Της Ρούλας Σαλούρου
Σε νομοσχέδιο - σκούπα, με διατάξεις ασφαλιστικού περιεχομένου που αφορούν σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους μετατρέπεται το σχέδιο νόμου για...
την αναμόρφωση του ΣΕΠΕ που με μεγάλη καθυστέρηση (υποτίθεται πως ήταν έτοιμο από τον προηγούμενο υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο) αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή, εκτός απροόπτου, εντός της εβδομάδας.Μεταξύ των βασικών ασφαλιστικών διατάξεων, περιλαμβάνεται η αναμόρφωση των κριτηρίων καταβολής του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΑΣ), η δυνατότητα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ για τη συνέχιση ασφάλισης στο ΙΚΑ απολυμένων κοντά στη συνταξιοδότηση, η εξαγορά έως και 5 ετών για την ανατροφή των παιδιών, με θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος στον ιδιωτικό τομέα, καθώς και η πιλοτική εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας, που οδηγεί σε μείωση των εργοδοτικών εισφορών.
Συγκεκριμένα, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα προχωρήσει στην αναμόρφωση των κριτηρίων του ΕΚΑΣ, ώστε να περιοριστούν οι «εισοδηματίες» επιδοματούχοι, που λαμβάνουν το βοήθημα παρ’ ό,τι έχουν εισόδημα ακόμη και 100.000 ευρώ. Στο υπουργείο υπολογίζουν ότι περίπου 20.000 συνταξιούχοι θα «κοπούν» καθώς παράλληλα με τα συνηθισμένα εισοδηματικά κριτήρια θα τεθούν και άλλα, όπως μερίσματα από συμμετοχή σε Ανώνυμες Εταιρείες κ.ά.
Άλλη σημαντική διάταξη θα δίνει δικαίωμα αναγνώρισης – εξαγοράς από 1 έως και 5 χρόνια για την ανατροφή έως και 3 παιδιών, με παράλληλη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σε μητέρες αλλά και άνδρες, όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Βάσει της τελευταίας ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, το δικαίωμα αυτό δίνεται μόνο στους δημοσίους υπαλλήλους. Με την προωθούμενη διάταξη του υπουργείου Εργασίας, δικαίωμα συνταξιοδότησης έως και 5 χρόνια νωρίτερα, θα έχουν και οι υπόλοιποι ασφαλισμένοι. Για όλα τα ταμεία, ο χρόνος εξαγοράς ορίζεται σε ένα έτος για το πρώτο παιδί, και δύο έτη για κάθε επόμενο και μέχρι το τρίτο. Το σημαντικότερο βέβαια είναι, πως η εξαγορά αυτή δεν θα βοηθά μόνο στη βελτίωση της σύνταξης, αλλά θα λαμβάνεται υπόψη και για τη θεμελίωση. Υπό την προϋπόθεση ότι ο/η ασφαλισμένος/η θα έχει τουλάχιστον 12 έτη ασφάλισης. Στην περίπτωση του Δημοσίου, τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης είναι τα 15. Ο πλασματικός χρόνος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη συμπλήρωση 4.500 ημερών ασφάλισης όχι όμως και για τη συμπλήρωση του χρόνου για τις μητέρες ανηλίκων, ή του χρόνου για συνταξιοδότηση με καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών.
Με νέα διάταξη στο «πολυνομοσχέδιο» του υπουργείου Εργασίας, περίπου 10.000 με 15.000 απολυμένοι ηλικίας από 55 ετών και άνω, θα αποκτήσουν δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ ώστε να συμπληρώσουν τα απαιτούμενα έτη για τη συνταξιοδότηση.
Σε πιλοτική βάση, και υπό την επίβλεψη της Τρόικας των δανειστών, θα ξεκινήσει και η εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας. Σύμφωνα με διάταξη στο νομοσχέδιο – σκούπα, θα ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου η εφαρμογή της κάρτας, που θα συνδυασθεί με τη μείωση των εισφορών κατά 10%. Σύμφωνα με την πρόβλεψη, οι περιοχές ή και οι κλάδοι στους οποίους θα μπορεί να εφαρμόζεται το μέτρο, θα ορίζονται με υπουργικές αποφάσεις και μετά από διαβούλευση με τις επαγγελματικές ομάδες που εμπλέκονται κάθε φορά. Βέβαια, η μείωση των εισφορών βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ελεγκτών της Τρόικας, καθώς οι δανειστές θεωρούν πως δεν είναι ώρα για μείωση στα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων.
Οριστικό όχι, είπαν οι δανειστές στην επιδίωξη του υπουργείου Εργασίας να παραταθεί, τουλάχιστον για το 2011 η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη ασφάλισης, ανεξαρτήτου ηλικίας. Έτσι, δεν θα υπάρχει η πολυπόθητη διάταξη στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου.
Επίσης, μεταξύ των μέτρων που προωθούνται, είναι η έκδοση προσωρινής συνταξιοδοτικής απόφασης, η βελτίωση των προϋποθέσεων για την υγειονομική κάλυψη των ανέργων καθώς και η δυνατότητα και στους δημοσίους υπαλλήλους, επιλογής για το ποια σύνταξη θα μειώνεται, στην περίπτωση θανάτου του/της συζύγου.
Πηγή:www.capital.gr