11 Μαρ 2011

Όρους θέτει η Μέρκελ

Απόψε στις Βρυξέλλες η πρωτη από τις δύο καθοριστικές συνόδους κορυφής της ΕΕ. Μήνυμα από τη Μέρκελ: Ναι σε επιμήκυνση και μείωση επιτοκίου, αλλά με πώληση δημόσιας περιουσίας. Οχι σε αναδιάρθρωση και αγορά ομολόγων από... το Ταμείο Στήριξης. Τι ζητεί η Αθήνα. 
                

  Μήνυμα Μέρκελ
Η Γερμανία θα ανταποκριθεί στο αίτημα για χαμηλότερα επιτόκια στην αποπληρωμή του δανείου εκ μέρους της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, αν η Ελλάδα συμφωνήσει να πουλήσει δημόσια περιουσίακοινή φορολογική βάση για τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
και η Ιρλανδία στηρίξει την πρόταση για
Αυτό ανέφερε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, μιλώντας σε κλειστή συνεδρίαση Επιτροπής του γερμανικού Κοινοβουλίου, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg.  Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η Μέρκελ ενημέρωσε τους γερμανούς βουλευτές της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για την θέση με την οποία η Γερμανία προσέρχεται στη Σύνοδο των χωρών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με βουλευτές που παρέστησαν στη συνεδρίαση, δήλωσε πρόθυμη για "
μετριοπαθή" μείωση των επιτοκίων του δανείου προς την Ελλάδα. Νωρίτερα, η γερμανική κυβέρνηση έκανε για πρώτη φορά "ένα βήμα πίσω" για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λέγοντας ότι "η επέκτασή του είναι στο τραπέζι".

Η Μέρκελ δήλωσε, επίσης, ότι η Γερμανία
δεν θα υποστηρίξει αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά από το Ταμείο και το μελλοντικό μόνιμο Ταμείο Στήριξης, υπογραμμίζοντας ότι ο μόνιμος μηχανισμός που θα ισχύσει μετά το 2013 θα μπορεί να δανείζει μόνο όταν αυτό προβάλλεται ως "τελική λύση".

Σημειώνεται ότι η καγκελάριος, άνοιξε "παράθυρο" για την
επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας: "Δεν αρκούν τρία χρόνια για να διορθώσει η Ελλάδα τα δημοσιονομικά της", σημειώνει σε συνέντευξή της στην Bild. Περισσότερα

Τι θα ζητήσει η Αθήνα


Απόψε ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει:


-Ενίσχυση των πόρων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, με δυνατότητα χρηματοδότησης για την αγορά ομολόγων.


-Εκδοση ευρωομολόγων


-Επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών


-Επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ


-Μειωση του επιτοκίου.
 
Πηγή: www.nooz.gr