16 Ιουν 2011

Tο ΔΝΤ συνδέει το δανεισμό με τα μέτρα

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανέφερε με ανακοινωθέν του ότι συναρτά τη συνέχιση της βοήθειάς του στην Ελλάδα με την υιοθέτηση των υπεσχημένων μέτρων...
οικονομικής πολιτικής από την ελληνική κυβέρνηση.

"Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε την υποστήριξή μας προς την Ελλάδα, η οποία είχε συμφωνηθεί να δοθεί με αντάλλαγμα την υιοθέτηση των μεταρρυθμίσεων στον τομέα της οικονομικής πολιτικής, που έχουν συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση", αναφέρει το ανακοινωθέν.

Το ΔΝΤ εκφράζει, συγχρόνως, την αισιοδοξία του
για τη συνέχιση των χρηματοδοτήσεων, που προβλέπουν οι ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας. "Οι διαβουλεύσεις, με σκοπό να εξασφαλιστεί μία πλήρης χρηματοδότηση του προγράμματος (δανεισμού) προοδεύουν, και προβλέπουμε μία ευτυχή κατάληξη στο θέμα αυτό κατά την προσεχή σύνοδο (των υπουργών Οικονομικών) της ευρωζώνης", σημειώνεται.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης
αναμένεται να συνεδριάσουν εκ νέου την Κυριακή, αλλά και τη Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο. Η μηνιαία σύγκληση του ίδιου οργάνου, θα γίνει την 11η Ιουλίου, αυτήν τη φορά στις Βρυξέλλες.

Το ΔΝΤ υπενθύμισε ότι προκειμένου να εκταμιευθεί η πέμπτη, κατά σειράν, δόση του δανείου των 30 δισ. ευρώ, το οποίο τον Μάιο του 2010 είχε συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση, προαπαιτείται η έγκριση του Διοικητικού συμβουλίου του.

Παράλληλα η διευθύντρια Εξωτερικών Σχέσεων του ΔΝΤ, Κάρολαϊν Άτκινσον, δήλωσε ότι "έχει σημειωθεί πρόοδος" στις συζητήσεις για να εξασφαλιστεί η "πλήρης χρηματοδότηση" του προγράμματος (δανεισμού) και αναμένεται μια "θετική έκβαση" στο θέμα, κατά την επόμενη συνεδρίαση της ευρωζώνης (σύνοδος των Υπουργών Οικονομικών). 


Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους,  αξιωματούχοι του ΔΝΤ επαναλαμβάνουν την άποψη ότι "απαιτείται πολιτική ηρεμία και σταθερότητα" στην Ελλάδα.
"Σίγουρη η 5η δόση"

Την πεποίθηση ότι την ερχόμενη Κυριακή το Eurogroup θα λάβει απόφαση για την εκταμίευση της 5ης δόσης των δανείων, ύψους 12 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα στις αρχές Ιουλίου, εξέφρασε στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος επίτροπος, Ολι Ρεν.

Πηγή:http://www.nooz.gr