Γράφει η Μαρία Σπυράκη:
Μπορώ να ισχυρίζομαι ότι είμαι υποψιασμένη περί τα ευρωπαϊκά. Μπορώ, δηλαδή, να σας βεβαιώσω ότι το γεγονός πως στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής περιλαμβάνεται “ η πλήρης και ταχύτατη ολοκλήρωση προγράμματος ιδιωτικοποίησεων και ανάπτυξης ακινήτων ύψους 50 δις”, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση. Αντίθετα, ήταν... αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που είχε ως αντάλλαγμα τη μείωση των επιτοκίων για το δάνειο από το μηχανισμό , μια και η παράταση είχε αποφασισθεί από το Συμβούλιο υπουργών Οικονομικών του ευρώ το Νοέμβριο και τώρα απλώς επικυρώθηκε.
Μόλις ένας μήνας ήταν αρκετός για να αποκαλυφθεί ότι, τελικά, οι τροϊκανοί και δεν είναι αμετροεπείς και δεν αυτενεργούν. Αντίθετα, είναι υπάλληλοι συνεπείς που αναφέρονται δημόσια σε όσα συμφωνούν με την κυβέρνηση -ενίοτε και όταν η κυβέρνηση δεν τολμά να το κάνει. Η περίπτωση του πακέτου των αποκρατικοποίησεων, αξίας 50 δις, για τέσσερα χρόνια αποτελεί το κορυφαίο και περισσότερο ενδεικτικό παράδειγμα. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε με την τρόικα τη μείωση των επιτοκίων και έτσι μπήκε στο τραπέζι το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Η διαπραγμάτευση , όπως πλέον αποκαλύφθηκε , ξεκίνησε το Φεβρουάριο και κατέληξε σε μια πρώτη συμφωνία στις 11 το ιδίου μήνα. Η κυβέρνηση συναίνεσε σε πρόγραμμα αποκρατικοποίησεων συνολικής αξίας 50 δις και χρησιμοποίησε τους υπαλλήλους της τρόικας για να κάνουν την ανακοίνωση, ώστε η δέσμευση να εμφανισθεί ως μήνυμα στις διεθνείς αγορές.
Από εκεί και πέρα άρχισαν οι αστειότητες. Η συμφωνία αναιρέθηκε φραστικά , μονομερώς και δημόσια με την περίφημη εξαγγελία του πρωθυπουργού ότι θα νομοθετήσει ώστε να μην πωληθεί ούτε σπιθαμή δημόσιας περιουσίας. Ωστόσο, ο αρμόδιος υπουργός διαβεβαίωνε ότι οι αποκρατικοποίησεις θα γίνουν. Και, βεβαίως, είναι γνωστό τοις πάσι ότι εφόσον πωληθεί έστω και μια μετοχή εταιρείας του Δημοσίου, αυτό συνεπάγεται άμεσα εκχώρηση δικαιώματος επί της ιδιοκτησίας της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας του Δημοσίου. Εν ολίγοις, υπό την πίεση των ΜΜΕ η κυβέρνηση πήγε να πάρει το λόγο της πίσω. Ευτυχώς για όλους δεν τον πήρε.
Η συμφωνία ίσχυσε παρά τις εξαγγελίες του Γιώργου Παπανδρέου και οι αποκρατικοποιήσεις θα ανακοινωθούν αναλυτικά ως το τέλος Μαρτίου. Τι θα πουλήσουμε και πώς είναι το ερώτημα. Από τα “φιλέτα” Τουριστικά Ακίνητα μέχρι μέρος της ΔΕΗ ,τη ΔΕΠΑ, τη ΛΑΡΚΟ , τον ΟΠΑΠ και τις Ελληνικές Αλυκές μέχρι και τα Καζίνο, όλα είναι στο τραπέζι. Η συλλογή των 50 δις είναι μεγάλο στοίχημα, καθώς η χρηματιστηριακή αξία των εταιριών του Δημοσίου είναι χαμηλή λόγω κρίσης, η διαδικασία αξιοποίησης των ακινήτων ασαφής λόγω θεσμικού πλαισίου και το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών άδηλο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα το πρώτο που οφείλει να κάνει ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι να μας πει την αλήθεια. Να εξηγήσει, δηλαδή, στους πολίτες πως το γεγονός ότι οι τροϊκανοί εξήγγειλαν αποκρατικοποιήσεις και πώληση δημόσιας περιουσίας αξίας 50 δις στις 11 Φεβρουαρίου και ένα μήνα αργότερα στις 11 Μαρτίου η ίδια πρόβλεψη περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής, δεν είναι σύμπτωση, αλλά το σημείο του συμβιβασμού που φέρει την υπογραφή του. Επίσης να μας εξηγήσει , αν αντέχει, γιατί στο μεσοδιάστημα εμφανίστηκε ως φρουρός της δημόσιας περιουσίας. Εν ολίγοις, να μας πει γιατί ανέβηκε αυτή παράσταση με τίτλο “όχι δεν πουλάμε”, αφού όσα εισιτήρια και αν έκοβε, η πραγματικότητα θα αποκάλυπτε την κακή σκηνοθεσία.
Πηγή: www.aixmi.gr