"Η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη στην Ελλάδα", δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Jean-Claude Juncker μετά τη συνάντηση του υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ στις Βρυξέλλες αν...
και επανέλαβε ότι οι στόχοι του προγράμματος είναι "εφικτοί", όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires. Ο επικεφαλής του Eurogroup υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει η επιλογή της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους αν και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο της αναδιάταξης (reprofiling), επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο θα ακολουθούσε ένα νέο πακέτο μέτρων στην Ελλάδα.
"Μια μεγάλη αναδιάρθρωση δεν αποτελεί επιλογή", δήλωσε ο Juncker και πρόσθεσε ότι δεν θα απέκλειε "με απόλυτο τρόπο ένα είδος αναδιάταξης".
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι μια τέτοια κίνηση θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων με στόχο η Ελλάδα να πετύχει τους στόχους για τον περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.
Η Ελληνική κυβέρνηση, πρόσθεσε, έχει δεσμευτεί για περαιτέρω μέτρα προκειμένου να πετύχει αυτούς τους στόχους, συμπεριλαμβανόμενης της επιτάχυνσης του ρυθμού πωλήσεων κρατικών περιουσιακών στοιχείων, όπως μεταδίδει το πρακτορείο.
Σημείωσε ότι συζητήθηκε η ιδέα σύστασης ενός ιδιωτικού οργανισμού που θα αναλάβει τη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων αν και πρόσθεσε ότι ορισμένες χώρες της Ευρωζώνης αντιτάχθηκαν στο συγκεκριμένο μέτρο.
Ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση "συμφώνησε να σημειώσει περαιτέρω πρόοδο σε αρκετό σύντομο διάστημα μέσω πρόσθετων μέτρων τα οποία θα της επιτρέψουν να συμμορφωθεί με τα δημοσιονομικά όρια για το 2011 όπως συμφωνήθηκε στο ξεκίνημα του ελληνικού προγράμματος".
Υπογράμμισε παράλληλα ότι "το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων είναι εξαιρετικά σημαντικό".
Πρόσθεσε ότι "με βάση τις αναφορές [για το ελληνικό πρόγραμμα]... από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, θα ολοκληρώσουμε οριστικά το ελληνικό κεφάλαιο κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου".
Από την πλευρά του ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Θέματα Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Olli Rehn σημείωσε ότι η αποστολή της Ε.Ε. και του ΔΝΤ θα συνεχίσει "την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος καθώς υπάρχουν ορισμένα κενά που θα πρέπει να καλυφθούν, ιδίως όσον αφορά τη δημοσιονομική εξυγίανση και το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων".
"Η Ελλάδα θα πρέπει να επιταχύνει την εφαρμογή των δημοσιονομικών και δομικών μεταρρυθμίσεων καθώς και να ξεκινήσει την υλοποίηση του φιλόδοξου προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων αξίας περίπου 50 δισ. ευρώ και αυτό θα πρέπει να γίνει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις", δήλωσε ο Επίτροπος.
"Αυτό είναι πολύ σημαντικό στο πλαίσιο της μείωσης του χρέους της Ελλάδας καθώς τα 50 δισ. ευρώ είναι περίπου το 20% του ΑΕΠ της Ελλάδας", πρόσθεσε.
Βέλγος ΥΠΟΙΚ: Οριστικοποιείται η λίστα των αποκρατικοποιήσεων
Η Ελλάδα δήλωσε στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ ότι θα παρουσιάσει στα τέλη της εβδομάδας τη λίστα των αποκρατικοποιήσεων καθώς δεν μπορεί να βασιστεί αποκλειστικά στα μέτρα λιτότητας για την έξοδο από την κρίση, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Didier Reynders.
"Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα ανησυχητική", υπογράμμισε ο Reynders μετά τη συνάντηση των υπουργών στις Βρυξέλλες, όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires.
Πρόσθεσε ότι επιπλέον βοήθεια προς την Ελλάδα θα δοθεί μόνο αν η χώρα κάνει πιο συγκεκριμένες τις προθέσεις της στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων.
"Δεν θα πρέπει να στοχεύουμε μόνο σε περικοπές", δήλωσε ο Reynders. "Στην Ελλάδα, πιστεύω ότι οι ιδιωτικοποιήσεις αποτελούν ένα σημαντικό μέρος των δομικών μεταρρυθμίσεων".
Συμφωνία για Draghi
Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης αποφάσισαν εξάλλου να στηρίξουν την υποψηφιότητα του επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας Mario Draghi για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας μετά την αποχώρηση του Jean-Claude Trichet.
Η απόφαση ήταν ομόφωνη όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Jean-Claude Juncker. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει τον Ιούνιο για τον διορισμό του Draghi, ενώ στη συνέχεια η υποψηφιότητα του θα πρέπει να επικυρωθεί από τις κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ τον Ιούλιο.
Πηγή: http://www.capital.gr/