21 Φεβ 2011

Σκούπα στο Δημόσιο

Τα πάνω κάτω έρχονται στο δημόσιο τομέα με μετατάξεις, μετακινήσεις και την εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου, που θα οδηγήσει σε μειώσεις των αποδοχών για τουλάχιστον 40 χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους.

Σύμφωνα με το "ΕΘΝΟΣ", «κλειδί» για... τις επερχόμενες σαρωτικές μετατάξεις θα αποτελέσουν οι περιγραφές των θέσεων εργασίας. Ηδη έχει ξεκινήσει η ποιοτική απογραφή του ανθρώπινου δυναμικού από ομάδες καταγραφής, με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς των υπουργείων. Στο τέλος Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή που θα περιλαμβάνει τις οργανικές θέσεις των οργανισμών, την απογραφή του υπάρχοντος προσωπικού και των πραγματικών αναγκών σε υπαλλήλους, καθώς και τις προβλεπόμενες αποχωρήσεις σε βάθος τριετίας.


Με την ολοκλήρωση του επιχειρησιακού σχεδίου «Καλλικράτης στο κράτος» στο τέλος του χρόνου, το πλεονάζον προσωπικό θα μετακινηθεί σε αντίστοιχες θέσεις άλλων υπουργείων ή οργανισμών, όπου έχει διαπιστωθεί έλλειψη προσωπικού. Οι μετακινήσεις αρχικά θα έχουν εθελοντικό χαρακτήρα και κατόπιν υποχρεωτικό, ενώ θα πραγματοποιηθούν εντός των γεωγραφικών ορίων των πόλεων ή των νομών που απασχολούνται οι εργαζόμενοι για να μη διαταραχτεί η οικογενειακή και προσωπική τους ζωή.


«Κρατικός υπάλληλος»

Στα σχέδια της κυβέρνησης είναι η εισαγωγή της έννοιας του «κρατικού υπαλλήλου», που ουσιαστικά θα σπάει τον δεσμό που «ταυτίζει» τον υπάλληλο με το υπουργείο στο οποίο προσλαμβάνεται.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα δίνεται η δυνατότητα ανά πενταετία στον κρατικό υπάλληλο να μετακινείται -εάν υπάρχουν ανάγκες- σε αντίστοιχη θέση άλλου υπουργείου ή οργανισμού, καταθέτοντας αίτηση σε προκηρύξεις θέσεων που θα δημοσιεύονται για όλο το Δημόσιο.


Αντίστοιχα με την άρση των οικονομικών ανισοτήτων και τη θέσπιση ενιαίου βαθμολογίου, θα μπορούν να γίνονται εσωτερικές προκηρύξεις για τις θέσεις διευθυντών και γενικών διευθυντών, ακόμα και προϊσταμένων, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν υπάλληλοι που κατέχουν τα απαιτούμενα προσόντα από όλο το φάσμα των δημοσίων υπηρεσιών.



Αποχωρούν χιλιάδες εργαζόμενοι

Η εφαρμογή του Ενιαίου Μισθολογίου αναμένεται όμως να οδηγήσει σε αποχώρηση χιλιάδες εργαζομένους που βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης, διαθέτουν πλούσια εμπειρία και απασχολούνται σε νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως στις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, που θα δουν να μειώνονται οι αποδοχές τους έως και 40%. Τα επόμενα δύο χρόνια αναμένεται συνολικά να αποχωρήσουν περίπου 100.000 υπάλληλοι, γεγονός που θα δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία υπηρεσιών αιχμής.


Μαχαίρι στις αποδοχές

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα και η μελέτη που θα περιγράφει την αποτύπωση των μισθών και των επιδομάτων, βάσει της οποίας θα διαμορφωθούν οι τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το
υπουργείο Εσωτερικών, βασική αρχή του νέου μισθολογίου θα είναι να λαμβάνουν τις ίδιες αποδοχές υπάλληλοι με τα ίδια προσόντα, θέση, χρόνια προϋπηρεσίας και τομέα ευθύνης σε όλα τα υπουργεία. Eτσι αναμένονται μειώσεις στους μισθούς 40.000 υπαλλήλων με υψηλά επιδόματα από 500 έως και 1.300 ευρώ, μειώσεις που θα κυμαίνονται μεταξύ 20% και 40%. Αντίστοιχα οι χαμηλόμισθοι υπάλληλοι των υπόλοιπων υπουργείων που διαθέτουν τα ίδια προσόντα θα δουν τις αποδοχές τους να αυξάνονται από 10-20%. Σήμερα όλοι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα επιθυμούσαν να εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών όπου οι εργαζόμενοί του απολαμβάνουν επιδόματα που μερικές φορές ξεπερνούν και τα 1.000 ευρώ.
Πηγή: www.nooz.gr