18 Απρ 2011

Πώς εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν οι δράστες της χρηματαποστολής των ΕΛΤΑ


του Γιάννη Σπανάκη ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ
Με μια μικροκάμερα τύπου «μπλου τουθ» κατέγραφε τους χώρους του κέντρου διαλογής των ΕΛΤΑ στη...
ΒΙΠΕ, καθώς και το χώρο που οδηγεί στο χρηματοκιβώτιο, ο 56χρονος υπάλληλος, που θεωρείται από την αστυνομία ο εμπνευστής της ληστείας σε βάρος της χρηματαποστολής της υπηρεσίας, στη 1 του περασμένου Δεκεμβρίου, στην Κάτω Βάθεια.

Κι ενώ οι τρεις άλλοι συλληφθέντες έχουν ομολογήσει τη συμμετοχή τους στη ληστεία, ο υπάλληλος αρνείται πεισματικά, οποιαδήποτε σχέση.

Μάλιστα τα δύο αδέρφια από την περιοχή Κοκκίνη Χάνι και ο 24χρονος Αλβανός, δίνουν στον 56χρονο αρχηγικό ρόλο, όπως δήλωσε στη χθεσινή παρουσίαση τη υπόθεσης, ο Διοικητής τη Ασφαλείας Ηρακλείου, Γιώργος Σκανδαλάκης.

Και οι τέσσερις οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέας Ηρακλείου, ο οποίος άσκησε σε βάρος τους ποινικές διώξεις μεταξύ των οποίων για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και ληστεία από κοινού. Οι διωκόμενοι πήραν προθεσμία και θ’ απολογηθούν την Τρίτη.

Σύμφωνα με την προανάκριση της Ασφάλειας ο 56χρονος γνωρίζει τα δύο αδέρφια από το 2006, καθώς σύχναζε στην καντίνα του πατέρα τους, ενώ ο 24χρονος Αλβανός προέκυψε στην παρέα τη ληστείας ως φίλος των δύο αδελφών. Σύμφωνα με τις απολογίες των δύο αδερφών, ο υπάλληλος τους πρότεινε τη ληστεία, την οποία θεωρούσε εύκολη.

Από τη λεία τη ληστείας τα δύο αδέρφια πήραν 27.000 και 7.000 ευρώ, αντίστοιχα και ο Αλβανός 27.000 ευρώ. Το υπόλοιπο που ήταν περίπου 40.000 ευρώ το καρπώθηκε ο 56χρονος υπάλληλος.
Πώς έδρασαν
Φυσική παρουσία στη ληστεία είχαν ο Αλβανός και τα δύο αδέρφια. Ο υπάλληλος είχε αρχικά το ρόλο του μεταφορέα. Ο ένας αδερφός οδηγούσε το αυτοκίνητο και ο Αλβανός με το όπλο κατέβασε τον 28χρονο διανομέα από το αυτοκίνητο. Τον ξάπλωσε μπρούμυτα στο οδόστρωμα, δεν του επέτρεπαν να κοιτάει δεξιά και αριστερά και φόρτωσαν τους σάκους στο αυτοκίνητο, που ανήκει στη μητέρα του αλλοδαπού.
Ο υπάλληλος την ημέρα τη ληστείας είχε προσέλθει στην εργασία του μία ώρα νωρίτερα και παρατηρούσε όλη τη διαδικασία της φόρτωσης των σάκων. Μόλις έφυγε το αυτοκίνητο του διανομέα, ενημέρωσε τους δράστες.
Η έρευνα της ασφάλειας ξεκίνησε μέσα από το ΕΛΤΑ, με το δεδομένο ότι οι δράστες είχαν εσωτερική πληροφόρηση. Για να φτάσουν στον 56χρονο δεν ήταν δύσκολο, καθώς και στο παρελθόν, φαίνεται να είχε βλάψει την υπηρεσία στα ΕΛΤΑ Χανίων. Και μπορεί ποινικά ν’ απαλλάχτηκε, αλλά μετατέθηκε δυσμενώς στο Ηράκλειο.

Η συνεργασία με την περιφερειακή διοίκηση των ΕΛΤΑ και την Ασφάλεια ήταν άψογη. Μάλιστα για να μην κινηθούν υποψίες και «στραβώσει» η προανάκριση, η Αθήνα δέχτηκε να σταματήσει η ΕΔΕ.
Η Αστυνομία θεωρεί δεδομένη τη συμμετοχή του 56χρονου στη ληστεία, καθώς πέρα από τις ομολογίες και τις καταγεγραμμένες συνομιλίες, το όπλο που χρησιμοποιήθηκε στη ληστεία βρέθηκε στο σπίτι του στα Χανιά.

Μάλιστα η Αστυνομία εκτιμά ότι σχεδίαζαν και νέο χτύπημα, με αφορμή το υλικό που βρέθηκε στη μικροκάμερα του 56χρονου.
Τα δύο αδέρφια επικαλούνται ότι είναι τοξικομανείς και ότι τα χρήματα τα «έφαγαν» στα ναρκωτικά. Ο Αλβανός έστειλε τα χρήματα στην Αλβανία. Στον 56χρονο δεν βρέθηκαν χρήματα.
Πηγή: http://www.goodnet.gr/