5 Ιουλ 2011

Τι θα γίνει με τα φετινά Επιδαύρια;


Νικόλας Αρώνης
Οι απεργίες και οι στάσεις εργασίας των ηθοποιών αλλά και του προσωπικού των κρατικών σκηνών θέτουν σε κίνδυνο τη φετινή διεξαγωγή...
του Φεστιβάλ Επιδαύρου, καθώς οι τρεις από τις έξι παραγωγές που είναι προγραμματισμένες εφέτος για το αρχαίο θέατρο του Πολυκλείτου είναι παραγωγές των κρατικών σκηνών.

Οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων έχουν πλέον κάνει ορατό το ενδεχόμενο ακύρωσης των παραστάσεων που έπονται. Πιο πιθανή είναι η αναβολή της πρεμιέρας του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, την προσεχή Παρασκευή και Σάββατο, ενώ εξίσου πιθανή είναι πλέον και η αναβολή για την παράσταση του Εθνικού στις 15 και 16 Ιουλίου.

Ερωτήματα έχουν δημιουργηθεί σχετικά και με τη δεύτερη πρεμιέρα του Εθνικού, «Ηρακλή Μαινόμενο» στις 5-6 Αυγούστου, η οποία και αυτή δεν αποκλείεται να αναβληθεί. Πάντως την αρχή έκανε η Παιδική Σκηνή του Εθνικού με το «Παραμύθι χωρίς όνομα», που ακύρωσε τις εκτός έδρας παραστάσεις της.

Ακόμη ένα ανησυχητικό δεδομένο είναι πως η επετειακή παράσταση για τα πενήντα χρόνια του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, «Μικρά Διονύσια», δεν κατέβηκε για πρόβες στην Επίδαυρο. Οι εργαζόμενοι έχουν προαναγγείλει κινητοποιήσεις, ενώ το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών έχει εξαγγείλει στάσεις εργασίας για τις ημέρες και τις ώρες των παραστάσεων τόσο στις 9 όσο και στις 10 Ιουλίου. Ένα από τα σενάρια που έχουν τεθεί επί τάπητος από πλευράς διοίκησης του Θεάτρου σε συνεργασία με το Ελληνικό Φεστιβάλ, είναι η εξεύρεση κάποιας εναλλακτικής ημερομηνίας, ώστε η παράσταση να «πάει» Επίδαυρο τον Αύγουστο.

Αντίστοιχη, πάντως, είναι η κατάσταση και στο Εθνικό Θέατρο, όπου 10 μέρες πριν κατέβουν οι «Σκηνοβάτες» του Σταμάτη Φασουλή στην Επίδαυρο, οι εργαζόμενοι οργανώνουν τις κινητοποιήσεις τους. Το αίτημα τεχνικών διοικητικών αλλά και των ηθοποιών είναι η μη ένταξη των κρατικών σκηνών σε καθεστώς ΔΕΚΟ, αλλά και να μην επιβληθούν περικοπές στις εκτός έδρας αποζημιώσεις.

Το ζήτημα των περικοπών, από 130 ευρώ ημερησίως σε 71 (για διαμονή και φαγητό), γνωστοποιήθηκε στις κρατικές σκηνές με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, ενώ το θέμα χειρίζεται ο υφυπουργός Φίλιππος Σαχινίδης. Σχετικά με τις εκτός έδρας αποζημιώσεις όλα δείχνουν πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή», το ζήτημα που αφορά όμως στην μη ένταξη σε καθεστώς Δ.Ε.Κ.Ο. είναι αρκετά πιο περίπλοκο.

Πάντως, τόσο ο Γιάννης Χουβαρδάς όσο και ο Σωτήρης Χατζάκης προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ καλούνται να αντιμετωπίσουν τεράστιες οικονομικές ζημιές από τις ακυρώσεις των περιοδειών.

Πηγή:http://www.zougla.gr