22 Φεβ 2011

Τα γαλλικά ταχυδρομεία θα λάβουν 2,7 δις € για χρηματοδότηση έργων εκσυγχρονισμού

Ο Κυριάκος μας γράφει:
Το Διοικητικό Συμβούλιο της La Poste έχει δώσει το πράσινο φως στο φορέα... να λάβει 2,7 δισ. ευρώ επένδυση κεφαλαίου, καθώς προετοιμάζεται για την απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς.
Η εισροή ρευστού θα δοθεί από το κράτος σε συνδυασμό με το επενδυτικό βραχίονα της Caisse des Depots - η οποία θα αποκτήσει το 26% των μετοχών του γαλλικού ταχυδρομικού φορέα σε αντάλλαγμα για την επένδυσή του.

Το κράτος θα παράσχει 1,2 δισ. ευρώ της χρηματοδότησης, το οποίο θα συμπληρώνεται από Caisse des Depots (ύψους 1,5 δισ. ευρώ).
Ο φορέας θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για να προχωρήσει στο σχέδιο εκσυγχρονισμού, όπως αναφέρεται στη στρατηγικής της, «Ambition 2015», η οποία εγκρίθηκε τον Απρίλιο του περασμένου έτους.

Η La Poste θα λάβει το κεφάλαιο σε τρεις ξεχωριστές δόσεις: €  1.05 δις το τρέχον έτους, €  1.05 δις το 2012, και € 600 εκατ. το 2013.
Το Διοικητικό Συμβούλιο της La Poste έχει εξουσιοδοτήσει τον Jean-Paul Bailly να υπογράψει τη συμφωνία και συμφώνησε να συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση, όπως επιβεβαίωσε ο φορέας.

Η La Poste έγινε ανώνυμη εταιρεία το Μάρτιο του 2010 και οι επιχειρηματικές της δραστηριότητες κατανέμονται σε τέσσερις τομείς: επιστολικό ταχυδρομείο, δέματα /express,  La Banque Postale και La Poste.

Κάθε έτος, ο Όμιλος ανακοίνωσε ότι εξυπηρετεί 45 εκατ. πελάτες και 3,5 εκατ. Επιχειρηματικούς πελάτες, που μεταφέρουν 26 δις αντικείμενα ετησίως.

Το 2009, ο Ομιλος La Poste πραγματοποίησε κύκλο εργασιών ύψους 20.5 δις και απασχολούσε περισσότερους από 287.000 εργαζομένους.
Ένας αριθμός εθνικών ταχυδρομικών φορέων αναζητούν κεφάλαια για την ενίσχυση έργων εκσυγχρονισμού ενόψει του πτωτικού όγκου αλληλογραφίας, καθώς και την άνοδο της τεχνολογίας σε ολόκληρο τον τομέα.

Παρά την ανάγκη για χρηματοδότηση, η ποιότητα υπηρεσιών της La Poste, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία για το 2010, υπολειπόταν ελάχιστα αυτών του 2009 εξαιτίας παρατεταμένων περιόδων κακοκαιρίας.
Ο Όμιλος ανέφερε ότι το 83,5% του ταχυδρομείου προτεραιότητας επιδίδονταν μία ημέρα μετά την ταχυδρόμηση – πλησίον του σημείου αναφοράς 84,7%  για το 2009.

Ο φορέας είπε ότι δεν ήταν σε θέση να βελτιώσει την ποιότητα του προηγούμενου έτους, λόγω χιονιού και λόγω των συνθηκών παγετού ολόκληρο τον περασμένο Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, καθώς και κατά το τέλος του έτους. Η La Poste  επίσης αποδίδει μερίδιο της ευθύνης στην ηφαιστειακή τέφρα από την Ισλανδία τον Απρίλιο.