Η «μέθοδος Νεογάλ» προοιωνίζεται νέο νόμο για τα εργασιακά, ενώ για την τρόικα σειρά στις περικοπές έχουν οι επικουρικές συντάξεις.
Μετά την εμπειρία της Δράμας, όπου η... τρόικα επισκέφτηκε τη Νεογάλ προκειμένου να δει «τι δεν πήγε καλά» (εγκατάλειψη της αρχικής συμφωνίας για την επιχειρησιακή σύμβαση), για τους επιτηρητές και τους εργοδότες, και -τελικά- δεν μειώθηκαν κατά 9% οι μισθοί, οι τεχνοκράτες της τρόικας ήρθαν στην Αθήνα και ζητούν:
1 Αρση των εμποδίων για τη μεγαλύτερη χρήση των συμβολαίων ορισμένου χρόνου.
Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορεί να «σπάει» μια 8μηνη ή και μεγαλύτερη σύμβαση εργασίας στον τουρισμό χωρίς να είναι υποχρεωμένος να καταβάλει το σύνολο των μισθών μέχρι τη λήξη της (όπως σήμερα υποχρεούται με βάση τον Αστικό Κώδικα).
Αυτό ισχύει ήδη στην Ισπανία και η τρόικα το υποδεικνύει στην κυβέρνηση ως μια «καλή πρακτική για τη συγκράτηση του εργατικού κόστους».
Οι τραπεζοϋπάλληλοι
Το μέτρο τίθεται εναλλακτικά και για το «σπάσιμο» των συμβάσεων των τραπεζοϋπαλλήλων. Και αυτό γιατί το οικονομικό επιτελείο παραδέχεται τώρα ότι είναι μη εφαρμοστέα η πρόβλεψη στο αναθεωρημένο Μνημόνιο περί «της ευελιξίας και της μείωσης του εργατικού κόστους στις τράπεζες» (άρθρο 17 σελ.12).
Οτι δηλαδή είναι αντισυνταγματική η κατάργηση των Κανονισμών Εργασίας στις Τράπεζες Εθνική, Εμπορική, Αγροτική, Alpha, (πρώην) Εργασίας και Κρήτης κ.ά.
Με το νέο τρικ της απόλυσης και όσων εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου με αποζημίωση που αναλογεί για τους μήνες ή τα έτη εργασίας η τρόικα πιστεύει ότι διευκολύνονται οι απολύσεις στις τράπεζες.
Μισό 8ωρο
2 Ενίσχυση της μερικής απασχόλησης και της εργασίας σε βάρδιες.
Αυτό σημαίνει ότι το 8ωρο θα το μοιράζονται δύο μισθωτοί με παρτ τάιμ, ενώ η ασφάλιση δεν θα είναι με την ώρα και όχι τουλάχιστον 4ωρη όπως μέχρι σήμερα.
Παράλληλα θα επιδιωχθεί και νέα διευθέτηση του χρόνου εργασίας έτσι ώστε με διευθυντικό δικαίωμα ο εργοδότης να ορίζει τις ώρες και τις ημέρες τής επιπλέον (του 8ωρου) απασχόλησης χωρίς υπερωριακή αμοιβή.
Τα Ταμεία
Μετά τα εργασιακά, τα οποία θα ανοίξουν το προσεχές δίμηνο, η τρόικα επανέρχεται στο θέμα των επικουρικών και πιέζει την κυβέρνηση να ολοκληρώσει τις αναλογιστικές μελέτες για τα προβληματικά Ταμεία, οι οποίες, σύμφωνα με το Μνημόνιο, θα πρέπει να είναι έτοιμες μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει ανατεθεί καμία εκ των 30 μελετών που απαιτούνται, ενώ τα δύο γραφεία που ειδικεύονται δείχνουν απροθυμία λόγω της χαμηλής αμοιβής (160.000 ευρώ) και του στενού χρονοδιαγράμματος (έκδοσης των μελετών). Για το ΕΤΕΑΜ (Επικουρικό ΙΚΑ) έχει δοθεί χρόνος ενός μήνα.
Το δεύτερο θέμα είναι το εσωτερικό χρέος του Ασφαλιστικού καθώς το ΙΚΑ οφείλει 8 δισ. ευρώ στον ΟΑΕΔ, την Εργατική Κατοικία και την Εργατική Εστία και άλλα 5 δισ. προς το ΕΤΕΑΜ. Δηλαδή το εσωτερικό χρέος ξεπερνά το 80% των ετήσιων εσόδων του ιδρύματος.
Οι επικουρικές
Ως προς τις επικουρικές, φαίνεται ότι οι συντάξεις που ξεπερνούν το 30% της κύριας θα περιοριστούν προς το 20%, ενώ στα προβληματικά Ταμεία (Φαρμάκου κ.ά.) οι αποδοχές θα πέσουν κάτω του 20%, που αποτελεί σημείο αναφοράς.*
Πηγή: ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