5 Απρ 2011

Δημόσιες υπηρεσίες: Οκτάωρο και ανοικτά Δευτέρα-Τετάρτη απόγευμα

Νέο ωράριο αναμένεται να ισχύσει σε υπηρεσίες του Δημοσίου που σχετίζονται με την εξυπηρέτηση πολιτών (πολεοδομίες, ασφαλιστικά ταμεία, εφορίες, υπηρεσίες δήμων, κλπ) που θα λειτουργούν δύο απογεύματα την εβδομάδα, πιθανότατα Δευτέρα και Τετάρτη, μέχρι τις 8.00 μ.μ., σύμφωνα με τα όσα σχεδιάζει το υπουργείο Εσωτερικών, αναφέρει το "Έθνος".
Παράλληλα, με την αύξηση του ωραρίου στις υπηρεσίες αυτές αναμένεται και η μειώσή του την Παρασκευή. Από το ΥΠΕΣ εξετάζεται το ενδεχόμενο οι υπάλληλοι που θα απασχολούνται στις υπηρεσίες που θα έχουν απογευματινή λειτουργία να έχουν μειωμένο ωράριο κατά μία ώρα την Παρασκευή, ενώ δε αποκλείεται να δοθεί ως κίνητρο συμμετοχής των υπαλλήλων στις απογευματινές υπηρεσίες το μειωμένο ωράριο 6,5 ωρών.
Οι οριστικές αποφάσεις, πάντως, αναμένονται μετά το Πάσχα και θα τεθούν σε εφαρμογή τον Οκτώβριο και εκτός από την απογευματινή λειτουργία δημοσίων υπηρεσιών θα επαναφέρουν την 8ωρη απασχόληση στο Δημόσιο (40 ώρες ανά εβδομάδα). Σημειώνεται ότι μέχρι τώρα ισχύει το καθεστώς των 37,5 ωρών εβδομαδιαίως, που είχε θεσπιστεί από το 1981.
Όπως γράφει η εφημερίδα, κύκλοι του ΥΠΕΣ η αύξηση του ωραρίου στοχεύει στην καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών όπως και στην αύξηση της παραγωγικότητας του Δημοσίου, αφού θα προστεθεί μισή ώρα εργασίας την ημέρα στους περίπου 770.000 δημοσίους υπαλλήλους, καθώς και στην εξοικονόμηση πόρων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου Εσωτερικών οι επιπλέον 350.000 εργατοώρες που θα προσφέρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι αντιστοιχούν σε 45.000 νέες προσλήψεις.
Πηγή: http://www.newpost.gr/