6 Μαΐ 2011

Συνεδρίαση Διοικητικού Συμβουλίου ΠΟΣΤ (4/5/11)

Συνεδρίασε προχθές 4 Μάη το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΟΣΤ και συζητήθηκαν τα παρακάτω:
Ο πρόεδρος της εκτελεστικής επιτροπής...

έκανε μια γενική αναφορά στην άσχημη κατάσταση που βιώνει η χώρα και στις αντεργατικές κυβερνητικές πολιτικές επιλογές του τελευταίου διαστήματος.

Επεσήμανε πως τα ΕΛΤΑ παρά την οικονομική συγκυρία το πρώτο τρίμηνο του έτους καταγράφουν θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, που οφείλεται βέβαια κατά κύριο λόγο στις περικοπές των μισθών μας και στην συνταξιοδότηση μεγάλου αριθμού υψηλόμισθων συναδέλφων το προηγούμενο έτος.

Εξέφρασε έντονη ανησυχία για τα σενάρια της πώλησης  του ΕΛΤΑ και των Ταχυμεταφορών και πρότεινε να είμαστε σε εγρήγορση – προετοιμαζόμενοι κατάλληλα – να αντιμετωπίσουμε πιθανό κυβερνητικό αιφνιδιασμό, τόνισε δε πως θα υπάρξει σθεναρή αντίσταση στη περίπτωση νέων περικοπών

Έκανε εκτενή αναφορά στην μεθοδευμένη κατασυκοφάντηση του συνδικαλιστικού κινήματος και την επίθεση λάσπης που δέχονται σήμερα τα συνδικαλιστικά στελέχη.

Για το θέμα της διοικητικής μεταρρύθμισης (συγχώνευση Διευθύνσεων) επέρριψε σοβαρές ευθύνες στην διοίκηση που υπαναχώρησε από την αρχική της θέση.
Την χαρακτήρισε άβουλη  και τις επέρριψε επίσης ευθύνες για  την καθοδική πορεία του οργανισμού και για την έλλειψη επιχειρηματικότητας και πρωτοβουλίας αναπλήρωσης των χαμένων εσόδων από άλλες πηγές μέσω αναπτυξιακών διαδικασιών σε τομείς που έχουν μέλλον.

Αναφέρθηκε στις επαφές που κάνει το τελευταίο διάστημα η ΠΟΣΤ με το συνδικάτο και την διοίκηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, προκειμένου να επιτευχθεί αφενός μια νέα συμφωνία ΕΛΤΑ – ΤΤ με καλύτερους όρους για τα ΕΛΤΑ και αφετέρου καλύτεροι όροι δανειοδότησης των Συναδέλφων από το ΤΤ.

Το εκλογικό συνέδριο της ΠΟΣΤ θα γίνει στις 24-25-26 Νοεμβρίου 2011 και ύστερα από προσφορές που πάρθηκαν από ξενοδοχεία στην Αθήνα επιλέγεται το CARAVEL.

Για τις περιφερειακές συγκεντρώσεις προτάθηκε να γίνουν από τα μέσα Μάη μέχρι τέλος Ιουνίου σε όλες τις περιφέρειες της Χώρας και αναφέρθηκε πως πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στο θέμα της ενημέρωσης.

Για τις διακοπές των Συναδέλφων μέσα από τα επιδοτούμενα προγράμματα, αναφέρθηκε πως και φέτος έχουν σχεδιαστεί με το ίδιο τρόπο όπως και τα δύο τελευταία χρόνια. Όμως ο ΕΛΤΑ δεν έχει δώσει τα απαιτούμενα χρήματα της επιδότησης ούτε φέτος, ούτε και το 2010, με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να στηρίζεται οικονομικά από την ΠΟΣΤ.

