Εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα, σε σχέση με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, συζητήθηκαν χθες, σε σύσκεψη εργασίας που είχε ο πρωθυπουργός, Γιώργος Α. Παπανδρέου με την...
υπουργό, Λούκα Κατσέλη και τον αναπληρωτή υπουργό, Γιώργο Κουτρουμάνη.Ο κ. Κουτρουμάνης , δήλωσε ότι ΙΚΑ και ΟΑΕΔ θα χρειαστούν άμεσα 1,1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το θέμα των δαπανών και ιδιαίτερα των ιατροφαρμακευτικών.
Στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης από τα 4,2 δισ. ευρώ που είναι τώρα στα 2,6 δισ. στην τριετία 2012-2015.
Στη σύσκεψη, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξετάστηκε και η πορεία υλοποίησης των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί με το μνημόνιο, στον τομέα των αρμοδιοτήτων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μεταξύ αυτών η εφαρμογή των μέτρων για μεγαλύτερη ευελιξία στις εργασιακές σχέσεις, η πορεία υλοποίησης της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης και η τακτοποίηση εκκρεμοτήτων. Μια εικόνα έδωσαν ο αναπληρωτής υπουργός, Γιώργος Κουτρουμάνης και η γενική γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αθηνά Δρέττα μιλώντας σε τηλεοπτικούς σταθμούς.
Ειδικότερα ο κ. Κουτρουμάνης μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό, δήλωσε ότι στο ΙΚΑ και τον ΟΑΕΔ θα χρειαστούν άμεσα ποσά 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ. Όπως εξήγησε η ανεργία επηρεάζει τα έσοδα των δύο αυτών φορέων. Ο αναπληρωτής υπουργός συμπλήρωσε ότι στο υπουργείο γίνεται προγραμματισμός με βάση τα σημερινά μεγέθη και με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου του 2011.
Ο κ. Κουτρουμάνης είπε πως παρακολουθούνται τα οικονομικά στοιχεία των ταμείων στην κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών, ώστε να εξοικονομηθούν χρήματα από το χώρο του φαρμάκου αλλά και από την παροχή των υπηρεσιών υγείας, ενώ μίλησε για ελλείμματα σε κάποια ταμεία και αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο σταδιακής μείωσης των συντάξεων χωρίς να πει κάτι περισσότερο.
Μείωση επικουρικών συντάξεων
Για μειώσεις των επικουρικών συντάξεων στα ταμεία που αντιμετωπίζουν οξυμένα προβλήματα, μίλησε και η κ. Αθηνά Δρέττα.
Οι μειώσεις, που όπως διευκρίνισε θα αφορούν και υφιστάμενους συνταξιούχους δεν θα είναι οριζόντιες, αλλά ανάλογα με τα προβλήματα του κάθε Ταμείου.
Στα εργασιακά, που αναμένεται να απασχολήσουν με την ευκαιρία της επίσκεψης των επικεφαλής της τρόικας, τα επόμενα «βήματα» στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θα αφορούν:
1. Προώθηση διατάξεων για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου (υποχρεώσεις μνημονίου).
2. Απλοποίηση και επιτάχυνση διαδικασιών δημιουργίας εργατικών σωματείων.
3. Συνεχή παρακολούθηση της πορείας εφαρμογής του Νόμου για τις Ειδικές Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΕΕΣΣΕ), ώστε να διασφαλιστεί ότι δεν υπάρχουν εμπόδια στην εφαρμογή.
4. Κατάθεση σχεδίου νόμου για την αναβάθμιση και ενδυνάμωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), για αποτελεσματικότερους ελέγχους στην αγορά εργασίας και την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας.
Πλαφόν στις συντάξεις προωθεί η κυβέρνηση
Σύμφωνα με πληροφορίες εξετάζεται η επαναφορά διάταξης του Νόμου Σιούφα (Ν.2084/92 - άρθρο 51) με την οποία προβλεπόταν ανώτατο πλαφόν στο άθροισμα συντάξεων. Το πλαφόν που προσανατολίζεται να θέσει η κυβέρνηση είναι τις 2.500 ευρώ, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο οποίο θα περιλαμβάνονται κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Πηγή: http://www.hbnews.gr/