15 Μαρ 2011

Κρίση στην Λιβύη- Επανάσταση ή Εμφύλιος πόλεμος;

Ο Συνταγματάρχης Muammar Gaddafi 
πολεμά εναντίον των επαναστατών.
Νομίζω πως αυτός θα είναι ένας παρατεταμένος αγώνας. George Joffe

Ο Συνταγματάρχης Muammar Gaddafi παραμένει... αποφασιστικά στην κυβέρνηση- έστω σε μερικά σημεία της χώρας- και φαίνεται να κερδίζει τις επαναστατικές δυνάμεις. Η δημοσιογράφος του BBC, Caroline Hawley, αναρωτιέται αν η διαμάχη στην Λιβύη μοιάζει όλο και περισσότερο με εμφύλιο πόλεμο παρά με εξέγερση.

28 μέρες μετά την αυτοπυρπόληση του Mohamed Bouazizi που προκάλεσε τον ξεσηκωμό της Τυνησίας, ο πρόεδρος Zine al-Abidine Ben Ali εξορίστηκε στην Σαουδική Αραβία.


Πήρε μόνο 18 μέρες εξεγέρσεων στους δρόμους να αναγκάσουν τον Hosni Mumbarak να παραιτηθεί και να φύγει στην Κόκκινη Θάλασσα στο καταφύγιο Sharm el Sheikh.


Στην Λιβύη ο
Col Gaddafi, έχει δεσμευτεί να πολεμήσει μέχρι την τελευταία σφαίρα.

Οι επαναστάτες, οι οποίοι γεύτηκαν την χαρά της ελευθερίας, είναι το ίδιο αποφασισμένοι, αν και υστερούν σε δύναμη πυρός.


“Νομίζω πως αυτός θα είναι ένας παρατεταμένος αγώνας”
, ισχυρίζεται ο καθηγητής George Joffe, ένας ειδικός στα θέματα της Λιβύης στο κέντρο Διεθνών Σπουδών στο Cambridge.” Και δεν πρόκειται να είναι ευχάριστο”.

Αρχαία πορεία λαθών.


Για την ώρα η Λιβύη είναι μια χωρισμένη χώρα. Και μια λάθος γραμμή υπάρχει στην χώρα, ανάμεσα στο δυτικό μισό της Λιβυής, το οποίο κυριαρχείται από τον Col Gaddafi, και την ανατολική περιοχή η οποία πρώτη εξεγέρθηκε εναντίον του τον περασμένο μήνα.

Η πρώτη γραμμή στην ανατολή έχει μετατοπιστεί πάνω και κάτω από τον παραθαλάσσιο δρόμο ο οποίος διασχίζει κατά πλάτος μια αχανή – πλούσια σε πετρέλαιο- χώρα. Αλλά γενίκα ταιρίαζει με μια λάθος πορεία η οποία έχει τις ρίζες της βαθιά στην ιστορία της Λιβύης.


Η σημαιά, η οποία τώρα είναι υψόμενη στην Ανατολή,και σε μερικά σημεία της Δύσης υπό τον έλεγχο της αντίστασης- είναι αυτή της μοναρχίας.
Ο βασιλίας Idris, ο οποίος είχε εκδιωχθεί από τον Col Gaddafi το 1969, αποδοκίμασε τα γεγονότα από την ανατολική περιοχή της Cyrenaica. Κατά την Ρωμαίκη εποχή η Λιβύη ήταν χωρισμένη στην Cyrenaica ανατολικά και στην Tripolitania στα δυτικά, καθώς και στη Fezzan στα νότια.

Αρχικά οι άνθρωποι της Cyrenaica ήταν νομάδες με μια ιστορία επαναστατισμού. Και η πολιτική του Col Gaddafi έθρεψε την δυσαρέσκεια τους.


“ Ο Gaddafi κατάφερε να ανταγωνιστεί τους ανθρώπους της Cyrenaica με το να αγνοήσει αυτή την περιοχή”
, ισχυρίζεται ο Joffe.

Αλλά, μακροπρόθεσμα, ο καθηγητής Joffe αμφιβάλει οτι η Λιβύη θα παραμείνει χωρισμένη στην μέση.” Όλοι πλέον αισθάνονται Λίβυοι”, ισχυρίζεται ο Joffe. “ Οι Λίβυοι δεν θέλουν μια χώρισμενη χώρα και ο Gaddafi δεν θα το ανεχτεί αυτό. Υποψιάζομαι οτι στο τέλος, θα υπάρξει ένα εσωτερικό πραξικόπημα εναντίον του.”


Καμία καλή επιλογή


Προς το παρόν, ο Col Gaddafi μάχεται σκληρά εναντίον των ανταρτών. Αλλά ο Richard Dowden, συγγραφέας και σκηνοθέτης της Βασιλικής Αφρικανικής Κοινωνίας, δεν πιστεύει οτι η διαμάχη στην Λιβύη ταιριάζει με το συνηθίσμενο σχέδιο των προηγούμενων Αφρικανικών εμφυλίων πολέμων.

“ Η ιδέα ενός παρατεταμένου εμφυλίου πολέμου σαν αυτόν που υπάρχει στο Κονγκό, φαίνεται απίθανη εξαιτίας του εδάφους της χώρας”
, ισχυρίζεται ο Dowden.

“Η Λιβύη αποτελείται απο κατοικημένες περιοχές και έρημο- δεν υπάρχει μέρος για να κρυφτεί κανείς. Έτσι είναι μια απλή εξίσωση. Πόση δύναμη πυρομαχικών έχεις;”


Η' πόση είσαι διατεθημένος να χρησιμοποιήσεις; Μέχρι τώρα ο Col Gaddafi δεν έχει εκμεταλευτεί πλήρως την στρατιωτική δυναμή του. Αλλά η βίαιη επίθεση στην Zawiya, δυτικά της Τρίπολης, επισημαίνει μια σημάντικη κλιμάκωση στην αντεπίθεση του.


Στην ανατολή, θα θελήσει να διασφαλίσει οτι το λίμανι πετρελαίου Ras Lanuf θα είναι κυρίως υπό την διαχείριση της κυβέρνησης.


“Το πετρέλαιο είναι το κλειδί επειδή προσφέρει όλο το εισόδημα που υπάρχει στην Λιβύη”
, ισχυρίζεται ο καθηγητής Joffe.

“Το Ras Lanuf είναι ένα από τα βασικά σημεία φόρτωσης πετρελαίου και έτσι ελέγχει ποίος παίρνει το είσοδημα πετρελαίου. Αλλά νομίζω πως το καθεστώς έχει ακόμα αρκετές πηγές για να συνεχίσει μερικούς ακόμη μήνες.”


Καθώς η διεθνής κοινότητα αγωνίζεται να βρεί τρόπο να αντιδράσει, ο καθηγητής Joffe προειδοποιεί ότι
“δεν υπάρχουν καλές επιλογές” για παρεμβαση.

Κρίση στην Λιβύη- Επανάσταση ή Εμφύλιος πόλεμος;

Πηγή:  www.ramnousia.com