19 Απρ 2011

Bloomberg: «Αυτοί που σπρώχνουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση ίσως το μετανιώσουν»

Άρθρο του Bloomberg κάνει λόγο για την πιθανότητα μια αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας να λειτουργήσει ως ντόμινο για την...
Ευρωζώνη. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι αυτοί που τώρα σπρώχνουν την Ελλάδα σε αναδιάρθρωση ίσως το μετανιώσουν καθώς ρισκάρουν να αναζωπυρώσουν την κρίση στην ΕΕ παρασέρνοντας και την Ισπανία.

«Με την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, ίσως επισπευστεί μια κρίση στην Ισπανία. Σε αυτό το σημείο δεν έχει σημασία πόσο έχεις κερδίσει με την αναδιάρθρωση της Ελλάδας, καθώς η κατάρρευση από την Ισπανία είναι πολύ μεγαλύτερη. Το ζήτημα επανέρχεται και αφορά στο ότι δεν γνωρίζουμε το τελικό κόστος», σχολιάζει στρατηγικός αναλυτής της CrediSights, ο David Watts.

Το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας, θα πλήξει το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα καθώς οι τράπεζες εντός και εκτός Ελλάδας και οι κάτοχοι ελληνικών ομολόγων, όπως η ΕΚΤ και άλλα εγχώρια ταμεία, θα εμφανίσουν ζημιές.

Το πρακτορείο αναφέρεται στην δήλωση του Otto Fricke, εκπροσώπου της Angela Merkel στο κοινοβούλιο, ο οποίος δήλωσε ότι η Ελλάδα ίσως να μην «βγάλει» το καλοκαίρι και σχολιάζει ότι η σπέκουλα των γερμανικών στελεχών ότι η Ελλάδα ίσως δεν έχει άλλες εναλλακτικές παρά την αναδιάρθρωση, υπογραμμίζει την απροθυμία τους να δαπανήσουν περισσότερα στις διασώσεις, ενώ την ίδια στιγμή αγνοούν το προηγούμενο που έχει δημιουργηθεί.

Οι κρατικές χρηματοοικονομικές κρίσεις, συνήθως δεν μένουν απομονωμένες. Η υποτίμηση της Ταϊλάνδης το 1997 προκάλεσε την ασιατική κρίση, η χρεοκοπία της Ρωσίας το 1998 ξεκίνησε παγκόσμια χρηματοοικονομική πανδημία και η κρίση της Λ. Αμερικής δημιούργησε την ανάγκη οι ΗΠΑ να κατασκευάσουν τα ομόλογα Brady.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι γαλλικές και γερμανικές τράπεζες έχουν τα δύο τρίτα σχεδόν του δανεισμού του ελληνικού δημοσίου και ιδιωτών, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών στις 30 Σεπτεμβρίου. Συγκεκριμένα, οι γαλλικές τράπεζες έχουν έκθεση στην Ελλάδα 59,4 δισ. δολαρίων και οι γερμανικές 40,3 δισ. δολαρίων.

Το Bloomberg υποστηρίζει ότι οι αγορές αντανακλούν τις μειωμένες προσδοκίες των επενδυτών για να αποπληρωθούν, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση χρηματοδοτείται ακόμη από διεθνή βοήθεια. «Από την γερμανική και γαλλική προοπτική, δεν είναι ξεκάθαρο ότι τα οφέλη μιας αναδιάρθρωσης της Ελλάδας είναι περισσότερα από το κόστος. Πρέπει να λάβει κανείς υπόψη το γεγονός πως οι γερμανικές και γαλλικές τράπεζες είναι μεταξύ των περισσότερο εκτεθειμένων στην Ελλάδα», προσθέτει ο David Watts της CrediSights.