4 Μαρ 2011

Εθνικό Συμβούλιο ΠΑΣΟΚ: Επανεκκίνηση - STOP σε …«διαβρωτικές» αντιλήψεις

«Εγερτήριο» για «εθνική επανεκκίνηση» και συσπείρωση της κοινωνικής βάσης με το σύνθημα ότι οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να προχωρήσουν ανεξαρτήτως του πολιτικού κόστους, για να φανεί φώς στην άκρη του τούνελ,  αναμένεται να... αποτελέσει η ομιλία του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου στη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Θεωρείται δε τόσο κρίσιμη πολιτικά η συνεδρίαση του Ε.Σ ώστε ο Γραμματέας του κόμματος Μιχάλης Καρχιμάκης, την εξίσωσε πολιτικά με συνέδριο... Το πολιτικό μήνυμα πάνω στο οποίο θα στηριχθεί και η ομιλία του πρωθυπουργού, ήταν σαφές: «Δεν υπάρχει χώρος για τους καταστροφολόγους- Στόχος να είμαστε και στις νέες συνθήκες το πλειοψηφικό ρεύμα».

Πάντως ήδη από τους πολιτικούς αναλυτές, εκτιμάται ότι μια τέτοια επικοινωνιακή «πλατφόρμα» κινείται στα όρια της προαναγγελίας πρόωρων εκλογών...

Στη συνεδρίαση, εκτός του προέδρου του κόμματος, θα χαιρετίσουν ο Πολ Νύρουπ Ράσμουσεν, πρώην Π/Θ Δανίας και Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος  και ο Μάρτιν Σούλτς, Επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Προοδευτικής Συμμαχίας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που βρίσκονται στη χώρα μας για τη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος. Θα μιλήσει επίσης η επικεφαλής της ερυωπαϊκής καμπάνιας για το ευρωομόλογο, πρώην υπουργός Βάσω Παπανδρέου, ενώ αναμένεται να συμπληρωθεί το όργανο και από τους αποχωρήσαντες για κυβερνητικά «πόστα», όπως προβλέπεται από τις διαδικασίες του Κινήματος.
Προϊδεάζοντας για το πολιτικό μήνυμα της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου, με την ομιλία του στο Πολιτικό συμβούλιο ο Γραμματέας του κόμματος Μ. Καρχιμάκης, τόνισε ότι «η κρίσιμη και καθοριστική για τον τόπο πολιτική συγκυρία», της προσδίδει ιδιαίτερο βάρος και την  καθιστά  ισοδύναμη ενός Συνεδρίου». Ξεκαθάρισε ότι η συνεδρίαση δεν πρέπει «να αποτελέσει μόνο ένα κορυφαίο κομματικό γεγονός, αλλά μια διαδικασία η οποία θα απασχολήσει την κοινωνία και θα ενεργοποιήσει την κοινωνία των πολιτών». Έστειλε δε και το επικοινωνιακό μήνυμα ότι πρέπει να δοθεί «ελπίδα, σιγουριά και προοπτική στους πολίτες», δηλαδή να μην υπάρξουν εσωκομματικά φαινόμενα αμφισβήτησης του αποτελέσματος και κριτικής.
Προαναγγέλλοντας τα τρία ζητήματα που θα απασχολήσουν το Εθνικό συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο Γραμματέας του κ. Καρχιμάκης, ανέφερε:
-Το πρώτο αφορά στην ανησυχία στην αγωνία  που υπάρχει στον κόσμο και η οποία απειλεί την ενότητα του κόμματος : «Κι αν υπάρχουν προβληματισμοί, αντιθέσεις, διαφωνίες ας οδηγούν στη σύνθεση. Το ΠΑΣΟΚ σεβόταν και σέβεται πάντα την πολλαπλότητα των απόψεων. Και ο Γ. Παπανδρέου είναι ο Πρόεδρος που πίστεψε στη σύνθεση των απόψεων και όχι στην ταύτισή τους».
-Το δεύτερο αφορά την συνεχιζόμενη καλλιέργεια μιας απαισιοδοξίας στην κοινωνία από αυτούς που διαρκώς  προφητεύουν καταστροφές.
-Το τρίτο  είναι η απαξίωση της πολιτικής στο σύνολο της και  αντίληψη που θέλει τις ενέργειες των πολιτικών να μην έχουν σχέση με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα των πολιτών, αλλά με κάποια αόρατα συμφέροντα που τα έχουν κανονισμένα όλα.
Ο κ. Καρχιμάκης χαρακτήρισε αυτές τις αντιλήψεις «επικίνδυνες και διαβρωτικές» και τον μεγάλο αντίπαλο του ΠΑΣΟΚ.
Αναφερόμενος στις «5 προτεραιότητες που οδηγούν στην Ελλάδα που θέλουμε» τόνισε ότι η αντιμετώπισή τους περνά μέσα από το «κράτος-στρατηγείο στην υπηρεσία του πολίτη, ανάπτυξη στηριγμένη σε ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, σύγχρονο κοινωνικό κράτος, κοινωνία των πολιτών με ευνομία, συμμετοχή και δικαιοσύνη, νέα Ελλάδα με ισχυρή φωνή που θα ακούγεται παντού».
Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ επιτέθηκε «ισόποσα» σε ΝΔ και Αριστερά κατηγορώντας τις δυνάμεις αυτές ότι με στόχο το προσωπικό ή πολιτικό όφελος υποδαυλίζουν την οργή και κλείνουν το μάτι στον λαϊκισμό  με « βαρύ κόστος για τους πολίτες και τη χώρα».
Έκλεισε όμως ο ίδιος ο κ. Καρχιμάκης το «μάτι» σε κάποια κόμματα, τονίζοντας ότι «το ΠΑΣΟΚ,  πρέπει και οφείλει να ηγηθεί της συμμαχίας των δυνάμεων που πιστεύουν ότι η χώρα μπορεί».
Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ , στην οποία προήδρευε ο Γραμματέας του κόμματος λόγω της ασθένειας του προέδρου, τα μέλη του συμβουλίου ενημερώθηκαν επίσης από τους υπουργούς Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και την αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, για τις εξελίξεις στην Ευρώπη και την Βόρειο Αφρική.

Αποφασίστηκε τέλος, να συνεδριάζει μία φορά την εβδομάδα το Πολιτικό Συμβούλιο, προκειμένου να γίνεται επισκόπηση της συγκυρίας αλλά και να κατατίθενται προτάσεις. Η Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ θα γίνει στην επετειακή 3η Σεπτεμβρίου του 2011.
Πηγή: www.eklogika.gr