22 Ιουλ 2011

Γ. Παπανδρέου: Διαχειρίσιμο το πρόβλημα του χρέους


Ιστορικής σημασίας χαρακτήρισε τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής ο Πρωθυπουργός κατά την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο,...
 τονίζοντας ότι συνιστούν ένα «τεράστιο βήμα μπροστά» τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη.


Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι οι τα αποτελέσματα της Συνόδου εγγυώνται τη βιώσιμη πορεία της χώρας, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, αλλά και ένα αναπτυξιακό πακέτο για την Ελλάδα, ένα «ευρωπαϊκό πακέτο Μάρσαλ», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Καταστήσαμε το πρόβλημα του χρέους διαχειρίσιμο, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι χάρη στις σκληρές διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης, ο ελληνικός λαός απαλλάχθηκε «από το βραχνά της χρεοκοπίας», ενώ καταρρίφθηκε ο μύθος «ότι είμαστε έρμαια των ξένων δυνάμεων, ότι οι Έλληνες δεν μπορούν και ότι σίγουρα θα χρεοκοπήσουμε».
Βάσει των αποφάσεων, συμπλήρωσε, διασφαλίζονται ως το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας και το μέσο κόστος εξυπηρέτησης σταθεροποιείται για τα επόμενα 40 χρόνια.
Στη συνέχεια, ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στο νέο πακέτο στήριξης γίνεται με τρόπο «απολύτως ασφαλή για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα». «Διασφαλίζεται πλήρως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Ενδυναμώνονται κεφαλαιακάα οι ελληνικές τράπεζες», τόνισε.
Τόνισε επιπλέον ότι η επιτυχία των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους εταίρους ήταν για τον ίδιο ένα «προσωπικό στοίχημα». «Εδωσα τον αγώνα με αυταπάρνηση, αν και αντιμετώπισα πολλές φορές μια κριτική δυσανάλογη της ευθύνης μου», ανέφερε.
Υπογράμμισε παράλληλα ότι η κυβέρνηση πορεύτηκε από την πρώτη στιγμή βάσει σχεδίου, «βάσει συγκεκριμένης διαπραγματευτικής τακτικής». «Ξέραμε ότι δεν μπορούσαμε να πετύχουμε εξ αρχής όλα όσα θέλουμε», συνέχισε, επισημαίνοντας ότι οι εξελίξεις «απέδειξαν στην πράξη ότι έπρεπε να πορευτούμε με τη συγκεκριμένη στρατηγική βήμα-βήμα».
Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι η χώρα πέρασε και περνά πολύ δύσκολες στιγμές. «Οι δυσκολίες δεν τελείωσαν αλλά για πρώτη φορά δημιουργήσαμε ισχυρές συνθήκες ασφάλειας για το μέλλον», επισήμανε.
Όλα αυτά, πρόσθεσε, κατέστησαν εφικτά χάρη στις θυσίες του ελληνικού λαού. «Η χθεσινή επιτυχία είναι πρώτα από όλα επιτυχία του ελληνικού λαού. Να είστε όλοι περήφανοι για τη χώρα μας», σημείωσε. «Κάναμε θυσίες, αλλά οι θυσίες αυτές δεν πήγαν χαμένες», συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου της Ευρωζώνης αποτελούν «δικαίωση των προσπαθειών» του ελληνικού λαού.
Επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση
Ο κ. Παπανδρέου δεν παρέλειψε να επιτεθεί στην αντιπολίτευση, για το γεγονός ότι «στη διάρκεια του πολύμηνου αγώνα» κατέφυγε σε «εύκολα λόγια» και «εύκολη κριτική».
Στρέφοντας τα πυρά του ειδικά στη ΝΔ, σημείωσε ότι «πολλοί διέπρεψαν στην προσπάθεια να πεισθούν οι πολίτες ότι ο αγώνας είναι μάταιος». «Η ιστορία», πρόσθεσε, «δεν τους δικαίωσε».
Ο πρωθυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχασε την ιστορική ευκαιρία να συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια και τελικά στην επιτυχία του λαού και «διάλεξε να είναι στην εξέδρα και όχι στο στίβο της μάχης, ποντάροντας στην αποτυχία προκειμένου να καρπωθεί κομματικά οφέλη».
Κλίμα αισιοδοξίας
Γενικότερα, στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας. Σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, ανέφερε ότι δεν πρόκειται να ενεργοποιηθούν τα CDS, ενώ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κουτρουμάνης είπε ότι δεν θα υπάρξουν ζημιές στα ασφαλιστικά ταμεία.
Για «ανεπαίσθητες ζημιές» στα ασφαλιστικά ταμεία και «λίγο περισσότερο» στις τράπεζες μίλησε, πάντα σε συζήτηση με δημοσιογράφους, η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.
