25 Φεβ 2011

Δυσαρεστημένοι, δύσπιστοι και ευρωπαϊστές οι Έλληνες σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο

Οι πιο δυσαρεστημένοι Ευρωπαίοι - όπως είναι φυσικό- από την οικονομική κατάσταση στη χώρα τους και απαισιόδοξοι ως προς το μέλλον, είναι οι Έλληνες, μεταξύ των πολιτών της Ε.Ε. Ταυτόχρονα όμως, «αγκιστρωμένοι» στην... αναγκαιότητα του ευρώ και την αξιοπιστία της Ε.Ε και μάλιστα πιο πολύ από τους πολίτες των υπολοίπων χωρών. Αυτά προκύπτουν από την  έρευνα του Ευρωβαρομέτρου που διενεργήθηκε τον Νοέμβριο στις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ.
Αναλυτικότερα:
Τα μικρότερα ποσοστά δυσπιστίας των Ελλήνων συγκεντρώνει το διαδίκτυο (41%) και τα μεγαλύτερα τα πολιτικά κόμματα (93%). Ακολουθούν ως προς την αυξημένη δυσπιστία οι  μεγάλες επιχειρήσεις (79%), η τηλεόραση (78%), η κυβέρνηση (76%), ο ΟΗΕ (74%), η Βουλή (73%), ο Τύπος (71%), τα εργατικά σωματεία (65%), το ραδιόφωνο (61%), η ΕΕ (60%), τα εκκλησιαστικά ιδρύματα (58%) και η δικαιοσύνη (56%) .
Επίσης, η  Ελλάδα κατέχει την πρώτη θέση στη δυσαρέσκεια των πολιτών για την «οικονομική κατάσταση στη χώρα τους», «την προσωπική τους επαγγελματική κατάσταση», στη εκτίμηση  «επιδείνωσης» της εργασιακής όσο και της οικονομικής κατάστασης στη χώρα τους, σε όσους πιστεύουν ότι στην «αγορά εργασίας τα χειρότερα έπονται»,
Παρ΄ ότι  οι Έλληνες δηλώνουν  ότι δεν είναι  ενημερωμένοι για τα ευρωπαϊκά θέματα σε ποσοστό 70%, (με μέσο όρο των πολιτών της Ε.Ε στο 66%), εκτιμούν σε πολύ μεγάλο βαθμό ότι «τα συμφέροντα της χώρας μας δεν λαμβάνονται καλά υπόψη στην ΕΕ» και σε ποσοστό 74% υποστηρίζουν την ανάγκη θέσπισης μιας «κοινής εξωτερικής πολιτικής».  Τάσσονται επίσης υπέρ του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος  κατά 64% (με κοινό μέσο όρο 58%),  και προσδοκούν τη σωτηρία τους πρωτίστως από την ΕΕ (37%) και μετά  από την ελληνική κυβέρνηση (17%), το G20 (10%), το ΔΝΤ (7%) και τις ΗΠΑ (4%).

Οι Έλληνες επιθυμούν να αποφασίζει η
εθνική κυβέρνηση σε θέματα φορολογίας, συντάξεων, συγκοινωνιών, παιδείας, υγείας, γεωργίας και αλιείας και από κοινού με την ΕΕ σε θέματα έρευνας, τρομοκρατίας, περιβάλλοντος, ενέργειας, περιφερειακής συνοχής κ.α.
Πηγή: www.eklogika.gr