Για τους παράγοντες των διεθνών χρηματαγορών η «χρεοκοπία της Ελλάδας» είναι κάθε άλλο παρά ταμπού. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου Bloomberg τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων αλλά και η χθεσινοβραδινή υποβάθμιση της Ελλάδας από τον οίκο Fitch αντικατοπτρίζουν τις διαθέσεις των αγορών.
«Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση για ένα μέρος του χρέους της» εκτιμά ο Ζερό Σαρπέν του επενδυτικού...
κεφαλαίου BlueBay Asset Management που διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 42 δισ. δολαρίων. «Όλοι γνωρίζουν ότι η Ελλάδα θα κηρύξει πτώχευση για ένα μέρος του χρέους της» εκτιμά ο Ζερό Σαρπέν του επενδυτικού...
«Τις τελευταίες ημέρες αυξήθηκαν οι πιθανότητες ελάφρυνσης του χρέους που συνεπάγεται πτώχευση για την Ελλάδα» σημειώνει ο Γκέοργκ Γκρότζκι επικεφαλής επενδυτικών μελετών της βρετανικής επενδυτικής εταιρείας Legal & General Investment Management.
Άλλοι επενδυτές τονίζουν ότι εκτός από το δυσθεώρητο χρέος αυτό που καθιστά αναπόφευκτη χρεοκοπία είναι η σκληρότητα των εφαρμοζόμενων μέτρων. «Ο αδύναμος κρίκος δεν είναι οι τράπεζες στο Παρίσι και το Βερολίνο αλλά ο ελληνικός πληθυσμός» εκτιμά ο Στίβεν Τζεν της βρετανικής SLJ Macro Partners.
Ο ίδιος αξιολογεί ως «εξαιρετικά πιθανή τη χρεοκοπία της Ελλάδας και πιθανόν της Πορτογαλίας τους επόμενους μήνες». Σύμφωνα με το δημοσίευμα οι επενδυτές θεωρούν απίθανο να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που απορρέουν από το μνημόνιο της Ελλάδας με τους δανειστές της και οι φιλόδοξοι δημοσιονομικοί στόχοι που περιγράφει το ΔΝΤ στην τελευταία του έκθεση. «Οι επενδυτές δεν έχουν πειστεί ότι η Ελλάδα μπορεί να τα καταφέρει με το έλλειμμα καθώς θα πρέπει να αναπτύσσεται με ρυθμό 4% τα επόμενα 18 χρόνια και να δημιουργήσει πλεόνασμα 7% τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια προκειμένου να μειωθεί στο 80% του ΑΕΠ το χρέος. Και αυτό με βάση την υπόθεση ότι δεν θα μεταβληθεί το κόστος δανεισμού της» αναφέρει το Bloomberg. «Όπως και αν αποκληθεί η χρεοκοπία θα συμβεί» δηλώνει στο πρακτορείο ο επικεφαλής επενδυτικών μελετών της βρετανικής Cairn Capaital Γκράχαμ Νίλσον.