10 Ιουν 2011

Τι προβλέπει η αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του μεσοπρόθεσμου για ΕΛΤΑ και ΤΤ

         Ελληνικά Ταχυδρομεία
Η ελληνική ταχυδρομική υπηρεσία μετατράπηκε το 1970 σε νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και το 1996 έλαβε τη μορφή...
ανώνυμης εταιρίας, λειτουργώντας με την επωνυμία «Ελληνικά Ταχυδρομεία» (ΕΛΤΑ). Από το 1998 είναι ο καθολικός πάροχος ταχυδρομικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Το Δημόσιο κατέχει αυτή τη στιγμή το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, ενώ ποσοστό 10% ανήκει  στο ΤΤ. Το Δημόσιο σχεδιάζει την εντός του 1ου τριμήνου του 2012 μερική ιδιωτικοποίηση της εταιρίας, με την πώληση τουλάχιστον του 40% των μετοχών σε στρατηγικό επενδυτή, ο οποίος θα αναλάβει και τη διοίκησή της.
  
        Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο
Το ΤΤ είναι μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες από άποψη στοιχείων ενεργητικού και έχει υπάρξει ιστορικά ένα από τα ηγετικά πιστωτικά ιδρύματα για λιανικές αποταμιεύσεις στην Ελλάδα. Παρέχει ένα ευρύ φάσμα τραπεζικών προϊόντων μέσω του δικτύου των 136 υποκαταστημάτων του στην Ελλάδα, καθώς και μέσω των περίπου 820 υποκαταστημάτων των ΕΛΤΑ, δυνάμει του συμφωνητικού συνεργασίας μεταξύ των  δύο εταιριών. Αυτή τη στιγμή του Δημόσιο κατέχει το 34% του μετοχικού κεφαλαίου του ΤΤ, ενώ στα ΕΛΤΑ ανήκει το 10%. 

Το Δημόσιο σκοπεύει να ιδιωτικοποιήσει περαιτέρω το ΤΤ, πουλώντας το 34% των μετοχών του  εντός του 4ου τριμήνου του 2011.

Για όσους έχουν την υπομονή, μπορούν να διαβάσουν (εδώ) ολόκληρη την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2011 - 2015 (124 σελίδες)
Περισσότερες λεπτομέριες για το σχέδιο νόμου στη σελίδα της Βουλής