Επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων με πρώτο τον ΟΠΑΠ και τις ΔΕΚΟ και αποτελεσματικότερο έλεγχο της...
φοροδιαφυγής, προκειμένου να καθοριστούν οι παρεμβάσεις, ύψους 22 δισ. ευρώ, οι οποίες περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Προσαρμογής 2012- 2015, ζήτησαν από τον υπουργό Οικονομικών οι εκπρόσωποι της τρόικας, σε κλίμα που διέρρευσε ότι ήταν θετικό.
Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του ευρωπαίου επιτρόπου για την οικονομία, Όλι Ρεν, ο Αμαντέο Αλταφάζ, δήλωσε ότι παρά τα όσα λέγονται και γράφονται, η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σωστή τροχιά και πως αυτό καταγράφεται και από τις τριμηνιαίες αξιολογήσεις και τους ελέγχους που διενεργεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην ερώτηση, τι σκοπεύει να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αν μετά το 2012 η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές, αρνήθηκε να απαντήσει λέγοντας ότι οποιαδήποτε απάντηση συνιστά «σπέκουλα» και επανέλαβε ότι «η Ελλάδα, από τη δική της πλευρά, εκπληρώνει τα συμφωνηθέντα».
Στην Αθήνα, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, «δεν προέκυψε κάποιο μείζον ζήτημα» από τη συνεργασία με τους «τροϊκανούς» οι οποίοι έμειναν ικανοποιημένοι από όσα τους παρουσίασε ο κ. Παπακωνσταντίνου και το οικονομικό επιτελείο. Τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν η εκτέλεση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, καθώς ο αποτελεσματικότερος έλεγχος της φοροδιαφυγής, σε μία προσπάθεια αύξησης των κρατικών εσόδων.
Πάντως, εκτός από το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο και την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων ύψους 22 δισ. ευρώ, οι επικεφαλής των ελεγκτών θέλουν να έχουν στοιχεία και για την πορεία εκτέλεσης του τρέχοντος προϋπολογισμού και τις πιθανές πρόσθετες παρεμβάσεις, εάν το δημοσιονομικό έλλειμμα του 2010 είναι τελικά υψηλότερο των αρχικών εκτιμήσεων.
Την επόμενη Παρασκευή, 15 Απριλίου, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2012-2015, το οποίο στη συνέχεια θα κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.
Πηγή: http://www.eklogika.gr/