Από τη μεριά τους ο υπουργός αναπληρωτής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Χάρης Παμπούκης και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Μπεγλίτης, επισήμαναν το γεγονός ότι, μετά τις χθεσινές αποφάσεις, το πλαίσιο εγγυήσεων που δόθηκε στην Ελλάδα, καθιστά τη χώρα ιδιαίτερα ασφαλή τόπο τραπεζικών καταθέσεων και εκτίμησαν ότι θα σημειωθεί επιστροφή καταθέσεων αλλά και εισροή κεφαλαίων.
Αντ. Σαμαράς: Ομολογία αποτυχίας
Ομολογία αποτυχίας για την ασκούμενη πολιτική χαρακτήρισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας τις αποφάσεις της χθεσινής Συνόδου Κορυφής, εξαπολύοντας δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, ενώ τόνισε ότι ο ελληνικός λαός απαιτεί σήμερα αλήθειες και όχι πανηγυρισμούς.
Σε σχετικές του δηλώσεις, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε ότι πριν από 14 μήνες η κυβέρνηση έλεγε ότι δεν θα πάρει νέα μέτρα εκτός μνημονίου, ωστόσο όπως είπε, όχι μόνο πήρε «σκληρά και επώδυνα» μέτρα, αλλά ψήφισε και το μεσοπρόθεσμο, «το οποίο επιτείνει την ασφυξία της οικονομίας».
«Η μέχρι τώρα πολιτική απέτυχε γι� αυτό χρειάζονται συνεχώς νέα μέτρα και νέες συμβάσεις και γι� αυτό μετατίθενται διαρκώς προς τα πίσω ο χρόνος που θα βγει στις αγορές η Ελλάδα», πρόσθεσε.
Εξέφρασε ακόμη την εκτίμηση ότι με τις αποφάσεις της η Ευρώπη διαπίστωσε ένα μέρος μόνο του προβλήματος, αν και αναγνώρισε ότι «έκανε κάποιες σημαντικές διορθωτικές κινήσεις», όπως η βελτίωση των όρων δανεισμού για την Ελλάδα. Ωστόσο, συμπλήρωσε, «η λύση αυτή είναι ακόμα ασαφής, έχει ελλείψεις και δημιουργεί νέα προβλήματα».
Ο κ. Σαμαράς προειδοποίησε ότι αν δεν ξεπεραστεί η ύφεση και η χώρα δεν μπει σύντομα σε τροχιά ανάπτυξης, η όποια βελτίωση των όρων δανεισμού δεν θα αρκέσει. «Αν η βελτίωση των όρων δανεισμού συνοδευθεί από επιλεκτική χρεοκοπία, μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνη, πολύ περισσότερο που δεν υπάρχει κανένα απολύτως ιστορικό προηγούμενο», πρόσθεσε.
Εκτίμησε μάλιστα ότι τις επόμενες μέρες είναι πολύ πιθανό να προκύψει, προσωρινή επιλεκτική χρεοκοπία, η οποία, θα αποτελέσει, όπως σημείωσε, «ρετσινιά» για την Ελλάδα, μια που θα είμαστε η πρώτη και η μόνη, ως τώρα, χώρα της ευρωζώνης που υπαγόμαστε σε τέτοιο καθεστώς.
Χαρακτήρισε πάντως, θετικό το γεγονός ότι ενισχύεται η ρευστότητα των τραπεζών και των ασφαλιστικών ταμείων, για να προσθέσει, όμως, ότι «δεν διασφαλίζεται η ρευστότητα της πραγματικής μας οικονομίας».
Εκανε ακόμη λόγο για «σκοτεινά σημεία» στην συμφωνία, αφού, όπως εξήγησε αυτή προϋποθέτει δύο πράγματα: «και την επιτυχία του Μεσοπρόθεσμου, αλλά και νέα δανειακή σύμβαση με το Μηχανισμό Στήριξης, δηλαδή νέα μέτρα».
Σχολιάζοντας τις σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών ότι «μπήκε πάτος στο βαρέλι» και ότι «σταμάτησε η διόγκωση του χρέους», ο κ. Σαμαράς παρατήρησε ότι το χρέος μεγαλώνει από τα ελλείμματα που έχουμε και προειδοποίησε ότι όσο το έλλειμμα δεν πέφτει, τόσο το χρέος θα μεγαλώνει.
Απαντώντας στις αιτιάσεις του Πρωθυπουργού, ο οποίος νωρίτερα τον κατηγόρησε για εύκολη κριτική, επισήμανε ότι ο κ. Παπανδρέου «βρήκε την ευκαιρία να στρέψει τα πυρά του στη ΝΔ» θέλοντας να κρύψει τις ευθύνες του για τη συνειδητή του επιλογή να μας βάλει στο μηχανισμό στήριξης.
Με σοβαρές ενστάσεις, αλλά και ψύγματα ανακούφισης, υποδέχθηκαν τα άλλα κόμματα τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.
