25 Μαρ 2011

Ανακοίνωση της Αγωνιστικής Συνδικαλιστικής Κίνησης

ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΛΤΑ
Μάρτης 2011
Λαέ μην σφίξεις άλλο το ζωνάρι
μην έχεις την πείνα για καμάρι
Οι αγώνες πούχεις κάνει δεν φελάνε
το αίμα το χυμένο αν δεν ξοφλάνε
Λαέ μην σφίξεις άλλο το ζωνάρι
η πείνα καμάρι είναι του κιοτή
του σκλάβου που του μέλλει να θαφτεί.
Ιάκωβος Καμπανέλλης, "  Το μεγάλο μας τσίρκο"


Συναδέλφισσες-οι
Σε πρωτοφανή “θεραπεία σοκ” υποβάλλουν τον ελληνικό λαό, τους έλληνες εργαζόμενους, η ΕΕ, το ΔΝΤ και η κυβέρνηση των προθύμων του ΠΑΣΟΚ. Η Ελλάδα αποτελεί το πειραματικό εργαστήρι εφαρμογής των πιο άγριων... μορφών του νεοφιλελευθερισμού. Επιχειρούν την διάσωση και την αναστήλωση του καπιταλισμού που καταρρέει. Μέσα απ’ την συνταγματοποίηση της λιτότητας και του μνημονίου, επι-
βάλλουν τον νεοφιλελευθερισμό σε όλα τα κράτη της ΕΕ με το περίφημο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας.

Πωλούνται τα πάντα!
Κυβέρνηση και Τρόικα σε αγαστή συνεργασία αποφάσισαν την εκποίηση των πάντων! Δημόσιες επιχειρήσεις, δημόσιες εκτάσεις, παραλίες στο σφυρί. Οι “οικονομικοί κατακτητές”, οι νέοι αποικιοκράτες επιβάλλουν προκλητικά τους όρους τους. Η αξιοπρέπεια και ο πατριωτισμός των εργαζομένων, όλων των
Ελλήνων, επιβάλλει την ανατροπή της καταστροφικής πολιτικής του Μνημονίου και της κοινωνικής χρεωκοπίας.
Στις μέρες μας συντελείται από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ η μεγαλύτερη ανακατανομή πλούτου σε βάρος των εργαζομένων και η φτωχοποίηση μεγάλων στρωμάτων της ελληνικής κοινωνίας. Αυτός ήταν και ο βασικός στόχος του Μνημονίου. Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν μετατρέψει τη χώρα σ’ ένα κοινωνικό και εργασιακό νεκροταφείο. Οι πρωτόγνωρες μειώσεις μισθών, η νομοθετική κατεδάφιση στις εργασιακές σχέσεις, η παραπέρα ελαστικοποίησή τους, η κατάργηση κάθε προστασίας των εργαζομένων, η διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων ικανοποίησαν τις επιδιώξεις της εργοδοσίας και του ΣΕΒ από την μεταπολίτευση μέχρι σήμερα. Η επιστροφή των εργασιακών σχέσεων στην προϊστορική βαρβαρότητα δεν είναι πλέον σχήμα λόγου αλλά πραγματικότητα.

