13 Μαΐ 2011

Για πρώτη φορά: Τροπολογία για υποχρεωτικές μετατάξεις σε δήμους και δημόσιο

Αλλάζουν τα πάντα στην στις μετατάξεις υπαλλήλων στο δημόσιο, με εκκίνηση τους ΟΤΑ, σύμφωνα με τροπολογία που μόλις κατατέθηκε από το...
υπουργείο Εσωτερικών: Τροπολογία με την οποία προβλέπεται α) η δυνατότητα υποχρεωτικής μετάταξης ή μεταφοράς, πλεονάζοντος μόνιμου και αορίστου χρόνου ιδιωτικού δικαίου προσωπικού των Δήμων σε άλλο δήμο ή ΝΠΔΔ και β) η μετάταξη υπαλλήλων ΟΤΑ α βαθμού σε υπηρεσίες του δημοσίου και ΝΠΔΔ, και αντιστρόφως γ) η σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας  δ) διάταξη για τη διασφάλιση της ισοσκέλισης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ, με υποχρεωτική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, κατατέθηκε στη Βουλή.  Θα περιληφθεί στο συζητούμενο σχέδιο νόμου για την «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση».
(Αν θέλετε να δείτε ολόκληρη την τροπολογία πατήστε εδώ)
Στην τροπολογία, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εσωτερικών, προβλέπεται
-Η δυνατότητα υποχρεωτικής μετάταξης πλεονάζοντος προσωπικού ΟΤΑ α΄ βαθμού  με στόχο την ορθολογική αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού που υπηρετεί στους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ . Το πλεονάζον προσωπικό προσδιορίζεται με αντικειμενικά κριτήρια (πληθυσμιακά, οικονομικά, γεωγραφικά) και με βάση το εύρος των ασκούμενων στην πράξη αρμοδιοτήτων από τους δήμους στους οποίους υπηρετεί το εν λόγω προσωπικό σε σχέση με τις αρμοδιότητες που ασκούν οι φορείς υποδοχής. Ο προσδιορισμός του πλεονάζοντος προσωπικού και η διαδικασία μετάταξης ή μεταφοράς του ρυθμίζονται με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί με πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών , Οικονομικών μετά από γνώμη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ).

- Διάταξη για τη σύναψη δημόσιων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών καθαριότητας

Με τη ρύθμιση προσδιορίζονται ο τρόπος και οι επιπλέον προϋποθέσεις με τις οποίες οι δημοτικές αρχές μπορούν συμπληρωματικά να κάνουν χρήση του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου για την σύναψη δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών με τρίτους στον τομέα της καθαριότητας των δημοτικών χώρων ανάλογα με τις ανάγκες που προκύπτουν από τις τοπικές συνθήκες. Απαιτείται τόσο η εξειδίκευση των όρων τους όσο και η έγκρισή τους από την πλειοψηφία του συνολικού αριθμού των μελών του οικείου δημοτικού συμβουλίου.
- Διάταξη για τη διασφάλιση της ισοσκέλισης των προϋπολογισμών των ΟΤΑ.

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους το ύψος των εσόδων του προϋπολογισμού των ΟΤΑ δεν επαρκεί για την αντιμετώπιση των εγγεγραμμένων δαπανών, το δημοτικό ή περιφερειακό συμβούλιο προβαίνει υποχρεωτικά εντός 15 ημερών, στην αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ώστε να διασφαλίζεται η - υποχρεωτική από το νόμο - ισοσκέλισή του.
Πηγή: http://www.eklogika.gr/