21 Μαΐ 2011

Νέα υποβάθμιση της Ελλάδας από Fitch

Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα και οι κίνδυνοι που πηγάζουν από αυτήν, είναι τα αίτια της νέας υποβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της...
Ελλάδας, κατά τρεις βαθμίδες, σε Β+ από ΒΒ+ από τον διεθνή οίκο αξιολόγησης Fitch. Χαρακτήρισε παράλληλα αρνητικές τις προοπτικές της χώρας, προειδοποιώντας με νέα επικείμενη υποβάθμιση.
Η νέα αυτή υποβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, αντανακλά τους κινδύνους που πηγάζουν από την πολιτική κατάσταση στη χώρα ως αποτέλεσμα της ανάγκης εφαρμογής νέων μέτρων.
Παράλληλα, προειδοποιεί ότι η περίπτωση επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων, θα εκληφθεί από τον οίκο ως χρεοκοπία.
Ο οίκος Fitch προειδοποίησε και για περαιτέρω υποβαθμίσεις σε περίπτωση που η ΕΕ και το ΔΝΤ δεν παρουσιάσουν ένα αξιόπιστο σχέδιο αντιμετώπισης της ελληνικής κρίσης χρέους, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
"Η υποβάθμιση αντικατοπτρίζει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στην εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού δημοσιονομικού και μεταρρυθμιστικού προγράμματος, απαραίτητου για τη διασφάλιση της φερεγγυότητάς του κράτους και των θεμελίων για διατηρήσιμη οικονομική ανάκαμψη. Απόντος ενός πλήρους χρηματοδοτημένου και αξιόπιστου προγράμματος από το ΔΝΤ και την ΕΕ, η παρούσα αξιολόγηση θα μπορούσε να μετατραπεί σε 'CCC', καταδεικνύοντας ότι το ενδεχόμενο ελληνικής στάσης πληρωμών είναι ιδιαίτερα υψηλό", επισημαίνει η Fitch στην ανακοίνωσή της.
► Ανακοίνωση υπουργείου Οικονομικών
Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε σχετικά με την αξιολόγηση του οίκου Fitch: "Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Fitch έρχεται σε μια περίοδο που το οικονομικό πρόγραμμα αξιολογείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ και επηρεάζεται από την έντονη φημολογία η οποία κατακλύζει τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο. Παραβλέπει δε τις επιπρόσθετες δεσμεύσεις που έχει ήδη αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, ώστε να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Οι συγκεκριμένες πολιτικές για να υλοποιηθούν αυτές οι δεσμεύσεις θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του Ελληνικού προγράμματος." 
Πηγή: http://www.enet.gr/