21 Ιουν 2011

Το ΔΝΤ "ξαναχτύπησε"

Του Γιάννη Αγγέλη
H έκπληξη στη διήμερη συνάντηση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο δεν ήταν η παρουσία του κ. Βενιζέλου, αλλά η παρέμβαση των...
αντιπροσώπων του ΔΝΤ.

Επανέφεραν στο τραπέζι τη "θέση" τους ότι για να εκταμιεύσουν την 5η δόση του δανείου δεν αρκεί η έγκριση του Μεσοπρόθεσμου από την ελληνική Βουλή την επόμενη εβδομάδα.

Απαιτούν τη σαφή δέσμευση της Ε.Ε. ότι θα υπάρξει δεύτερο πακέτο δανειοδότησης το οποίο θα καλύπτει τουλάχιστον για το 2012 τις υποχρεώσεις της Ελλάδας σε αποπληρωμές τόκων και χρεολυσίων.

Η "θέση" αυτή είχε διατυπωθεί και πριν από τρεις εβδομάδες, αλλά με την επιδείνωση της πολιτικής κρίσης στην Αθήνα και τη δραματική κατάσταση που προκλήθηκε στις διεθνείς αγορές, η κυβέρνηση Ομπάμα είχε παρέμβει με δηλώσεις που υποχρέωσαν το ΔΝΤ να "μετριάσει" την πίεση με δηλώσεις που έλεγαν ότι αρκεί μια "δέσμευση" της Ε.Ε. ότι θα εξασφαλίσει την απαραίτητη βοήθεια προς την Ελλάδα για την κάλυψη των υποχρεώσεών της. Και κάπου εκεί είχε "ξεχασθεί" η προηγούμενη απαίτηση.

Τώρα το ΔΝΤ την επαναφέρει στο τραπέζι και απαιτεί συγκεκριμένη απόφαση της Ε.Ε. την ερχόμενη Πέμπτη - Παρασκευή στη Σύνοδο Κορυφής που θα δρομολογεί το νέο πακέτο. Οι Ευρωπαίοι απάντησαν ότι η 5η δόση και το νέο πακέτο δεν είναι το ίδιο θέμα, αλλά το ΔΝΤ ξεκαθάρισε οτι δεν δίνει το "μερίδιό" του στη δόση αν δεν ξεκαθαριστεί με απόφαση της Συνόδου το θέμα.

Ο κ. Γιουνκέρ υποχρεώθηκε να ανακοινώσει από τώρα νέα έκτακτη συνάντηση την Κυριακή 3 Ιουλίου για το Eurogroup προκειμένου -μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου στην Αθήνα- η Ε.Ε. να δρομολογήσει τις διαδικασίες για το νέο πακετο για το οποίο όμως δεν έχει ακόμα ξεκαθαριστεί ποιό θα είναι το "κινητρο" προς τις τράπεζες για να διακρατήσουν τα ελληνικά ομόλογα.

Οι γερμανικές τράπεζες για να συμμετάσχουν ζητάνε κρατικές εγγυήσεις, οι γαλλικές περιμένουν και οι Βρετανοί τραπεζίτες βάζουν επίσης ως προϋπόθεση την ύπαρξη εγγυητή.

Στο Εurogroup βέβαια έγινε κάποιο βήμα με τη δέσμευση ότι οι χώρες - μέλη θα αυξήσουν τις εγγυήσεις τους προς το EFSF ώστε να αποκτήσει τη δυνατότητα κινητοποιησης σε πραγματικούς όρους 440 δισ. ευρώ, αντί των 250 περίπου που μπορεί σήμερα και ίσως από εκεί να διαφαίνεται μία διέξοδος για την λύση του γόρδιου δεσμού.

Το βέβαιο είναι όπως παραδέχονται διεθνώς οι οικονομικοί αναλυτές οτι σε μια μικρή περιοχή του πλανήτη, στην Αθήνα, στην περιοχή του Συντάγματος, μέσα και γύρω από την Βουλή κρέμεται σε πολύ μεγάλο βαθμό τα επόμενα 24ωρα η τύχη της διεθνούς οικονομικής σταθερότητας.

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση του ΔΝΤ το ενδεχόμενο χρεοστασίου στην Αθήνα απειλεί να διαχυθεί σ΄ ολοκληρη την Ευρωζώνη και να συμπαρασύρει τη διεθνή οικονομική σταθερότητα...

Πηγή: http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr