Γράφει η Ευγενία Μπουρνόβα:
Ήρθε η μέρα που πρέπει να συμπληρώσω την φορολογική μου δήλωση και δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι, τελικά και...
φέτος, αυτοί που θα πληρώσουν τον φόρο που πραγματικά τους αναλογεί είναι οι μισθωτοί και, μάλιστα, αυτοί οι απαράδεκτοι μισθωτοί του δημοσίου τομέα! Επίσης δεν μπορώ να καταλάβω πώς εγώ, με αποδοχές 27.000 ευρώ περίπου τον χρόνο δεν έχω αγοράσει σπίτι και πληρώνω ενοίκιο, ενώ το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι κάποιος με 48.000 το χρόνο μπορεί να συντηρεί 200 τ.μ. σπίτι, 150 τ.μ. εξοχική κατοικία, δύο αυτοκίνητα, δυο παιδιά σε ιδιωτικά σχολεία και οικιακή βοηθό! Δηλαδή, αν κάποιος έχει όλα αυτά και, ίσως και ένα σκάφος, αλλά δηλώνει 48.000 ευρώ εισόδημα θεωρείται ότι λέει αλήθεια και δεν αποκρύπτει εισοδήματα!Μα, για ποια πολιτική δίκαιης κατανομής των βαρών μιλάνε κάποιοι; Αυτή η κυβέρνηση μπορεί να στηρίξει τα χαμηλά στρώματα με τέτοια πολιτική ή μπορεί να μας προσφέρει διέξοδο; Έχει κάποια ευθύνη η ίδια ή πάντα φταίνε οι άλλοι που δεν προχωράει τίποτα; Είναι προσβολή σε όλους όσοι είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις να συνεχίζεται αυτή η κατάσταση 2 χρόνια αφότου ανέλαβε αυτή η κυβέρνηση και ένα χρόνο μετά το Μνημόνιο. Ποια δικαιολογία έχει για την έλλειψη εσόδων από τα ταμεία; Είναι σαφές αφού ούτε φέτος έγινε κάποια σοβαρή φορολογική μεταρρύθμιση ότι ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να εισπράξει παρά μόνο από τους συνήθεις υπόπτους, γιατί νομίζει και φοβάται ότι θα χάσει την εκλογική της πελατεία. Είναι, όμως, η εκλογική πελατεία του ΠΑΣΟΚ αυτή που φοροδιαφεύγει; Είναι αυτοί με τις κρυμμένες πισίνες και τα γιοτ; (αλήθεια τι έγιναν όλοι αυτοί που είχαν εντοπίσει;) Είναι οι γιατροί που επιμένουν να μην κόβουν αποδείξεις;
Νομίζω ότι η βάση του ΠΑΣΟΚ είναι οι άνθρωποι που θέλουν το κοινωνικό κράτος, το δημόσιο σχολείο και το δημόσιο νοσοκομείο και είναι οι άνθρωποι που εγκαταλείπουν το κόμμα αυτό και την κυβέρνηση. Είναι ξεκάθαρο: Αν η κυβέρνηση επέλεγε τη διατήρηση του κοινωνικού κράτους θα αύξανε τα έσοδα! Δεν είναι αληθές ότι δεν μπορεί να εισπράξει, απλώς δεν θέλει!
Θα αρκούσε ο κύριος που περιέγραψα παραπάνω να αναγκάζεται να δηλώνει τουλάχιστον το διπλάσιο ποσό, αφού όλοι ξέρουμε ότι τέτοιο βιοτικό επίπεδο απαιτεί μάλλον τριπλάσιο ποσό από όσο θέτει το υπουργείο Οικονομικών. Για να αυξηθούν τα έσοδα φτάνει, λοιπόν, πολύ απλά να ελεγχθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Γιατί αυτά δεν κρύβονται.
*Η Ευγενία Μπουρνόβα είναι καθηγήτρια Οικονομικής – Κοινωνικής Ιστορίας και Ιστορίας Πόλεων στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Πηγή: http://www.aixmi.gr/