17 Μαΐ 2011

Παπανδρέου: Τα προβλήματα στο κέντρο είναι κοινωνικά και η λύση πρέπει να είναι πολιτική

Στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, τονίστηκε ότι δεν δικαιολογούνται άλλες...
καθυστερήσεις σχετικά με τα προβλήματα του κέντρου της Αθήνας και το κάθε υπουργείο, πρέπει να αντιμετωπίσει τις ευθύνες του. 
Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ότι η καταδίκη της βίας δεν αρκεί αλλά απαιτείται στη χώρα μια νέα θέσπιση της δημοκρατίας που θα εγγυηθεί θεσμούς οι οποίοι θα καλλιεργούν τη συμμετοχή των πολιτών. Ενώ στη συνέχεια υπογράμμισε ότι: "Η παρέμβασή μας δεν αποσκοπεί απλώς στην αυτονόητη ασφάλεια του κέντρου, αλλά στο να ξαναβρεί η πόλη την ψυχή της."
Στη σημερινή συνεδρίαση, που συμμετείχαν επίσης ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιάννης Σγουρός, συζητήθηκαν εκτεταμένα τα φαινόμενα παρακμής που βιώνει το κέντρο καθώς και τα συσσωρευμένα προβλήματα, "οι ρίζες των οποίων ανάγονται στις δεκαετίες του ’60 και του ’70", όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικό σχέδιο δράσης για το κέντρο της Αθήνας

Σειρά δράσεων για την εκτόνωση της κατάστασης στο κέντρο της Αθήνας, μετά τα περιστατικά βίας της προηγούμενης εβδομάδας ανακοίνωσε απόψε η κυβέρνηση μετά το υπουργικό συμβούλιο με επίκεντρο ιστορικό κέντρο. Ανάμεσα στους πρωταρχικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως αναφέρονται σε επίσημη ανακοίνωση της ΓΓΕ (Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας) τίθενται η εξασφάλιση συνθηκών ασφαλούς διαβίωσης, η πρόληψη της βίας, ο έλεγχος της υπερσυγκέντρωσης «παράνομα διαμενόντων αλλοδαπών» και η βελτίωση των όρων κοινωνικής ένταξης των «νομίμων μεταναστών και των δικαιούχων διεθνούς προστασίας». Παράλληλα μεγάλη σημασία δίνεται στην αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας στο κέντρο και τη συγκράτηση των επαγγελματιών στην περιοχή, στην προσέλκυση περισσότερων κατοίκων, αλλά και η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος.
Σε αυτή την κατεύθυνση η κυβέρνηση ζητά συμπαραστάτες τόσο την Τοπική Αυτοδιοίκηση όσο και τους πολίτες. Μάλιστα οι δράσεις χωρίζονται στα υπουργεία και την συνολική ευθύνη για την υλοποίηση του σχεδίου αναλαμβάνει ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θ.Πάγκαλος.
Συγκεκριμένα, τα υπουργεία που «ρίχνονται» στη μάχη είναι: το υπ.Προστασίας του Πολίτη, υπ.Εξωτερικών, υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, υπ. Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, υπ.Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, υπ.Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, υπ. Παιδείας, Δια βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, υπ.Μεταφορών και Επικοινωνιών και το υπ. Πολιτισμού και Τουρισμού. 
Πηγή: http://www.enet.gr/