23 Μαΐ 2011

Σκληρά μέτρα στο υπουργικό συμβούλιο

Eισηγήση για μέτρα βόμβες αναμενεται να πέσει στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου , στις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας, με αντικείμενο συζήτησης το...
μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να βάλει φρένο στα φαινόμενα πολυφωνίας στο εσωτερικό της κυβέρνησης .Θέματα «αγκάθια» θεωρούνται οι αποκρατικοποιήσεις, οι απολύσεις και η φορολογία.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο υπουργικό συμβούλιο δεν θα ληφθούν οριστικές αποφάσεις και το πακέτο δεν πρόκειται να κλείσει στο σύνολό του, καθώς οι διαπραγματεύσεις με την τρόϊκα δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν από την Τετάρτη, οπότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών.


Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισήγηση του οικονομικού επιτελείου στο υπουργικό συμβούλιο θα είναι να ξεκινήσουν από τον Ιούνιο οι διαδικασίες για την
πώληση των ποσοστών που κατέχει το Δημόσιο, αρχικά στις εισηγμένες εταιρείες. Συγκεκριμένα, το βάρος πέφτει σε μερίδια του Δημοσίου σε ΟΤΕ-ΟΠΑΠ-Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο-Λιμάνια-ΔΕΗ.

Στα πρόσθετα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι εισηγήσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη
μείωση του αφορολόγητου ορίου στις 6.000 ευρώ ως 8.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ σήμερα, και τη θέσπιση συντελεστή από 10 έως 18% για το ποσό από το αφορολόγητο μέχρι τις 12.000 ευρώ, την επιβολή έκτακτης εισφοράς με βάση εισοδηματικά -περιουσιακά κριτήρια, την εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης-κίνησης με παράλληλη μείωση του πετρελαίου κίνησης, την καθιέρωση ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ 18% ή 19% μετά το 2012 με διατήρηση του συντελεστή 6,5%, τις νέες μειώσεις πρόσθετων αμοιβών των εργαζομένων σε ΔΕΚΟ και τις νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μηνύματα Παπανδρέου

Οπως επισήμανε ο τηλεοπτικός σταθμός, πρόκειται για εισηγήσεις και θα χρειαστούν πολιτική απόφαση για να προχωρήσουν. Ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο Εθνος της Κυριακής δήλωσε σχετικά με το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα: «Συζητάμε για ένα 4ετές πρόγραμμα, που εγγυάται την έξοδό μας από την κρίση αλλά και αλλαγές σοβαρές, διαρθρωτικές. Για βιώσιμη ανάπτυξη. Μιλάμε για μια σοβαρή και συστηματική διαπραγμάτευση».

«Εξαρχής αντιμετωπίσαμε το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα όχι μόνο ως ένα σχέδιο για τη μείωση των ελλειμμάτων, η οποία συνιστά και προϋπόθεση για την επιβίωση της χώρας. Είναι ένας πλήρης Οδικός Χάρτης για τη δημιουργία μίας νέας Ελλάδας, απαλλαγμένης από τις αγκυλώσεις του παρελθόντος, τη φαυλότητα, τις πελατειακές σχέσεις, την κατασπατάληση δημοσίων πόρων, την αναξιοκρατία και τη διαφθορά», αναφέρει ο πρωθυπουργός.


Σε ερώτηση αν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ «αγνοήσουν» τη συναίνεση και καταψηφίσουν το «μεσοπρόθεσμο», θα μείνει στη διαγραφή και θέτει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Αν υπήρχε πιθανότητα να μην ψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο, αυτό που θα μας απασχολούσε είναι η κομματική πειθαρχία ή το πού θα βρεθούν άμεσα χρήματα για τη χώρα, ώστε να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις; Το θέμα είναι η πειθαρχία απέναντι στο κόμμα ή το χρέος μας απέναντι στη χώρα; Εχω αμέριστη εμπιστοσύνη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ανέλαβε ιστορικές ευθύνες για το καλό της πατρίδας. Ευελπιστώ ότι το ίδιο θα πράξουν και άλλες πολιτικές δυνάμεις».


Ο πρωθυπουργός στη συνέντευξή του τονίζει ότι οι αποκρατικοποιήσεις θα «τρέξουν» όσο πιο άμεσα γίνεται. «Είναι ήδη ανακοινωμένο το πρόγραμμα στο μεσοπρόθεσμο και στο προσεχές διάστημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη εξειδίκευση», επισημαίνει.


Στην ερώτηση σε ποιες εισηγμένες θα εξαλειφθεί η κρατική συμμετοχή, ο κ. Παπανδρέου απαντά: «Σε εκείνες τις εταιρείες όπου το κράτος συμμετέχει απλά και μόνο ως επιχειρηματίας -που άλλωστε δεν είναι ο ρόλος του αυτός- και όπου δεν διακυβεύονται κρίσιμα για τον πολίτη ζητήματα, όπως είναι η διαχείριση δημόσιων αγαθών ή σημαντικών δικτύων, όπως είναι της ενέργειας ή του νερού».


Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Θόδωρος Πάγκαλος υποστηρίζει, σε συνέντευξή του στη Real News, να περάσει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα με 180 ψήφους. Στην παρατήρηση ότι αυτή η θέση μπορεί να οδηγήσει σε πρόωρες εκλογές καθώς μπορεί η ΝΔ να το καταψηφίσει, ο κ. Πάγκαλος λέει: «Προσωπικά θέλω να αποφύγουμε τις πρόωρες εκλογές με κάθε τρόπο, αλλά η ζωή δεν μπορεί να συνεχιστεί με αδιέξοδα».  Σημειώνει ότι για να μην υπάρξει ακυβερνησία, δεν πρέπει να γίνουν εκλογές και να υπερψηφίσει η ΝΔ ή ένα συμπαγές τμήμα της, το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα. 

Πηγή: http://www.nooz.gr/