8 Ιουν 2011

Ανακρούει πρύμναν για το αφορολόγητο η κυβέρνηση

Picture 0 for Ανακρούει πρύμναν για το αφορολόγητο η κυβέρνηση

Υπό το βάρος των αντιδράσεων έξι κορυφαίων υπουργών το οικονομικό επιτελείο φέρεται να αναζητά τώρα...
εναλλακτική λύση για την άντληση 1,5 δισ.ευρώ. Πρόταση Παπακωνσταντίνου για πλήρη κατάργηση του πόθεν έσχες.
Τα πυρά της μεγαλύτερης μερίδας των συναδέλφων του δέχτηκε ο υπουργός Οικονομικών, Γ.Παπακωνσταντίνου, όταν κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, έθεσε το ζήτημα μείωσης του αφορολογήτου ορίου στα 6.000 ή 8.000 ευρώ, από 12.000 ευρώ που είναι σήμερα, με στόχο έσοδα 1,5 δισ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, κατηγορηματικό όχι είπαν οι Ε.Βενιζέλος, Χ.Καστανίδης, Δ.Ρέππας, Λ.Κατσέλη, Κ.Σκανδαλίδης και Μ.Ξενογιαννακοπούλου, υποστηρίζοντας σε έντονους τόνους πως ένα τέτοιο μέτρο θα έχει ως αποτέλεσμα τη νέα επιβάρυνση των μισθωτών, τα εισοδήματα των οποίων έχουν υποστεί ήδη ιδιαίτερα σημαντικές περικοπές.
Υπό το βάρος των αντιδράσεων το οικονομικό επιτελείο φέρεται να αναζητά τώρα εναλλακτική λύση, ώστε αφενός να διατηρηθεί το αφορολόγητο αφετέρου δε να βρεθούν έσοδα 1,5 δισ.ευρώ, στόχος κάθε άλλο παρά εύκολος δεδομένου ότι οι πιθανές πηγές άντλησης εσόδων βαίνουν προς εξάντληση. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην παρούσα φάση το ποσό αυτό θα μπορούσε να αντληθεί μόνο με την επιβολή έκτακτης εισφοράς 3% σε όλα τα εισοδήματα.

Μέτρα στήριξης της οικοδομής


Δύο προτάσεις για την τόνωση της οικοδομικής δραστηριότητας και την ενίσχυση της αγοράς κατοικίας, παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομικών.


Συγκεκριμένα, ο κ. Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε την αναστολή του «πόθεν έσχες» για αγορά κάθε είδους ακινήτου και την αναβολή  της αύξησης των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων για το 2012. Τα παραπάνω μέτρα, που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα, έχουν ως στόχο να τονώσουν την αγορά, καθώς και να ανοίξουν τον δρόμο της συναίνεσης με τη ΝΔ, η οποία τάσσεται υπέρ των εν λόγω πολιτικών.
Πηγή: http://voria.gr/