Αλ. Παπαρήγα: Προσωρινή η χθεσινή συμφωνία
Την εκτίμηση ότι η χθεσινή συμφωνία θα έχει προσωρινό χαρακτήρα εξέφρασε η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα. «Θα είναι προσωρινή γιατί η κρίση που υπάρχει στην Ιταλία, στην Ισπανία και μπορεί να επεκταθεί και παραπέρα θα ακυρώσει και αυτό το συμβιβασμό που έγινε ανάμεσα στην ΕΚΤ, το ΔΝΤ την ΕΕ και τους τραπεζικούς ομίλους», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Τόνισε ακόμη ότι οι αποφάσεις της Ευρωζώνης συνιστούν «ελεγχόμενη χρεοκοπία με κούρεμα, τουλάχιστον 20-21%, με επιμήκυνση, και αλλεπάλληλες δανειοδοτήσεις είτε με τη μορφή του ψευδεπίγραφου σχεδίου Μάρσαλ, είτε με άλλες μορφές όπου αλυσοδένουν τον ελληνικό λαό να πληρώνει χρέη, χρέη, χρέη».
Γ. Καρατζαφέρης: Ούτε χειροκροτούμε, ούτε αποδοκιμάζουμε
«Κανείς νοήμων δεν μπορεί να χειροκροτήσει όπως και δεν μπορεί να "μουντζώσει" τα αποτελέσματα της Συνόδου», σχολίασε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γ. Καρατζαφέρης και πρόσθεσε: «Διατηρούμε σαν χώρα τη ζωντάνια μας, αλλά ως επί, εν τόκοις, χρήμασι εκδιδομένη».
Αλ. Τσίπρας: Επιβεβαιώνεται η χρεοκοπία της πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ
Παραδοχή της χρεοκοπίας της μέχρι σήμερα πολιτικής για την αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ και την ελληνική κυβέρνηση θεωρεί τις αποφάσεις της συνόδου κορυφής ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
«Η ανάγκη για μια ριζική στροφή και για εξεύρεση δομικής ευρωπαϊκής λύσης στην ευρωπαϊκή συστημική κρίση, διαψεύστηκε για μία ακόμη φορά, αφού η ηγεσία της Ευρώπης απέδειξε ότι μένει δέσμια στη στρατηγική του αδιέξοδου και χρεοκοπημένου νεοφιλελευθερισμού», σημείωσε σε σχετική του δήλωση.
Επίσης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στις επιλογές που έκαναν πριν από ένα χρόνο οι ευρωπαϊκές ηγεσίες, τονίζοντας ότι αυτές «επέτειναν και βάθυναν την κρίση». «Ένα χρόνο μετά, παρά το πανικό τους, συνεχίζουν στην ίδια λογική», συνέχισε ο κ. Τσίπρας.
Τέλος, πρότεινε ως λύσεις «την παράκαμψη των αγορών, με άρνηση των δογμάτων του νεοφιλελευθερισμού, τον απευθείας δανεισμό από την ΕΚΤ, με μεταφορά μεγάλου μέρους των εθνικών χρεών στην ΕΚΤ, με διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και με ραγδαία αναδιανομή του εισοδήματος».
Φ. Κουβέλης: Ανάσα στη χώρα
«Οι χθεσινές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Eurogroup συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα», παρατήρησε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φ. Κουβέλης.
Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι «η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, η μείωση των επιτοκίων και η δεκαετής περίοδος χάριτος για το νέο τμήμα του δανείου, είναι σε θετική κατεύθυνση, χωρίς, βέβαια, να αντιμετωπίζουν το ζήτημα της αναδιάρθρωσης του συνολικού χρέους».
Επισήμανε ωστόσο ότι «αρνητικό στοιχείο της χθεσινής απόφασης αποτελεί, για μια ακόμη φορά, η επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον κορσέ του Συμφώνου Σταθερότητας και η υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης».
Στα αρνητικά σημεία περιέλαβε ακόμη την αναφορά της απόφασης «σε υποχρέωση της Ελλάδας να δίνει εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου». Υπογράμμισε τέλος ότι «η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου» και αποδεικνύει ότι «λύσεις θα μπορούσαν να είχαν δοθεί νωρίτερα».
Ντ. Μπακογιάννη: Πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία
Τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης χαιρέτισε η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντάς τες «βαθιά ανάσα για την Ελλάδα».
Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι τα αποτελέσματα της Συνόδου δημιουργούν ένα πλαίσιο σταθερότητας για την ελληνική οικονομία, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός ότι ένα μεγάλο κομμάτι των προτάσεων των Ευρωπαίων Φιλελευθέρων έχει υιοθετηθεί με την πρόταση αυτή.
Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι η χώρα δεν έχει ούτε μία ημέρα να χάσει, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να εγκαταλείψει «την πολιτική που ακολούθησε τον τελευταίο χρόνο, του εφησυχασμού και της αδράνειας».
«Τώρα είναι η ώρα της δράσης για να μπορέσουμε να ανορθώσουμε, το ταχύτερο δυνατό, με τη βοήθεια του αναπτυξιακού πακέτου της Ευρώπης, την ελληνική οικονομία», κατέληξε. 
Πηγή:http://www.naftemporiki.gr