- Βενιζέλος: "Έφυγα από το υπουργείο Άμυνας και έρχομαι στον πόλεμο"
- Ήδη συναντήθηκε με τον διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Βασίλη Ράπανο και τον κ. Ταμβακάκη
- Βασικό μέλημα του... κ. Βενιζέλου είναι να "καλμάρει" την κοινωνική οργή στις πλατείες
- Τη συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε ο κ. Βενιζέλος για ένα νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
Σε κεντρικό πρόσωπο εξελίσσεται ο Ευάγγελος Βενιζέλος ο οποίος πλέον ανέλαβε και επίσημα το υπουργείο Οικονομικών και αμέσως μετά την παραλαβή του υπουργείου ξεκίνησε τη σκληρή δουλειά μιας και τον περιμένουν κρίσιμες ώρες, κρίσιμες συναντήσεις, αλλά και δύσκολες αποφάσεις ενώπιον ενός αγανακτισμένου κοινωνικού συνόλου, καθώς ο κόσμος παραμένει στις πλατείες.
Η "καυτή" πατάτα ξεκινάει από την Κυριακή, όπου ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος θα έχει την πρώτη επαφή με τους ευρωπαίους ομολόγους του στο Λουξεμβούργο, όπου θα γίνει η έκτακτη σύνοδος του Eurogroup. 'Ηδη σήμερα, αμέσως μετά την επίσημη πρώτη του υπουργικού, ο κ. Βενιζέλος ενημερώθηκε από τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου και στην συνέχεια προετοίμασαν την επίσκεψη του πρωθυπουργού την Δευτέρα στις Βρυξέλλες.Στο επίκεντρο των συζητήσεων-διαπραγματεύσεων βρίσκεται το ζήτημα ρύθμισης του ελληνικού χρέους, καθώς και το νέο πακέτο στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά φυσικά και τις εξελίξεις από τη συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί.
Δείτε τη σχετική είδηση
Ήδη δεν έχει περάσει ούτε ένα 24ωρο από την ώρα που ανέλαβε και ο νέος υπουργός Οικονομικών είχε ήδη συναντήσεις το απόγευμα με την διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, τον πρόεδρο της Βασίλη Ράπανο και το διευθύνοντα σύμβουλο Απόστολο Ταμβακάκη, είχε ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας σύμφωνα με πληροφορίες ενημέρωσε τον υπουργό Οικονομικών για τις εξελίξεις στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και την πορεία της Εθνικής Τράπεζας, της μεγαλύτερης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας. Αξίζει να σημειωθεί ότι την Τρίτη υπάρχει έκδοση εντόκων γραμματίων του δημοσίου για την κάλυψη της οποίας υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες από τις ελληνικές τράπεζες;.
Εκτός από τα πρώτα κρίσιμα ραντεβού, ο κ. Βενιζέλος δήλωσε ότι πρώτο μέλημά του είναι οι Αγανακτισμένοι πολίτες στις πλατείες, ο κάθε άνεργος και ο κάθε συνταξιούχος και φυσικά θα προσπαθήσει μέσα από την πολιτική του να ηρεμήσει λίγο τα πνεύματα στις κοινωνικές ομάδες που βρίσκονται στα "κάγκελα".
Μιλώντας ο ίδιος στο Μega δήλωσε ότι υπάρχουν περιθώρια αλλαγής της οικονομικής πολιτικής και να δοθεί το μήνυμα στους πολίτες πως δεν θα έρχονται οι πολιτικοί κάθε τρεις και λίγο να ζητούν σκληρά μέτρα.
Δείτε τη σχετική είδηση
Στο πλέον οικονομικό επίπεδο ο κ. Βενιζέλος έχει να αντιμετωπίσει αρχικά έναν προϋπολογισμό, ο οποίος τους πρώτους 5 μήνες της χρονιάς ο τακτικός προϋπολογισμός «ξέφυγε» κατά 3,2 δισ. ευρώ. Όμως το πρόβλημα στην εκτέλεση του προϋπολογισμού φαίνεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετώπιζε πέρυσι η Κυβέρνηση, αφού η «μαύρη τρύπα» στα κρατικά ταμεία διευρύνεται και ίσως το νέο «πακέτο» μέτρων που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο δεν επαρκεί για να την καλύψει..
Υπάρχουν όμως και μια σειρά από εκκρεμότητες που θα κληθεί να φέρει εις πέρας το νέο οικονομικό επιτελείο μέσα στις επόμενες 10 ημέρες που απομένουν μέχρι το τέλος Ιουνίου:
Πρέπει να διασφαλίσει την επόμενη δόση του δανείου (οι πιστωτές μας πάντως έδειξαν διάθεση να ανάψουν το «πράσινο φως»), να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για το νέο πακέτο, να ψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, να καταθέσει τους εφαρμοστικούς νόμους με τα εισπρακτικά μέτρα των 28,3 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει την πώληση του ΟΤΕ, να αναθέσει σε συμβούλους όλες τις αποκρατικοποιήσεις που θα φέρουν 50 δισ. ευρώ, να ολοκληρώσει τα stress tests στις τράπεζες και να διασφαλίσει τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος, να ολοκληρώσει την απορρόφηση 1,1 δισ. ευρώ από το ΕΣΠΑ και την εφαρμογή δεκάδων μέτρων στήριξης της οικονομίας.
Πέρα από το «κρυφτούλι» που παίζει ακόμα η κυβέρνηση με τα «κλειστά επαγγέλματα», στα «χαρτιά» έχει μείνει και η περιβόητη αναμόρφωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, που προβλέπει –μεταξύ άλλων- κατάργηση εφοριών, ενώ όνειρο «θερινής νυχτός» παραμένουν και τα έσοδα 4-5 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής.
Όσο για τις αποκρατικοποιήσεις και τα «λουκέτα» σε δημόσιους οργανισμούς; Ενώ οι προϋπολογισμοί του 2010 και 2011 προέβλεπαν να έχουν εισπραχθεί ήδη 4 δισ. ευρώ από ιδιωτικοποιήσεις, μέχρι σήμερα δεν εισπράχθηκαν παρά μόλις 8 εκατ. ευρώ -και αυτά από συμφωνία του 2009 για το Καζίνο της Κέρκυρας!!!
Το έργο λοιπόν που καλείται να φέρει εις πέρας το νέο οικονομικό επιτελείο είναι «βαρύ» και σίγουρα απαιτούνται «κότσια» ώστε να συγκρουστεί με παγιωμένα «συμφέροντα» και να αποφύγει τις γνωστές συνταγές με θύματα τα συνήθη «υποζύγια».
Πηγή:http://www.newsit.gr