20 Οκτ 2010

Το ελβετικό συνδικάτο διαπραγματεύεται αύξηση μισθών και κοινωνικό πρόγραμμα αναδιάρθρωσης

Μέλη του ελβετικού συνδικάτου Syndicom διαπραγματεύτηκαν αύξηση μισθών της τάξης του 2,8% για το 2011,καθώς και ένα πακέτο μέτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας τους στο Ελβετικό Ταχυδρομείο.
Σε ειδικό συνέδριο του Ελβετικού Συνδικάτου Επικοινωνιών Syndicom, οι ταχυδρομικοί υπάλληλοι συμφώνησαν μέσω διαπραγματεύσεων σε αύξηση μισθών της τάξης του 2,8%. Η εν λόγω αύξηση αποτελείται από 1% αύξηση επί του μισθού, η οποία θα δοθεί σε όλους τους υπαλλήλους, 0,8% του μισθού θα δοθεί σε επιμέρους αυξήσεις και, τέλος, το Ταχυδρομείο θα πληρώσει ολόκληρη τη συνεισφορά των υπαλλήλων για τη βελτίωση του ταχυδρομικού ταμείου συντάξεων, η οποία... ανέρχεται σε 1% του μισθού.
Οι διαπραγματεύσεις για τους μισθούς πραγματοποιήθηκαν τη χρονιά αυτή, παράλληλα με διαπραγματεύσεις για ένα ευρύ πακέτο μέτρων για τη διατήρηση της ασφάλειας της απασχόλησης για όλο το προσωπικό σε περίπτωση μελλοντικής αναδιάρθρωσης. Το εν λόγω πακέτο μέτρων εγκρίθηκε ομόφωνα. Ήδη από τις πρώτες συλλογικές διαπραγματεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Ελβετικό Ταχυδρομείο το 2002, έχουν διαπραγματευθεί περισσότερα από 20 κοινωνικά προγράμματα, τα οποία διαφέρουν όλα μεταξύ τους. Το κοινωνικό πλαίσιο που εγκρίθηκε από το συνέδριο επέφερε επιτέλους ισότιμη μεταχείριση για όλους τους ταχυδρομικούς υπαλλήλους σε περίπτωση μελλοντικής αναδιάρθρωσης. Τα μέτρα περιλαμβάνουν τα εξής: παροχή στήριξης για την αναζήτηση εργασίας, εσωτερική ή εξωτερική ειδική οικονομική ενίσχυση για την αναζήτηση εργασίας με τη βοήθεια επαγγελματιών, εργασία μερικής απασχόλησης για άτομα άνω των 58 ετών, καθώς και τη δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης από την ηλικία των 62. Αυτό το νέο κοινωνικό πρόγραμμα είναι μοναδικό στην Ελβετία και θα εφαρμοστεί αυτομάτως, ακόμη και αν θιγεί από την αναδιάρθρωση ένα άτομο. Το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε κάθε περίπτωση αναδιάρθρωσης, αλλά, εάν θίγονται περισσότεροι από 450 υπάλληλοι και 250 θέσεις πλήρους απασχόλησης, θα εφαρμοστούν επιπρόσθετες διαπραγματεύσεις.
Πηγή: uniglobalunion.org