3 Αυγ 2011

Αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης στο 95% του ΕΣΠΑ - Ξεμπλοκάρουν τα έργα


«Το σχέδιο διάσωσης, μετατρέπεται σταθερά σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας», δήλωσε ο Μ. Χρυσοχοϊδης, χαιρετίζοντας την αύξηση...
της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο 95%, γεγονός που καθιστά πλέον εφικτές, τις περιλαμβανόμενες δράσεις. Στα 900 εκατ. ευρώ υπολογίζεται το όφελος της ελληνικής πλευράς από τη μη καταβολή του ποσοστού ίδιας συμμετοχής. Θετικό αλλά «τα κοινοτικά κονδύλια δεν αυξάνονται και, επομένως, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, τελικά, μειώνεται», τονίζει εκ μέρους της ΝΔ ο Κ. Χατζηδάκης και χαρακτηρίζει τον ισχυρισμό του υπουργού, «εξωπραγματικό».
Αναλυτικότερα:
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι για την Ελλάδα, την  Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ουγγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία, θα ισχύει εφεξής ένα ειδικό καθεστώς χρηματοδοτήσεων από τα κοινοτικά ταμεία βάσει του οποίου η εθνική συμμετοχή στα συγχρηματοδοτούμενα από την ΕΕ έργα θα μπορεί πλέον να αντιστοιχεί ακόμη και στο 5% του συνόλου του έργου, έναντι 15% που ίσχυε ως σήμερα και στο 50% που έφτανε μέχρι πρότινος για τα περισσότερα ευρωπαϊκά προγράμματα. Το μέτρο αυτό αφορά σε πέντε κοινοτικά ταμεία: το περιφερειακό, το κοινωνικό, το ταμείο γεωργίας  και το ταμείο Συνοχής και Αλιείας και τα ενδιαφερόμενα κράτη θα πρέπει να υποβάλουν τις σχετικές αιτήσεις.
Πάντως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διασαφηνίζει ότι δεν πρόκειται για χρηματοδότηση με πρόσθετα κονδύλια, αλλά για τα κονδύλια που περιλαμβάνονται στο τρέχον πλαίσιο των δημοσιονομικών προοπτικών.
Με αφορμή την ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τις δηλώσεις του προέδρου της, Ζοζέ Μπαρόζο, για τα ποσοστά συγχρηματοδότησης των ευρωπαϊκών ταμείων, ο υπουργός Ανάπτυξης,  Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, δήλωσε:
«Μετά τις συντονισμένες κυβερνητικές προσπάθειες όλου του προηγούμενου διαστήματος και τη διαπραγμάτευση που είχαμε με τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα μέσα Ιουλίου, η Ευρώπη έδειξε σήμερα, με τις δηλώσεις του προέδρου της, κ. Barroso, την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα.
Το σχέδιο διάσωσης μετατρέπεται σταθερά σε σχέδιο ανάκαμψης της οικονομίας μας. Η Ελλάδα έχει πλέον τη δυνατότητα να εξοικονομήσει σημαντικούς πόρους από την αύξηση της κοινοτικής συνδρομής στο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ στο 95%. Αυτό σημαίνει ότι εξοικονομούμε εθνικούς πόρους για να τους αξιοποιήσουμε μέσα από πιο ευέλικτα κανάλια για τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, και ταυτόχρονα επιταχύνουμε την απορρόφηση του ΕΣΠΑ. Η κυβέρνηση έχει καταρχήν υποβάλλει ήδη το σχετικό αίτημα προς την Επιτροπή για την αξιοποίηση αυτής της δυνατότητας.
Προχωράμε αταλάντευτα και αποφασιστικά για την αναστήλωση της ελληνικής οικονομίας».

Ο τομεάρχης Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ., βουλευτής Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε: «Με δεδομένη την οικονομική κρίση, η πρόταση της Κομισιόν για το ΕΣΠΑ, ως προς την Ελλάδα και τις άλλες 5 προβληματικές χώρες της ΕΕ, είναι καταρχήν θετική, καθώς η μείωση της εθνικής συμμετοχής διευκολύνει την εκτέλεση του προϋπολογισμού. Η Νέα Δημοκρατία είχε, άλλωστε, διατυπώσει σχετική πρόταση από το Φεβρουάριο του 2010, τη χρησιμότητα της οποίας αντιλήφθηκε η κυβέρνηση αφού πέρασε μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ωστόσο, προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, πρέπει να γίνει σαφές ότι τα κοινοτικά κονδύλια δεν αυξάνονται και, επομένως, με τη μείωση της εθνικής συμμετοχής, ο συνολικός προϋπολογισμός του ΕΣΠΑ, τελικά, μειώνεται.
Οι Έλληνες πολίτες πρέπει να γνωρίζουν όλη την αλήθεια: Ο ισχυρισμός του υπουργού Ανάπτυξης ότι τα κονδύλια της εθνικής συμμετοχής θα διοχετευθούν αλλού, είναι εξωπραγματικός. Αν η κυβέρνηση διέθετε αυτά τα κονδύλια, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, από το οποίο χρηματοδοτείται το ΕΣΠΑ, δεν θα ήταν μειωμένο το πρώτο εξάμηνο του 2011 κατά 47%! Καλό είναι, επομένως, να παρουσιάζουμε τα γεγονότα στις πραγματικές τους διαστάσεις.»
Πηγή:http://www.eklogika.gr