22 Ιουν 2011

Η κυβέρνηση πήρε ψήφο εμπιστοσύνης

Ψήφος εμπιστοσύνης με 155 "ναι"

Η κυβέρνηση έτυχε τη ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής με 155 ψήφους υπέρ και 143 κατά, σε σύνολο 298... ψηφισάντων.

Οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των πολιτικών αρχηγών

"Καλώ όλες τις δυνάμεις να συστρατευθούν", δήλωσε ο πρωθυπουργός, Γ. Παπανδρέου, καλώντας τη ΝΔ να υπερψηφίσει το Μεσοπρόθεσμο, επικαλούμενος το θετικό ξάφνιασμα διεθνώς και εντός της Ελλάδας. Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ είπε: "Ζητάτε εκλογές, ενώ γνωρίζετε καλά ότι το μόνο που δεν χρειάζεται η χώρα είναι εκλογές".

"Δεν είμαι εδώ για να προσυπογράφω εύκολες λύσεις, αλλά ουσιαστικές, που θα βγάλουν τη χώρα από τη θέση στην οποία βρίσκεται", δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Α. Σαμαράς. Πρόσθεσε ότι η ΝΔ προωθεί τις θέσεις της για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου, έστω κι αν δεν υπάρχει συμφωνία με την τρόικα, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι απλά παρακολουθεί.

"Δεν είναι η συναίνεση του πολιτικού κόσμου αυτό που λείπει" εκτίμησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Α. Παπαρήγα. Τόνισε ότι αυτό που ζητείται από τη Γερμανία και την ΕΕ είναι η συναίνεση του λαού, απειλώντας τον ότι δεν θα του δώσουν άλλα χρήματα, αν δεν σκύψει το κεφάλι, όπως είπε.

Έκκληση για συνεννόηση έκανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ. Ο Γ. Καρατζαφέρης μίλησε για "σκυλοκαβγά που δεν ωφελεί κανέναν". Τόνισε ότι ήρθε η ώρα "να βάλουμε κάτω κεφάλι και να δουλέψουμε", υπογραμμίζοντας την ανάγκη μίας νέας διοίκησης, προκειμένου να δεχθεί τις επενδύσεις.

Για έλλειμμα εμπιστοσύνης μεταξύ κυβέρνησης και πολιτών μίλησε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Τσίπρας, προσθέτοντας ότι το πρόγραμμα μέχρι σήμερα απέτυχε και δεν βλέπει γιατί η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα πετύχει τώρα. Αιχμηρή ήταν η κριτική του προς την τοποθέτηση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου, λέγοντας ότι η απορία που του δημιουργήθηκε ήταν "αν ο κ. Βενιζέλος ζήτησε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση Παπανδρέου ή στην κυβέρνηση Παπανδρέου- Βενιζέλου".

Ένταση μετά την ομιλία Πάγκαλου


Ένταση σημειώθηκε μετά την ομιλία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Θ. Πάγκαλου, καθώς μία αποστροφή του λόγου του, ότι η κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές του 1981 ήταν η την πρώτη ανεμπόδιστη και γνήσια, προκάλεσε τη θυελλώδη αντίδραση της ΚΟ της ΝΔ, η οποία αποφάσισε να αποχωρήσει από την αίθουσα της Ολομέλειας.

Μετά από παρέμβαση του πρωθυπουργού και του έτερου αντιπροέδρου, Ευ. Βενιζέλου, η ΚΟ της ΝΔ επέστρεψε στα έδρανα, με τον Α. Σαμαρά να λέει ότι "έπεσαν οι μάσκες, ο κ. Πάγκαλος έδειξε πως αντιλαμβάνεται το ΠΑΣΟΚ τη συναίνεση". "Το 1974 δεν γεννήθηκε μία Δημοκρατία, αλλά η Δημοκρατία του Κ. Καραμανλή", είπε και πρόσθεσε: "Η ΝΔ δεν δέχεται τους συκοφάντες της Δημοκρατίας. Μαύρη μέρα για το ΠΑΣΟΚ".

Υπουργός Οικονομικών

"Θα βγούμε από τη δυσκολία αυτή, μπορούμε να αποδείξουμε ότι η δική μας γενιά δίνει και κερδίζει το δικό της πόλεμο", δήλωσε ο Ευ. Βενιζέλος. Δεσμεύθηκε ότι θα αποκατασταθεί η ηθική ισορροπία των μέτρων με το νέο φορολογικό ν/σ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση έχει πλήρη συναίσθηση της κατάστασης.

Τοποθετήσεις υπουργών

"Η αναμόρφωση του κράτους που συντελέστηκε όλους τους προηγούμενους μήνες ήταν αναγκαία για να αποτρέψουμε τη χρεοκοπία της χώρας", ανέφερε στη Βουλή ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Γ. Ραγκούσης.

Περήφανος για τη θητεία του στο Υπουργείο Οικονομικών δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γ. Παπακωνσταντίνου, κατά τη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης.

Μιλώντας στη συνεδρίαση, ο νέος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Δ. Ρέππας,  ανέφερε ότι η δημόσια διοίκηση με την νέα της σύγχρονη μορφή είναι εργαλείο για την επίλυση του προβλήματος της κρίσης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παραιτήθηκε από την εισήγηση του Μεσοπρόθεσμου, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Ανδρέας Μακρυπίδης.

Υπουργικό για τον εφαρμοστικό νόμο


Το μεσημέρι της Τετάρτης θα συνεδριάσει, σε πλήρη σύνθεση, το υπουργικό Συμβούλιο, για να συζητήσει και να εγκρίνει τον εφαρμοστικό νόμο-πλαίσιο για τα μέτρα πού προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο για την οικονομία. Θα προηγηθεί Κυβερνητική Επιτροπή με την ίδια ατζέντα. Ο νόμος-πλαίσιο, μετά την έγκρισή του από το υπουργικό Συμβούλιο, θα κατατεθεί στη Βουλή για ψήφιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Μεσοπρόθεσμο και ο εφαρμοστικός νόμος θα κατατεθούν μαζί στη Βουλή με τη διαδικασία του κατεπείγοντος- τηρουμένων όλων των κοινοβουλευτικών διαδικασιών-, αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις με την τρόικα.

Υπενθυμίζεται ότι το χρονικό περιθώριο είναι εξαιρετικά στενό, καθώς το Μεσοπρόθεσμο θα πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν από τις 3 Ιουλίου, προκειμένου το Eurogroup- που συνεδριάζει εκείνη την ημέρα- να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της 5ης δόσης.

Πηγή:http://www.nooz.gr