16 Μαΐ 2011

Σεξ, ψέμματα και δανεικά‏

Σεξ, ψέμματα και δανεικά‏

Γράφει η Μαρία Σπυράκη:
Αν φανταστεί κανείς το ελληνικό πρόβλημα ως θεατρική παράσταση θα...
μπορούσε κάλλιστα να δανειστεί τον κινηματογραφικό τίτλο “σεξ, ψέμματα και δανεικά”. Θα μπορούσε, επίσης, να ελπίσει σε ένα “happy end”, ακόμη και αν η αγωνία κορυφωθεί. Όμως, το έργο δεν ακολουθεί το σενάριο, οι πρωταγωνιστές αποχωρούν ή εξαφανίζονται και οι θεατές, όλοι εμείς, αφού πληρώσουμε όλα τα έξοδα της παράστασης καλούμαστε στο τέλος να δώσουμε τη λύση.
Ο ένας πρωταγωνιστής, ο Στρος Καν, συνελήφθη τα χαράματα μέχρι να πει κύμινο. Το αν είναι ή όχι επίδοξος βιαστής μένει να αποδειχθεί. Προς το παρόν, πάντως, είναι απενεργοποιημένος και ορισμένοι στοιχηματίζουν πως αυτό που απομένει είναι το πότε θα ανακοινωθεί το τέλος της καριέρας. Μάθαμε από τα χείλη του ότι είμαστε “βυθισμένοι στα σκατά”, ότι ο πρωθυπουργός συζητούσε μαζί του την προσφυγή στο ΔΝΤ την περίοδο που διακήρυττε ότι “λεφτά υπάρχουν” και, τώρα, πως “είναι αθώος” και δεν προσπάθησε να βιάσει την καμαριέρα στο Μανχάταν.
Πού λέει αλήθεια και που ψέμματα; Το θέμα είναι πως η απουσία του δημιουργεί νέα δεδομένα. Ερώτημα παραμένει αν το ΔΝΤ θα μπορέσει να διαχειρισθεί την αμηχανία του και να πάει γρήγορα σε αντικαταστάτη που θα μάθει τη δουλειά και τα χούγια μας.
Ο δεύτερος πρωταγωνιστής είναι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Είπε δημόσια αυτό που ψιθυρίζουν οι υπουργοί στην Ελλάδα. Ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στις αγορές το 2012 και πως πρέπει να επιταχύνουμε τις αποκρατικοποιήσεις, που δεν έχουμε ακόμη αρχίσει! Ο επί 16 χρόνια πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, είναι εκτός από πρωταγωνιστής στη δική μας παράσταση, παίκτης αξιώσεων στην Ευρώπη και τον κόσμο. Όμως, είπε ψέμματα στο Λουξεμβούργο όταν διέψευδε τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για την Ελλάδα και ο ίδιος παραδέχεται ότι αυτό το κάνει συχνά για το καλό -λέει- της Ευρώπης.
Ο τρίτος πρωταγωνιστής είναι ο ‘Ελληνας πρωθυπουργός που ετοιμάζεται να ξαναζητήσει δανεικά έχοντας ξοδέψει, όμως, μεγάλο μέρος της αξιοπιστίας της κυβέρνησής του. Με άλλο αέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ζητούσε να δημιουργηθεί μηχανισμός στήριξης των αδυνάτων χωρών στις αρχές του 2010, ρίχνοντας τις ευθύνες στη ΝΔ και τους διεφθαρμένους Έλληνες γενικώς, με άλλες ενοχές προσέρχεται τώρα ζητώντας παράταση των δανείων, μείωση των επιτοκίων και τελικά και άλλα δανεικά. Βεβαίως, μπορεί πάντα να ισχυρισθεί ότι για την ελλειπή εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που ψηφίζει η κυβέρνησή του φταίει η αξιωματική αντιπολίτευση, και όχι οι δικοί του άνθρωποι -υπουργοί, βουλευτές και συνδικαλιστές, αλλά το ερώτημα είναι αν πείθει αυτός ο ισχυρισμός τους δανειστές για να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη.
Ένα πράγμα είναι σίγουρο. Το έργο δεν εξελίσσεται με βάση το σενάριο. Ακόμη και αν έρθει ένα δεύτερο Μνημόνιο, που θα εξασφαλίζει τις δανειακές ανάγκες της Ελλάδος έως τα μέσα του 2013, οπότε και ξεκινά ο Μόνιμος Μηχανισμός Στήριξης, ποιος μας βεβαιώνει ότι οι πρωταγωνιστές δεν θα ξαναχάσουν την ευκαιρία να δώσουν μια ανάσα στη δοκιμασμένη χώρα; Το έργο “σεξ, ψέμματα και δανεικά” κούρασε, κάποιους από εμάς εξάντλησε και πολλούς κατέστρεψε. Μήπως ήρθε η ώρα να απαιτήσουμε να κατέβει η παράσταση; Την επόμενη παράσταση, αν μη τι άλλο αφού την πληρώνουμε, μπορούμε να ζητήσουμε να την επιλέξουμε γνωρίζοντας πρώτα απ΄ όλα την υπόθεση.
Πηγή: http://www.aixmi.gr/