4 Ιουλ 2011

"Έκρηξη" αιτήσεων υπερχρεωμένων νοικοκυριών στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή

Περισσότερες από 3.200 αιτήσεις υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχουν κατατεθεί για δικαστική ρύθμιση προς τα Ειρηνοδικεία όλης της χώρας το πρώτο εξάμηνο...
του έτους, σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή που δημιούργησε δύο εφαρμογές πληροφορικής για τη διευκόλυνση των οφειλετών.

Στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας (www.efpolis.gr) έχουν αναρτηθεί δύο εφαρμογές πληροφορικής, με τις οποίες οι οφειλέτες θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να υπολογίζουν τις υποχρεώσεις τους.

Με την πρώτη εφαρμογή διευκολύνεται ο οφειλέτης να προσδιορίσει τα ποσά στα οποία κατανέμεται η μηνιαία δόση του προς τους πιστωτές του, συμπληρώνει το ποσόν που μπορεί να καταβάλει κάθε μήνα, τη χρονική διάρκεια και η εφαρμογή κατανέμει αυτομάτως τη δόση σε όλους τους πιστωτές.

Παράλληλα, δίνει χρήσιμα στοιχεία σχετικά με την έκταση εξυπηρέτησης του χρέους, εφαρμογή που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε περιπτώσεις εξωδικαστικού ή δικαστικού συμβιβασμού είτε για τη δικαστική ρύθμιση των οφειλών.

Με τη δεύτερη εφαρμογή καθορίζεται η μηνιαία δόση που πρέπει να καταβάλει ο οφειλέτης προκειμένου να διατηρήσει την κύρια ή μοναδική κατοικία του και πώς αυτή κατανέμεται στους πιστωτές.

Ο οφειλέτης συμπληρώνει την εμπορική αξία της κατοικίας, το ποσοστό αποπληρωμής, το επιτόκιο, τη διάρκεια εξυπηρέτησης και η εφαρμογή προσδιορίζει αυτομάτως τη μηνιαία δόση που θα καταβάλει για την προστασία της κατοικίας του.

Οι εφαρμογές αυτές, για κάθε μία από τις οποίες υπάρχουν και οι σχετικές οδηγίες χρήσης, βοηθούν στην απλοποίηση του υπολογισμού των καταβολών του οφειλέτη προς κάθε πιστωτή και διευκολύνεται ακόμη περαιτέρω η διατύπωση πρότασης ή η δικαστική ρύθμιση των χρεών.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Ε. Παπαδοσηφάκη 

Πηγή:http://www.nooz.gr