Οι άλλες συνδικαλιστικές παρατάξεις:
Εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις αρνητικές εξελίξεις σε βάρος των εργαζόμενων και διαπίστωσαν έλλειψη ουσιαστικής αντίδρασης από το Συνδικάτο στα μεγάλα θέματα.
Συμφώνησαν στο πλαίσιο προετοιμασίας και ετοιμότητας που πρότεινε η πλειοψηφία, ζήτησαν όμως και οι τρεις (ΔΑΚΕ- ΕΛΤΑ, ΠΑΚ-ΕΛΤΑ, ΔΑΚΕ-ΕΝΟΤΗΤΑ)  να εξουσιοδοτηθεί η Ε.Ε. με απόφαση του Δ.Σ. της ΠΟΣΤ για απεργιακές κινητοποιήσεις στη περίπτωση εξαγγελίας νέων μέτρων ή στη περίπτωση  αιφνιδιασμού από μεριάς κυβέρνησης για το θέμα της πώλησης, που όμως δεν δέχτηκε η πλειοψηφία.

Για το θέμα της διοικητικής αναδιάρθρωσης τόνισαν πως αποτελεί τροχοπέδη για την γενικότερη αναδιάρθρωση και πως αν δεν γίνει δεν πρέπει να συνεχιστούν οι σχεδιαζόμενες αλλαγές και στους λοιπούς κλάδους.

Η παράταξης μας (ΠΑΚ-ΕΛΤΑ) κατέθεσε μια διαφορετική πρόταση για το θέμα της αναδιάρθρωσης – συγχώνευσης των διευθύνσεων. Τονίζοντας πως το υπάρχον διοικητικό μοντέλο του ΕΛΤΑ  είναι αναποτελεσματικό, χρονοβόρο και κοστοβόρο και πιστεύουμε πως η κεντρική διοίκηση πρέπει να προχωρήσει σε μια βαθειά, πρωτοποριακή διοικητική τομή, η οποία να καταργεί όλες τις περιφερειακές διευθύνσεις σε όλη τη χώρα, εκτός Αττικής και Θεσσαλονίκης, να διαμορφωθούν σε κεντρικό διοικητικό επίπεδο 10-12 διευθύνσεις ανά υπηρεσιακή λειτουργία και έργο και θα αναβαθμιστούν οι  προϊστάμενοι των κεντρικών καταστημάτων των νομών με αρμοδιότητες και ευθύνες λειτουργίας όλων των υπηρεσιών του νομού τους.

Επίσης από την ΠΑΚ-ΕΛΤΑ τονίστηκε πως  δεν είναι δυνατό να συζητούμε για έλλειψη ενημέρωσης, όταν η ΠΟΣΤ έχει την δυνατότητα είτε με το τριμηνιαίο περιοδικό "Αγωνιστής" είτε μέσω των μηνιαίων ανακοινώσεων που εξέδιδε παλαιότερα,  να κρατά ενήμερους τους Συναδέλφους, πράγμα που σταμάτησε να κάνει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο. (τυχαίο? δεν νομίζουμε!)


Υπήρξε κοινή διαπίστωση  των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων πως υπάρχει  έλλειψη σχεδιασμού και στρατηγικής στη διαχείριση του δικτύου του ΕΛΤΑ.
Τα καταστήματα κλείνουν, τα πρακτορεία ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, οι Συνάδελφοι επιβαρύνονται με επιπλέον έργο λόγω των αθρόων συνταξιοδοτήσεων και της πολιτικής των μη προσλήψεων και η εξυπηρέτηση των πολιτών δεν είναι στα επιθυμητά επίπεδα.

Για το θέμα των διακοπών των Συναδέλφων, υπήρξε ταύτιση απόψεων όλων, πως πρέπει το σύστημα κράτησης να είναι αδιάβλητο, ώστε να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους Συναδέλφους με τους όρους και τις προϋποθέσεις που βάζει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της επιτροπής διακοπών.

Τέλος τονίστηκε από όλες τις παρατάξεις η ανάγκη στήριξης της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας της ΓΣΕΕ στις 11 Μάη την ερχόμενη Τετάρτη.