18 Μαΐ 2011

Έρχεται νόμος για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας

Έρχεται νόμος για τη ρύθμιση των διαδηλώσεων στο κέντρο της Αθήνας. Ο πρωθυπουργός συμφώνησε με την πρόταση του δημάρχου Αθηναίων, ότι..
αποτελεί «πολιτική δειλία» να μην έχει ψηφιστεί μέχρι σήμερα νόμος «για τις υπαίθριες συναθροίσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος» και να βρίσκεται ακόμη σε ισχύ νομοθετικό διάταγμα που εξέδωσε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου!
Την εξαγγελία έκανε το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κλείνοντας την ειδική συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τονίζοντας ότι το νομοσχέδιο θα προνοεί τόσο για το αναφαίρετο δικαίωμα των διαδηλωτών να εκφράζονται ελεύθερα όσο και για το δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών να κινούνται ανεμπόδιστα στο κέντρο της πόλης, όπως και του εμπορικού κόσμου να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα  τις επιχειρήσεις του.
 «Λόγω δειλίας τα πολιτικά κόμματα δεν έχουν ψηφίσει κάτι τέτοιο» τόνισε στο «Βήμα FM» ο δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης και πρόσθεσε ότι τώρα θα το πράξουν διότι «θα τεθούν ενώπιον των ευθυνών τους».
Στην εισήγησή του για την εκπόνηση προσχεδίου νόμου για τις υπαίθριες συναθροίσεις, όπως προβλέπει το άρθρο 11 του Συντάγματος, ανέφερε όχι μόνο την επιχειρηματολογία για την πρόταση αλλά και τη συνεργασία του δήμου με νομικούς για το σκοπό αυτό:
«Μολονότι προβλέπεται στο άρθρο 11 του Συντάγματος, ότι η Βουλή θα θεσπίσει νόμο για τις υπαίθριες συναθροίσεις, οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας έχουν αδρανήσει με συνέπεια ένα καίριας σημασίας συνταγματικό δικαίωμα να διέπεται κατά τρόπο απαράδεκτο από ένα συνταγματικώς διάτρητο νομοθετικό διάταγμα που εξέδωσε το δικτατορικό καθεστώς της 21ης Απριλίου. Για την αποτελεσματική άσκηση του δικαιώματος σε συνδυασμό με την άσκηση και των άλλων συνταγματικών δικαιωμάτων, καθώς και για τον προσδιορισμό των σχετικών υποχρεώσεων της αστυνομίας η Βουλή είναι πια υποχρεωμένη να υιοθετήσει το σχετικό νομοθέτημα. Την Τετάρτη συνεδριάζει για πρώτη φορά, μετά από πρωτοβουλία του Δημάρχου, επιτροπή διακεκριμένων νομομαθών και καθηγητών Πανεπιστημίων η οποία θα εκπονήσει πρόταση, εντός των προσεχών λίγων μηνών».
Πηγή: http://www.eklogika.gr/