5 Φεβ 2011

Σε εφαρμογή από 1 Ιουλίου η κάρτα εργασίας

Σε εθελοντική βάση και σε περιοχές, κλάδους και είδος επιχειρήσεων που θα καθοριστούν με υπουργική απόφαση θα ξεκινήσει, την 1η Ιουλίου, η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας με... «αντάλλαγμα» τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 10% σε πρώτη φάση. Τη μη γενική ούτε και υποχρεωτική εφαρμογή της κάρτας προβλέπει η τελική ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΣΕΠΕ (το νομοσχέδιο παρουσίασε χθες η «Η» και τίθεται ενδεχομένως από σήμερα σε δημόσια διαβούλευση). Όπως προκύπτει από τη τελική ρύθμιση:
Οι επιχειρήσεις και (για πρώτη φορά) και οι εργαζόμενοί τους που θα ενταχθούν, αλλά θα παραβιάσουν το σύστημα της ηλεκτρονικής καταγραφής της ώρας προσέλευσης και της ώρας αποχώρησης από την εργασία, θα πληρώνουν πρόστιμα.
Πρόστιμο και τρίμηνη κατάργηση της έκπτωσης στις ασφαλιστικές εισφορές θα έχουν και όσες επιχειρήσεις εγκαταστήσουν, αλλά δεν χρησιμοποιήσουν το νέο σύστημα.
Το ποσοστό έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών θα είναι αρχικά 10% (θα οριστεί με υπουργική απόφαση, αν το όφελος θα επιμερίζεται στον εργοδότη και στον εργαζόμενο) και θα φτάσει σε βάθος χρόνου στο 25%.

Η νέα διάταξηΟλόκληρο το άρθρο (4) του νομοσχεδίου που προβλέπει τη θεσμοθέτηση της κάρτας εργασίας έχει ως εξής:
«1. Προβλέπεται η δυνατότητα εγκατάστασης στους χώρους εργασίας των επιχειρήσεων ηλεκτρονικού συστήματος (κάρτα εργασίας), που θα χρησιμοποιείται για την καταγραφή και τον έλεγχο της προσέλευσης, του χρόνου εργασίας και της αποχώρησης των εργαζομένων. Η κάρτα εργασίας θα συνδέεται με το κεντρικό ηλεκτρονικό σύστημα του άρθρου 3 του παρόντος. Στις επιχειρήσεις, οι οποίες θα εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, θα παρέχεται έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.
2. Εάν σε επιχείρηση στην οποία εισήχθη το σύστημα της κάρτας εργασίας, δεν γίνεται χρήση αυτής σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου ή διαπιστωθεί ανασφάλιστη - αδήλωτη εργασία, θα επιβάλλεται, πέραν των λοιπών διοικητικών κυρώσεων που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία, α) κατάργηση της έκπτωσης της παραγράφου 1 για διάστημα τριών (3) μηνών από την επιβολή των κυρώσεων, β) στην επιχείρηση, επιπλέον διοικητική κύρωση ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ για κάθε παρανόμως απασχολούμενο μισθωτό και γ) στον ίδιο το μισθωτό, διοικητική κύρωση ύψους τετρακοσίων (400) ευρώ, η οποία βαρύνει τον εργαζόμενο και καταβάλλεται από τον εργοδότη.
3. Ημερομηνία έναρξης της παρούσας ρύθμισης ορίζεται η 1η Ιουλίου 2011.
4. Με απόφαση του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης καθορίζονται οι περιοχές στις οποίες θα εφαρμοστεί το σύστημα της κάρτας εργασίας, οι κλάδοι και το είδος των επιχειρήσεων που δύνανται να ενταχθούν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας ρύθμισης, τυχόν αναπροσαρμογή του προστίμου, το ποσοστό της έκπτωσης το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 25%, οι βασικές προδιαγραφές του συστήματος αυτού, ο τρόπος λειτουργίας του, καθώς και η διαδικασία και ο τρόπος διασύνδεσης με το κεντρικό δίκτυο υπολογιστών μεταξύ Ι.Κ.Α, ΣΕΠ.Ε και ΟΑΕΔ».