10 Ιουν 2011

Χαράτσι αντί για επιστροφές

Picture 0 for Χαράτσι αντί για επιστροφές
Οι επαναλαμβανόμενες αστοχίες του οικονομικού επιτελείου το έχουν οδηγήσει σε κινήσεις πανικού, τιμωρώντας τους φορολογούμενους με...
νέα χαράτσια.
Σε κινήσεις απελπισίας προχωρά πλέον το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνηση στην προσπάθειά του να μπαλώσει τη μαύρη τρύπα των εσόδων, καθώς μόνο ως τέτοια θα μπορούσε να εκληφθεί το νέο οριζόντιο χαράτσι της έκτακτης εισφοράς.
 
Οι αναποτελεσματικές εισπρακτικές πολιτικές στον πρώτο χρόνο εφαρμογής του Μνημονίου και οι τουλάχιστον ατυχείς υπολογισμοί έχουν σφίξει τη θηλιά γύρο από το λαιμό του οικονομικού επιτελείου, το οποίο ψάχνει επιπλέον έσοδα σε μία οικονομία που ήδη παραπαίει.
 
Χαρακτηριστικό των παραπάνω είναι η αστοχία του μέτρου των αποδείξεων, το οποίο ενώ αρχικά υπολογιζόταν ότι θα έφερνε επιπλέον έσοδα στα κρατικά ταμεία, αυτό που τελικά κατάφερε ήταν μέσω της επιστροφής φόρων να πλήξει ακόμη περισσότερο τα ήδη παραπαίοντα έσοδα.
 
Ο νέος "κεφαλικός" φόρος δεν περιλαμβάνεται τελικά στο κείμενο του Μεσοπρόθεσμου, θα υπάρχει πάντως σαν ρύθμιση στο εφαρμοστικό νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες. 
 
Έτσι, ας ετοιμαστούν όλοι όσοι έλαβαν επιστροφές φόρου για φέτος να επιστρέψουν ολόκληρο ή ένα μέρος του ποσού. Το λάθος δηλαδή πάει να διορθωθεί με λάθος.
 
Όχι που δεν θα έβρισκαν τον τρόπο...