1 Ιουν 2011

Moody΄s: Υποβάθμιση Ελλάδας σε Caa1 - "Οι επιλογές της χώρας εξαντλούνται"

Την αξιολόγηση του ελληνικού χρέους κατά τρεις βαθμίδες υποβάθμισε η Moody΄s, ενσωματώνοντας μάλιστα στην απόφασή της την εκτίμηση πως η Ελλάδα θα γίνει σύντομα αποδέκτης ενός νέου πακέτου στήριξης και ότι από τον...
επόμενο μήνα θα ανακοινώσει επιπλέον μέτρα λιτότητας και δομικές μεταρρυθμίσεις.

Ειδικότερα, ο οίκος έθεσε την αξιολόγηση «Caa1», από «B1» προηγουμένως, κάνοντας λόγο για πιθανότητα χρεοκοπίας κατά 50% σε ορίζοντα πέντε ετών. Το outlook των αξιολογήσεων είναι "αρνητικό", σύμφωνα με τον οίκο.

Στην έκθεσή της η Moody΄s παραθέτει τους λόγους που αιτιολογούν την απόφαση υποβάθμισης:

1. Επικαλείται τον αυξημένο κίνδυνο η Ελλάδα να αποτύχει να σταθεροποιήσει την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, χωρίς να καταφύγει στην αναδιάρθρωση, δεδομένων α) των διογκούμενων προκλήσεων στην εφαρμογή των μέτρων που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση, β) της υψηλής αβεβαιότητας γύρω από τις αναπτυξιακές προοπτικές και γ) της συνεχιζόμενης υπο-απόδοσης σε σχέση με τους στόχους προϋπολογισμού

2. Επικαλείται την αυξημένη πιθανότητα πως οι υποστηρικτές της Ελλάδας (ΔΝΤ, ΕΚΤ και Ε.Ε.) θα απαιτήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στην αναδιάρθρωση του χρέους, ως προϋπόθεση για την παροχή περαιτέρω στήριξης.

Ο συνδυασμός των ανωτέρω παραγόντων συνεπάγεται πιθανότητα 50-50 χρεοκοπίας της χώρας σε επενδυτικό ορίζοντα πέντε ετών, σημειώνει ο οίκος.

Το αρνητικό outlook για την αξιολόγηση "Caa1" αντανακλά την άποψη της Moody΄s πως το πολύ βαρύ φορτίο χρέους της Ελλάδας, οι προκλήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης αλλά και η συνεχιζόμενη ανάγκη της χώρας για εξωτερική βοήθεια δημιουργούν κινδύνους καθοδικής απόκλισης των μελλοντικών αξιολογήσεων.

Λαμβάνοντας υπόψιν και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων των Ε.Ε. και ΔΝΤ, η Moody΄s πιστεύει πως η Ελλάδα ξεμένει από επιλογές και πως οι σημαντικοί κίνδυνοι που ελλοχεύουν στο πλαίσιο της εφαρμογής του νέου προγράμματος αυξάνουν την πιθανότητα χρεοκοπίας της χώρας. Ειδικότερα, επισημαίνει τα εξής:

-Βαρύ φορτίο χρέους σημαίνει πως ακόμη και αν επαληθευτούν τα πιο αισιόδοξα σενάρια, η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους θα παραμένει ευάλωτη στις αντίξοες μακροοικονομικές εξελίξεις, ενδεχόμενη κρίση του χρηματοπιστωτικού συστήματος ή τυχόν μεταβολές του κλίματος της αγοράς τα επόμενα χρόνια. Όσο ισχυρά και να είναι τα κίνητρα διάσωσης της Ελλάδας, η ολοένα μεγαλύτερη εξάρτηση της Ελλάδας από την τρόικα, θα καθιστά όλο και πιο πιθανό το σενάριο χρεοκοπίας.

-Τα περαιτέρω μέτρα λιτότητας είναι πιθανό να βαθύνουν και να παρατείνουν την τρέχουσα ύφεση, υπονομεύοντας περαιτέρω την τοπική πολιτική στήριξη του προγράμματος μεταρρυθμίσεων. Παρ΄ ολ΄ αυτά, η Moody΄s δεν πιστεύει πως η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους είναι "εξω από το τραπέζι". Και αυτό γιατί, βραχυπρόθεσμα η χρεοκοπία θα ήταν έντονα αποσταθεροποιητική, ενώ ο αντίκτυπος στις αγορές κεφαλαίου της Ευρώπης θα ήταν δύσκολο να προβλεφθεί και ακόμη δυσκολότερο να τεθεί υπό έλεγχο.

Η Moody΄s θα προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας αν ο ρυθμός δημοσιονομικής προσαρμογής της χώρας και εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποδειχθεί ταχύτερος σε σχέση με τις εκτιμήσεις της.

Τί απαντά το ΥΠΟΙΚ για την υποβάθμιση από Moody΄s

"Η απόφαση υποβάθμισης από τον οίκο Moody’s γίνεται την ίδια στιγμή που βρίσκονται στην Ελλάδα για να αξιολογήσουν το οικονομικό πρόγραμμα της χώρας οι εκπρόσωποι της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ" σχολιάζει το υπουργείο Οικονομικών σε ανακοίνωσή του, με αφορμή την υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας από τον οίκο.

"Επηρεάζεται από την έντονη φημολογία στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο και παραβλέπει τις δεσμεύσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, προκειμένου να επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο για το 2011, αλλά και να επιταχύνει το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων. Είναι αξιοσημείωτο ότι ο οίκος αναγνωρίζει τις προσπάθειες της χώρας, αλλά την ίδια στιγμή προχωρά σε υποβάθμιση, αναμένοντας την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών, προκειμένου να προχωρήσει σε αναβάθμιση.

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει ήδη επιτύχει σημαντικούς δημοσιονομικούς στόχους και τις επόμενες ημέρες θα καταθέσει στη Βουλή το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής, με το οποίο αναλαμβάνει ακόμα πιο συγκεκριμένες δεσμεύσεις με στόχο την συνέχιση της δημοσιονομικής προσπάθειας, αλλά και την απελευθέρωση των δημιουργικών δυνάμεων στην κοινωνία. Στόχος είναι να απελευθερωθούν οι δυνάμεις της αγοράς, που θα επιτευχθεί και με την έξοδο του Δημοσίου από την επιχειρηματική αρένα, δίνοντας αναπτυξιακή προοπτική στην οικονομία. Όσο για την πολιτική κόπωση που επικαλείται η ανακοίνωση της Moody’s, η Κυβέρνηση έχει κάνει απολύτως ξεκάθαρο ότι επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γύρω από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν, αλλά θα προχωρήσει σε κάθε περίπτωση αταλάντευτη στο δρόμο που έχει χαράξει για τη σωτηρία της χώρας".

Σε χαμηλά ημέρας το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την υποβάθμιση της Ελλάδας

Σε χαμηλά ημέρας υποχώρησε το ευρώ έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση υποβάθμισης της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s. Το κοινό νόμισμα δεχόταν ήδη ισχυρές πιέσεις έναντι του ιαπωνικού γεν και του ελβετικού φράγκου, καθώς οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης παραμένουν αναποφάσιστοι σχετικά με την επέκταση των δανείων προς την Ελλάδας.

Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,4337 δολάρια, με απώλειες 0,42%. Έναντι του γεν το κοινό νόμισμα χάνει 1,2% στα 115,96 γεν, ενώ σε σχέση με το ελβετικό φράγκο υποχωρεί 1,73% στα 1,2084 φράγκα.

Πηγή: http://www.capital.gr/


Πηγή:www.capital.gr