 
Ο ΕΛΤΑ στο σφυρί
Ο ΕΛΤΑ βρίσκεται ήδη σε διαδικασία ιδιωτικοποίησης. Με απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής (Δεκέμβρης 2010) πωλείται ποσοστό έως 39% και το management. Η διοίκηση έχει αναλάβει να ετοιμάσει το έδαφος, να κάνει ελκυστική την επιχείρηση, να την παραδώσει καθαρή στους επενδυτές. Οι αποφάσεις της για μείωση των θέσεων εργασίας από 11.428 στις 8.697, το κλείσιμο ταχυδρομικών γραφείων (150- 160) πανελλαδικά, χωρίς καμιά μελέτη, κανένα σχεδιασμό, κινούνται σ’ αυτή την κατεύθυνση. Αυτές είναι και οι μοναδικές ουσιαστικές αποφάσεις της Διοίκησης στον ένα χρόνο παρουσίας της. Καμιά πρωτοβουλία, καμιά πρόταση ανάπτυξης, κανένα όραμα. Ο ΕΛΤΑ βρίσκεται στον αυτόματο πιλότο. Τα έσοδά του μειώνονται σταθερά. Μεγάλοι πελάτες τον εγκαταλείπουν. Νέα προϊόντα, νέες υπηρεσίες ώστε να
αντισταθμίσει τις απώλειες, δεν υπάρχουν. Το 2010 έκλεισε με πλεόνασμα που προήλθε από τις μεγάλες μειώσεις στους μισθούς (70 εκ.). Το 2011 τι θα γίνει; Από που θα προέλθουν έσοδα αντίστοιχου μεγέθους ώστε να μην είναι ελλειματικός; Με νέες περικοπές, με συρρίκνωση του δικτύου, με εκποίηση κομματιών του Οργανισμού και της περιουσίας του; Αδιέξοδη προοπτική.
Το κενό και την ανυπαρξία διοίκησης έχει αναλάβει να καλύψει η ΠΟΣΤ. Η ηγεσία της δεν κάνει πλέον συνδικαλισμό αλλά ασκεί διοίκηση. Αντί να υπερασπιστεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του ΕΛΤΑ που είναι το δίκτυό του, πρωτοστατεί στο κλείσιμο ταχυδρομικών γραφείων. Χωρίς μελέτες και στοιχεία. Χωρίς συνολικό σχέδιο. Με ταμειακή λογική. Αν μοναδικό κριτήριο είναι η ελλειματικότητα ενός γραφείου, τότε συναινούν στην αλλαγή χαρακτήρα του ΕΛΤΑ και πρέπει να το ομολογήσουν. Η ιδεολογία και η λογική του Μνημονίου έχει μπει για τα καλά στο κεφάλι τους! Εξορθολογισμός του δικτύου δεν σημαίνει μόνο κλείσιμο γραφείων αλλά και άνοιγμα νέων. Υπάρχουν τέτοιες μελέτες; Το κενό θα καλύψουν τα πρακτορεία τα οποία αυξάνονται και πληθύνονται. Δεν είναι εκχώρηση έργου του ΕΛΤΑ σε ιδιώτες; Γιατί σιωπούν; Η ΠΟΣΤ υπερασπίστηκε και έβαλε την σφραγίδα της στη μείωση των θέσεων εργασίας. Το περίφημο τρίπτυχο - σημαία της, θέσεις εργασίας - Δίκτυο - Εισόδημα ανήκει στο παρελθόν.
 
Συναδέλφισσες-οι
Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υπογράψαμε ΣΣΕ για το 2010 και δεν φαίνεται στον ορίζοντα όσο υπάρχει αυτή η κυβέρνηση κι αυτή η πολιτική. Για πρώτη φορά μεταπολεμικά μειώθηκε το ονομαστικό μας εισόδημα κοντά στο 25% και παραμένει ο στόχος της κυβέρνησης και των δανειστών
για μείωση 40-50%. Για πρώτη φορά λεηλατείται το εισόδημά μας με την πρωτοφανή ακρίβεια, τις εξωπραγματικές αυξήσεις σε ΔΕΗ, εισιτήρια, τρόφιμα, καύσιμα ΦΠΑ κ.τλ.
Η ηγεσία της ΠΟΣΤ για μια ακόμη φορά απέδειξε και αποδεικνύει πως πρώτιστο καθήκον της είναι η επιβίωση του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε να εξωραΐσει την πολιτική του Μνημονίου, αποφεύγοντας να καταγγείλει την χειρότερη μεταπολιτευτική κυβέρνηση, την υποτέλειά της και την υπαλληλική σχέση που έχει με την Τρόικα. Λειτουργεί ως ανάχωμα, αποπροσανατολιστικά καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις στους συνάδελφους, αποσιωπώντας το γεγονός πως η κατεδάφιση της κοινωνίας, η ισοπέδωση μισθών και δικαιωμάτων μας δεν είναι έργο “δεξιάς” αλλά του κομματικού της φορέα, του “σοσιαλιστικού” ΠΑΣΟΚ.
 
Να ανατρέψουμε αυτή την πολιτική
Η σωτηρία της κοινωνίας και των εργαζομένων είναι η ανατροπή αυτής της πολιτικής. Με πολύμορφους ενωτικούς αγώνες με σαφή ταξικά χαρακτηριστικά, με ξεκάθαρους στόχους, απέναντι στην κυβέρνηση της Τρόικας, στην συμμαχία των προθύμων που δημιουργείται αλλά και στην κοινωνική συναίνεση τριτοβάθμιων, δευτεροβάθμιων και πρωτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, εργοδοτικών φορέων που επιδιώκεται ώστε να “χωνέψει” η κοινωνία το Μνημόνιο και το νεοφιλελευθερισμό. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ, του Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, που Κυβέρνηση και Τρόικα ισοπεδώνουν τη ζωή μας, να οικοδομήσουμε στη βάση το δικό μας μέτωπο απέναντι στην πολιτική τους.

Να ανατρέψουμε τα σχέδιά τους
Να ξεπεράσουμε τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες
Να ξεμπερδεύουμε επιτέλους με το νεοφιλελευθερισμό και τους εκφραστές του
Να σταματήσουμε το ξεπούλημα του ταχυδρομείου
Καμμιά μετοχή στους ιδιώτες
Καμμιά θυγατρική στο σφυρί
Ο ΕΛΤΑ ήταν και θα παραμείνει δημόσια επιχείρηση


Με αγωνιστικούς χαιρετισμούς
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