημα έχει ατονήσει τελείως η προσπάθεια που είχαμε ξεκινήσει παλαιότερα για τη λήψη μέτρων προστασίας των συναδέλφων από τους ληστές. Επειδή τα φαινόμενα των ληστειών τείνουν να εξελιχθούν σε μάστιγα τελευταία, έχουμε την υποχρέωση να επαναφέρουμε το θέμα στην διοίκηση για λήψη μέτρων, πριν θρηνήσουμε και νέο θύμα. 

γ) Η ΠΟΣΤ εκδίδει το περιοδικό «Αγωνιστής» όποτε το θυμηθεί. Το περιοδικό σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε πρέπει να εκδίδεται κάθε τρίμηνο. Το τελευταίο τεύχος καλύπτει περίοδο έξι μηνών και το προ-προηγούμενο εκδόθηκε μετά από εννέα μήνες. Αυτή η κατάσταση είναι απαράδεκτη για τους συναδέλφους μας που περιμένουν να ενημερωθούν και μαθαίνουν τα πεπραγμένα μας και τα γεγονότα, όταν αυτά έχουν βγάλει αράχνες. Βέβαια η ΠΑΣΚΕ που ελέγχει την έκδοση του περιοδικού φροντίζει να επικαιροποιεί τα θέματα που αναγράφει, την ώρα που εμείς σαν παράταξη καλεστήκαμε να δώσουμε το κείμενο μας αρχές Απρίλη. Αλήθεια πιστεύει κανείς πως με τέτοια τερτίπια έχει να κερδίσει κάτι;;;

Κλείνοντας να ευχηθούμε καλές διακοπές σε όλους και επαγρύπνηση,