22 Ιουν 2011

Βενιζέλος: Τι έκανα σε τρεις ημέρες - για τι δεσμεύομαι

Την εικόνα του  πολιτικού που έκανε πολλά περισσότερα απ΄όσα του αναλογούσαν μέσα σε τέσσερις ημέρες έδωσε ο Ευ.Βενιζέλος, στην παρθενική του ομιλία στη Βουλή ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών. 
Αναφέρθηκε διεξοδικά...
στις επαφές που είχε με αρμόδιους αξιωματούχους της Ε.Ε. ώστε οι κοινοτικοί πόροι του ΕΣΠΑ να εκταμιευθούν για να δρομολογηθούν δημόσια έργα, αφήνοντας για αργότερα (σ.σ. όταν θα το επιτρέπουν οι εγχώριες οικονομικές δυνατότητες) την εθνική συμμετοχή. Πράγματι, τη σχετική χαραμάδα την άφησε ο επικεφαλής του Eurogroup το Σάββατο, ενώ την Τρίτη έριξε περισσότερο «φως» ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

Κοινωνικό πρόσωπο  

Ως προς το κοινωνικό μέτωπο, ο κ.Βενιζέλος ανέφερε δύο συναντήσεις που είχε την  Τρίτη. Η πρώτη με την Ενωση  Ελληνικών Τραπεζών ώστε να διευκολυνθούν  όσοι είχαν πάρει στεγαστικό δάνειο και, στη συνέχεια, έμειναν άνεργοι.

Και η δεύτερη με την Ενωση Εφοπλιστών, προκειμένου να δώσει υποτροφίες σε παιδιά ανέργων.

Σ΄αυτό το πλαίσιο, φωτογράφισε αλλαγές στο Μεσοπρόθεσμο: "Πρώτο μας μέλημα είναι η αποκατάσταση της ηθικής ισορροπίας των μέτρων", είπε, και εμφάνισε ως πρώτη του προτεραιότητα να εφαρμοστεί ένα νέο φορολογικό σύστημα, "που θα βάλει τέλος στην προκλητική αδικία να μη πληρώνουν αυτοί που θα έπρεπε".

Ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό για την ανοχή που έχει δείξει και τις θυσίες που έχει υποστεί, μίλησε για ένα "εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης" που θα λειτουργεί παράλληλα με το Μεσοπρόθεσμο, ώστε οι πολίτες να ξέρουν πού βρίσκονται και σε τι πρέπει να προσδοκούν.

Συναινούμε αλλά δεν το δείχνουμε!

Εδωσε επίσης στίγμα "συναινετικού" πολιτικού, αναφέροντας  ότι συνεννοήθηκε με την αντιπολίτευση  να ολοκληρωθεί η διαδικασία συζήτησης-ψήφισης  Μεσοπρόθεσμου και εφαρμοστικού νόμου μέχρι τις 30 Ιουνίου, δεδομένου  ότι στην έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις 3 Ιουλίου θα αποφασισθεί η χορήγηση της πέμπτης δόσης μόνο εάν έχουν ολοκληρωθεί (θετικά…) οι εν λόγω ψηφοφορίες.

Υποστήριξε μάλιστα  ότι υπάρχει συναίνεση σε μεγαλύτερο βαθμό απ΄αυτό που φαίνεται "αλλά την αποκρύπτουμε".

Ο νέος "τσάρος" προσπάθησε να εμφυσήσει αισιοδοξία ότι "οι θυσίες θα πιάσουν τόπο" και ότι το πρόγραμμα "θα βγει".

Μαρίνα Μάνη

Πηγή: http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr