4 Απρ 2011

Nέο "κούρεμα" σε μισθούς και επιδόματα

"Κούρεμα" σε κοινωνικά επιδόματα, στις αποδοχές δημοσίων υπαλλήλων, αυξήσεις στα τέλη κυκλοφορίας και φόρο στα αναψυκτικά είναι μεταξύ των μέτρων που βρίσκονται...
στο τραπέζι για κλείσει η μαύρη τρύπα των εσόδων

Τα
επιδόματα (ανεργίας, πολυτεκνικό, τρίτου παιδιού, φοιτητικό) θα χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια στα οποια θα συνυπολογίζονται και τα περιουσιακά στοιχεία. Το μέτρο αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2012. Από τις περικοπές αυτές έχει υπολογιστει εξοικονόμηση δαπανών 500 εκ. ευρώ.

Στις ΔΕΚΟ, εξετάζεται νέο "κούρεμα" σε υπερωρίες, μετακινήσεις εκτός έδρας, νυχτερινά, συμμετοχές σε επιτροπές.


Στο
δημόσιο τομέα επισπεύδεται η εφαρμογή του Ενιαιου Μισθολογίου, με στόχο την εξοικονόμηση 4,6 δισ ευρώ έως το 2015. Το "ψαλίδι" των επιδομάτων αναμένεται να μειώσει έως και 30% τις αποδοχές των υψηλά αμειβομένων. Στα 2100 ευρώ ο ανώτατος καταληκτικός μισθός για πτυχιούχους με 35 χρόνια εργασίας, ενώ στα ειδικά μισθολογία μπαίνει πλαφόν 5856 ευρώ. Από τα 53 επιδόματα θα μείνουν τέσσερα: οικογενειακό, ειδικών συνθηκών, επίδομα θέσης και επίδομα παραγωγικότητας.

Εξετάζεται επίσης αύξηση των
τελών κυκλοφορίας για το 2012, επιβολή ειδικού φόρου σε αναψυκτικά, χυμούς, εμφιαλωμένα νερά και φυσικό αέριο και μετάταξη προϊόντων από το ΦΠΑ 13% στον υψηλό 23% από την 1η Ιουλίου. 
Πηγή: www.nooz.gr