18 Μαΐ 2011

Τσίπρας για 1 χρόνο Μνημόνιο: Έκλεισε ο κύκλος της αποτυχίας, αρχίζει της καταστροφής


Εάν υπάρξει καθυστέρηση πληρωμών σε μισθούς και συντάξεις, η κυβέρνηση θα έχει όλη την ευθύνη και ο κ. Γ. Παπανδρέου θα πρέπει να παραιτηθεί άμεσα,...
προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας  σε συνέντευξη τύπου  όπου παρουσίασε τη «μαύρη βίβλο» από τον 1 χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου.  Δεν απέκλεισε μεταξύ άλλων τις πρόωρες εκλογές, υποστηρίζοντας ότι  δεν είναι μεν επιλογή ούτε της κυβέρνησης ούτε της τρόϊκας, όμως η κατάσταση βαίνει ανεξέλεγκτη και γι΄αυτό, στις κάλπες «μπορεί οδηγήσει η αντιδράσει του λαού» ή ένα τυχαίο γεγονός.
Ο κ. Τσίπρας κάνοντας απολογισμό, ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο υποστήριξε ότι «τα αποτελέσματα είναι συντριπτικά και αποκαλύπτουν την παταγώδη αποτυχία του μνημονίου σε όλα τα επίπεδα». Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε ότι «μόλις κλείνει ένας κύκλος αποτυχίας και ξεκινά ένας κύκλος καταστροφής».  Κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι «ενώ ήξερε τα μεγέθη προφανώς, και ο κ. Καραμανλής τα ήξερε και ο κ. Παπανδρέου πριν τις εκλογές, με το που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας απέκλεισε κάθε δυνατότητα εναλλακτικών πηγών δανεισμού και επέλεξε την υπογραφή του μνημονίου της χρεοκοπίας».
Ο κ. Τσίπρας επικαλέστηκε το έργο της επιτροπής πολιτικής τεκμηρίωσης του κόμματος από το οποίο προκύπτουν συμπεράσματα «για τις αιτίες που μας οδήγησαν ως εδώ, για το γιατί το μνημόνιο απέτυχε και άρα ποια λάθη δεν πρέπει να συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε».
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι  κυβέρνηση και τρόικα επιδιώκουν μια «κοινωνία σε νάρθηκα» και   «εξυφαίνουν σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης». Επειδή, όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ το κρίσιμο είναι η συναίνεση του λαού, προχωρούν σε σχέδια «οικονομικής τρομοκρατίας και φόβου».
Αναφερόμενος στη διεθνή κρίση είπε ότι «φτάσαμε ως εδώ εξαιτίας της χρεοκοπίας του νεοφιλελεύθερου καπιταλισμού σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο...
«Σε εθνικό επίπεδο, όμως; Σε εθνικό επίπεδο οι λόγοι που οδηγηθήκαμε σε αδιέξοδο έχουν να κάνουν με τις παράλογες και υπερβολικές αμυντικές δαπάνες -πώς μπορούμε τώρα να έχουμε αμυντικές δαπάνες στο ύψος περίπου των 800 εκατ. ευρώ, ενώ για χρόνια είχαμε πάνω από 2 δις-, με τη λεηλασία του δημόσιου χρήματος από κάθε λογής «εργολάβους», «προμηθευτές» και μεσάζοντες, με την τεράστια σπατάλη που έγινε με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες -οι οποίοι κοστολογήθηκαν 7 δις και κόστισαν 13 τελικά- και πάνω απ' όλα κατά την εκτίμησή μας οφείλεται στη φοροδιαφυγή και τη φορολογική ασυλία του κεφαλαίου και του μεγάλου πλούτου, που οδήγησαν σε σημαντικότατη υστέρηση τα δημόσια έσοδα σε σχέση με τους αντίστοιχους μέσους ευρωπαϊκούς όρους».
