Εξασφαλίστηκε η 5η δόση του Μνημονίου, εκτός από το νέο δάνειο 110 δισ. ευρώ( σύν το ποσοστό συμμετοχής των ιδιωτών) ανακοίνωσε από τις...
Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός, σε μια συνέντευξη τύπου εσωτερικής «κατανάλωσης» προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις των βουλευτών του και των άλλων κομμάτων για την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, καθώς , όπως δήλωσε, όλα εξαρτώνται από την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου και του εφαρμοστικού νόμου. Ο κ. Παπανδρέου, επισημαίνοντας ότι η εθνική συμφωνία, αποτελεί προϋπόθεση για τις παραπάνω εξελίξεις, υπενθύμισε ότι σε προσωπικό και πολιτικό επίπεδο ούτε ο ίδιος επιθυμεί τα δυσβάσταχτα μέτρα που συνοδεύουν το νέο δάνειο, αλλά αλλιώς η Ελλάδα θα χρεοκοπήσει. «Αν χρεοκοπήσουμε, θα κλείσει την άλλη μέρα το ΕΣΥ και οι συντάξεις θα μειωθούν έως και 80%, δεν θα πληρωθούν οι μισθοί. Αν βουλιάξουμε, θα την πληρώσουν οι πιο αδύναμοι και οι μικρομεσαίοι», υπογράμμισε στον ίδιο δραματικό τόνο.
Ανέφερε πως ο ίδιος διαβεβαίωσε τους εταίρους ότι όλοι στην Ελλάδα αναγνωρίζουν την κρισιμότητα της στιγμής και στο ερώτημα εάν θα ψηφιστεί ακόμη και από τους βουλευτές της κοινοβουλευτικής του ομάδας το Μεσοπρόθεσμο, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Η ωριμότητα είναι που με κάνει να είμαι βέβαιος για την κρίση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας». Επανέλαβε δε ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω ούτε να υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Έχουμε φτάσει σε ένα αποτέλεσμα καλό και ικανό, αλλά είμαστε στη μέση του δρόμου».
Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από όλα τα ταμεία της ΕΕ.
Επίσης, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει την επιτάχυνση της χρηματοδότησης από όλα τα ταμεία της ΕΕ.
Για τη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης ως προς το θέμα της συναίνεσης, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι δεν θα σχολιάσει το τι πράττει το κάθε κόμμα, καθώς όλοι κρίνονται από τους πολίτες. «Θα δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συμμαχίες για να προχωρήσουμε μπροστά. Όσο μεγαλύτερη συναίνεση δείξουμε, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η πιθανότητα επιτυχίας. Σε αυτήν την κατεύθυνση είναι λογικό και οι εταίροι μας να θέλουν να δουν να υπάρχει η ευρύτερη δυνατή συναίνεση για το πρόγραμμα», υπογράμμισε.
Ερωτηθείς εάν έχει τη λαϊκή εντολή για τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός απάντησε ότι «η λαϊκή εντολή να μη χρεοκοπήσουμε, υπάρχει».
Για την ανάπτυξη και το φορολογικό σύστημα
Η αισιόδοξη νότα στην συνέντευξη του κ. Παπανδρέου, ήταν ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, αλλά και στην ανάγκη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος, όπως είχε προαναγγείλει μία ημέρα πριν, ο υπουργός Οικονομικών κ. Βενιζέλος. Ωστόσο, ερωτηθείς πώς σχολιάζει τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι δεν αποκλείεται η λήψη και πρόσθετων μέτρων, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «αν είμαστε συνεπείς, τότε δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα, αντίθετα θα υπάρξει και ελάφρυνση».
«Μπορούμε πλέον να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη της οικονομίας. Υπογράμμισα στους Ευρωπαίους ηγέτες ότι είμαστε συνεπείς στο νοικοκύρεμα της οικονομίας, αλλά πρέπει να στηριχτεί και η ανάκαμψη. Το νέο πρόγραμμα δανειοδότησης πρέπει να λάβει υπόψη την αναπτυξιακή πορεία της χώρας», τόνισε ο κ. Παπανδρέου.
Για το φορολογικό σύστημα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, αλλά «δεν έχουν γίνει αρκετά» και θα ενταθούν με στόχο ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα. Τόνισε μάλιστα, ότι «σε κάποιες αρχές φορολογικής λειτουργίας μπορούν να υπάρξουν συναινέσεις».
Σε αντιρρόπηση των μέτρων που ανακοινώθηκαν, έστειλε το μήνυμα ότι το επόμενο διάστημα θα δοθεί έμφαση στις επενδύσεις, στην ανάπτυξη, αλλά και στην ανάγκη ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.
Για τα δημοψηφίσματα
Ερωτηθείς ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε τη θέση του για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, ώστε οι πολίτες να αποφασίσουν για σειρά ζητημάτων, επικαλούμενος τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας, ο οποίος του είπε στη Σύνοδο Κορυφής ότι ετοιμάζει τρία δημοψηφίσματα εκ των οποίων το ένα, για τους μισθούς των δικαστικών.
Πηγή: http://www.eklogika.gr/