12 Απρ 2011

Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απειλούν τη συνοχή της κυβέρνησης. Ανασχηματισμός ή εκλογές;

Ανακοίνωση, με την οποία διευκρινίζει ότι δεν θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως καμία συνάντηση με τον πρωθυπουργό, αναγκάστηκε να εκδώσει η Προεδρία της...
Δημοκρατίας, προκειμένου να κατευνάσει τις φήμες περί ανασχηματισμού και πρόωρων εκλογών.
Πάντως οι εξελίξεις αναμένεται να είναι ραγδαίες για την κυβέρνηση, καθώς όλα δείχνουν ότι δεν μπορεί να διατηρήσει τη συνοχή της, πολύ περισσότερο να ψηφίσει χωρίς απώλειες βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, το πακέτο μέτρων του Εθνικού Σχεδίου για την τετραετία 2012-2015.
Ενδεικτικό του εσωκομματικού κλίματος, είναι το πρωτοφανές που συνέβη στον τομέα κοινοβουλευτικού ελέγχου του ΠΑΣΟΚ, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα τυχερά παιχνίδια. Ένα νομοσχέδιο που έχει περάσει δυο φορές από το υπουργικό συμβούλιο, επιστράφηκε πίσω με βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Σύμφωνα με το in.gr, sτο σύνολό τους σχεδόν οι βουλευτές που συμμετείχαν στην ΚΤΕ ζήτησαν από τον υπουργό την απόσυρση του κατατεθειμένου νομοσχεδίου . Η Βάσω Παπανδρέου φέρεται να δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιο, λέγοντας πως «δεν μπορούμε να νομιμοποιούμε τον τζόγο για να έχει έσοδα το κράτος, αν είναι έτσι να νομιμοποιήσουμε και την πορνεία και τα ναρκωτικά. Το νομοσχέδιο δεν είναι ηθικό».

«Μας κοροϊδεύετε όταν λέτε ότι θα εισπράξετε 700 εκατομμύρια ευρώ, όταν μόνο το πηγαινέλα για τις διατυπώσεις στις Βρυξέλες με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μας πάρει ένα χρόνο. Σε μια χώρα που μπαινοβγαίνει ο Χριστοφοράκος και ο Καραβέλας, μας λες ότι θα ελέγξεις τον τζόγο χωρίς ρυθμιστική αρχή; Είσαι σίγουρος ότι θα είσαι υπουργός του χρόνου όταν θα ρέει το χρήμα;» φέρεται να υποστήριξε ο Δημήτρης Λιντζέρης.


«Θα επιφέρει πλήγμα στην ηθική της παράταξης» ήταν -σύμφωνα με πληροφορίες- η θέση του Γιάννη Αμοιρίδη, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης φέρεται να είπε «η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι σημαντικό κομμάτι της διαβούλευσης. Γιατί μας ξεχνάτε;»


Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας: «Ο τζόγος υπάρχει. Γιατί να μην εισπράττει το κράτος 700 εκ. ευρώ ετησίως;», αλλά  αναγκάστηκε, πάντως, να υποχωρήσει τελικά δηλώνοντας: «Αυτό που γίνεται με υπερβαίνει. Θα το πάω στον πρωθυπουργό. Αλλά θεωρώ ότι θα έχουμε μεγάλο πρόβλημα στην κυβέρνηση γιατί το νομοσχέδιο έχει περάσει δύο φορές από το Υπουργικό Συμβούλιο».
Σε συνέντευξή του σήμερα ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, Β. Έξαρχος, παραδέχθηκε ότι «υπήρξε πραγματικά μια πολύ έντονη συζήτηση και διατυπώθηκαν παρατηρήσεις επί ενός νομοσχεδίου, επί μίας πρότασης νόμου», αλλά τόνισε ότι «από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να φτάσουμε στο σημείο ότι, δήθεν, με αφορμή αυτό, θα πέσει η Κυβέρνηση, υπάρχει χάος».  
Ο κ. Έξαρχος πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο δεν θα συζητηθεί εκ νέου στο υπουργικό συμβούλιο, αλλά «θα ξανάρθει στον Κοινοβουλευτικό Τομέα, διότι ήδη γίνεται μια προεργασία από το αρμόδιο Υπουργείο, με βάση τις παρατηρήσεις που έχουν διατυπωθεί, ώστε  να ενσωματωθούν στο νομοσχέδιο».
«Δεν κινδυνεύει η σταθερότητα της κυβέρνησης, ούτε η ενότητα του ΠΑΣΟΚ από αυτές τις αντιδράσεις. Οι βουλευτές μεταφέρουν την αγωνία των πολιτών, αλλά παράλληλα δίνουν κι εκείνοι αγώνα. Δεν αποτελούν πρόβλημα οι υψηλοί τόνοι. Γίνεται μια συζήτηση»,  τόνισε σε συνέντευξή του ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοϊδης και πρόσθεσε: «Η κατάσταση δεν είναι συνήθης και είναι δύσκολη η πραγματικότητα που προσπαθούμε να διαχειριστούμε. Οι συμπεριφορές αυτές αποτελούν έκφραση διαφωνίας και διατύπωση γνώμης, στο πλαίσιο του διαλόγου. Αλλιώς τι νόημα θα είχε εάν πήγαιναν οι υπουργοί τα νομοσχέδια στη Βουλή και οι βουλευτές έλεγαν απλώς "όλα καλά"»  .

Επίσης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε  ότι είναι δεδομένη η εμπιστοσύνη των βουλευτών στην κυβέρνηση και  ότι δεν υπάρχει περίπτωση η κυβέρνηση να ζητήσει πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψηφοφορία του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.
Σε άλλο μήκος κύματος ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Θεόδωρος Πάγκαλος, σε συνέντευξή του σχολιάζοντας  τις αντιδράσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τα τυχερά παιχνίδια, τόνισε ότι η ΚΟ επηρεάζεται από την εκλογική της βάση, στην οποία κάποιοι θεωρούν ότι υπάρχει ηθικό θέμα. Πάντως, τόνισε ότι στην ΚΟ υπάρχει η τάση κάποιοι να δέχονται πολύ εύκολα τις πιέσεις που τους ασκούνται.
Να σημειωθεί ότι στις εσωκομματικές αυτές διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ αναμένεται να επικεντρώσει τα πυρά της και η Ν.Δ, με συνεχή ανάδειξη από τον εκπρόσωπο τύπου κ. Μιχελάκη.