Ο κ. Τσίπρας, απέρριψε ως ψευδή τα σενάρια ότι η χώρα χρεοκόπησε λόγω του μεγάλου δημόσιου τομέα ή των «τζαμπατζίδων» και τόνισε ότι  οι άμεσοι φόροι στην Ελλάδα είναι μικρότεροι κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με την Ε.Ε των 27. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «η χώρα μας υπολείπεται σε άμεσους φόρους αισθητά σε σχέση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. και της ευρωζώνης. Η αιτία αυτής της διαφοράς έχει σχέση με την μείωση του φορολογικού συντελεστή των κερδών των επιχειρήσεων από το 40% στο 25% που το παρέδωσε ο κ. Αλογοσκούφης».
Προσέθεσε αναφερόμενος στο νέο πρόγραμμα της ΝΔ, ότι «Αυτά φαίνεται ότι δεν έχουν διδάξει τον κ. Σαμαρά, που εμφανίστηκε προχθές στο Ζάππειο με κεντρικό όπλο για την έξοδο από την κρίση τη μείωση των φορολογικών συντελεστών; Προκειμένου βεβαίως να πάρει τα εύσημα από τον ΣΕΒ και από το μεγάλο κεφάλαιο; Και να έλεγε κανείς ότι όλο αυτό το διάστημα υπήρχε μείωση της ανεργίας; Το αντίθετο. Αυξήθηκε η ανεργία. Επίσης και με τις παντός τύπου φοροαπαλλαγές που απολαμβάνουν οι έχοντες στην Ελλάδα ο πραγματικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα κεφαλαίου είναι ακόμη μικρότερος. (γύρω από το 15% ενώ ο μέσος όρος στην Ε.Ε. είναι πάνω από 25%)»
Αναφερόμενος στην επιδείνωση όλων των δεικτών (οικονομικά, ανεργία κλπ) τόνισε ο κ. Τσίπρας: « Επιμένουν ότι πρέπει να ακολουθήσουμε μνημονιακές πολιτικές για τα επόμενα χρόνια. Τι θα γίνει όμως εάν το Πρόγραμμα του μνημονίου πετύχει; Ποια θα είναι η Ελλάδα του 2020; Στο κύριο σενάριο βιωσιμότητας του ΔΝΤ υποθέτουν πρωτογενείς δημόσιες δαπάνες στο 30,5% το 2020, σε σχέση με 41,7% το 2007 προ κρίσης. Πρόκειται για κοινωνική ερήμωση».  
Να αποφευχθεί η καταστροφή
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ανέφερε: «Εμείς επιμένουμε ότι αυτός ο κύκλος της καταστροφής πρέπει πάση θυσία να αποφευχθεί γιατί δεν είναι μέσο για την έξοδο από τη κρίση αλλά είναι στόχος. Στόχος των εγχώριων δυνάμεων της διαπλοκής -δείτε ποιοι είναι αυτοί που ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν το δημόσιο πλούτο- και των πιστωτών που θα επωφεληθούν τα μέγιστα από αυτό το κύκλο, κυρίως από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, των πλουτοπαραγωγικών πηγών της χώρας μας. Και επειδή αυτός ήταν ο στόχος εξαρχής, τώρα που το μνημόνιο καταρρέει κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και όχι μόνο δεν κάνουν πίσω αλλά επιμένουν ακόμα πιο έντονα.
Ζητάνε καταστρατήγηση του Συντάγματος. Ζητάνε υπέρβαση των δημοκρατικών θεσμών. Εξυφαίνουν σενάρια που θέλουν την κοινωνία σε νάρθηκα. Σενάρια αντιλαϊκής συναίνεσης.
 Και επειδή ξέρουν ότι αυτό δεν αρκεί από τα ήδη αποτυχημένα στη συνείδηση του λαού κόμματα εξουσίας και να παντρέψουν τις αποτυχίες τους δεν πρόκειται να βγάλουν κάτι σημαντικό, προχωράνε ακόμη παραπέρα, σε σχέδια εκφοβισμού και οικονομικής τρομοκρατίας σε σχέση με τις δόσεις του δανείου και τη πληρωμή των μισθών και των συντάξεων.
  Καταρχάς εδώ πρέπει να σπάσουμε το μύθο, ότι ο δανεισμός γίνεται πρωτίστως για τους μισθούς και τις συντάξεις. Ο δανεισμός γίνεται πρωτίστως για να διασφαλιστούν οι πιστωτές μας»
Πηγή: http://www.eklogika.gr/