προειδοποιώντας ταυτόχρονα με επανεξέταση της επένδυσής της στην Ελλάδα.
Ο οικονομικός διευθυντής του γερμανικού τηλεπικοινωνιακού ομίλου, Τιμότεους Χέτγκες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μίλησε για την «ύπαρξη προβλημάτων σε σχέση με την εργατική νομοθεσία στην Ελλάδα και ιδίως σε ό,τι αφορά το εβδομαδιαίο ωράριο εργασίας και τις κοινωνικές παροχές», ενώ προέβλεψε ότι ο ΟΤΕ δεν πρόκειται να ανακάμψει πριν από το 2013.
«Θέλουμε να διακριβώσουμε εάν οι επενδύσεις στην Ελλάδα τελικά άξιζαν», σημείωσε ο κ. Χέτγκες, υπαινισσόμενος ότι απ’ αυτό θα εξαρτηθεί η αγορά ή μη περαιτέρω ποσοστού 6% του ΟΤΕ από το Ελληνικό Δημόσιο, ενώ ο επικεφαλής της DT, Ρενέ Ομπερμαν, τόνισε ότι «θα εξετάσει από πολύ κοντά και με κριτικό μάτι» κάθε προσφορά εκ μέρους της Αθήνας. Περικοπές αποδοχών των εργαζομένων προανήγγειλε ουσιαστικά και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού, Μιχάλης Τσαμάζ, σχολιάζοντας τα οικονομικά αποτελέσματα.
Ο κ. Τσαμάζ έκανε λόγο για διαρκώς αυξανόμενο μισθολογικό κόστος, το οποίο «αποτελεί τροχοπέδη στις μελλοντικές προοπτικές». Ο επικεφαλής του ΟΤΕ επεσήμανε, μάλιστα, ότι «τα έξοδα μισθοδοσίας αυξάνονται σταθερά από χρόνο σε χρόνο, εξανεμίζοντας τα οφέλη από τα προγράμματα εθελουσίας εξόδου του 2006 και των επόμενων ετών. Είναι αναγκαίο να βρούμε μια λύση γι’ αυτό το θέμα, γιατί αποτελεί τροχοπέδη για τις μελλοντικές μας προοπτικές».
Σύμφωνα με τον ίδιο, σήμερα οι δαπάνες προσωπικού βρίσκονται στο 37% των εσόδων, όταν μετά τη μεγάλη εθελουσία είχαν πέσει στο 27%. Υπενθυμίζεται ότι στο τέλος του μήνα λήγει και το τελεσίγραφο της διοίκησης στους εργαζομένους, η οποία έχει ήδη στείλει στην ΟΜΕ-ΟΤΕ? «μνημόνιο» εννέα σημείων, μεταξύ των οποίων και η άρση της μονιμότητας για τους περίπου 10.000 εργαζομένους που προσελήφθησαν προ του 2005, οι περικοπές επιδομάτων, ενώ προσφάτως στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων έβαλε και τη μείωση 10% των αποδοχών και την 4ήμερη απασχόληση. Στόχος είναι η μείωση των δαπανών προσωπικού κατά 300 εκατ. σε μία τριετία.
Η άρση της μονιμότητας αποτελεί ένα? πάγιο αίτημα και της DT, η οποία έχει επίσης ζητήσει και τη χαλάρωση της ρύθμισης από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων. Στο θέμα επανήλθε και χθες ο κ. Ομπερμαν, ο οποίος κατηγόρησε την ελληνική ρυθμιστική αρχή για τη λήψη «ακατανόητων» αποφάσεων, για τις οποίες μάλιστα είπε ότι είναι «επιθετικές σε κάθε επένδυση».
Β’ εξάμηνο του 2011
62,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ
62,2 εκατ. ευρώ τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ
Στα 62,2 εκατομμύρια ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη του ΟΤΕ το β΄ τρίμηνο του 2011 έναντι ζημιών ύψους 60,8 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ο Οργανισμός εμφάνισε πτώση των πωλήσεων κατά 7,6% στα 1,25 δισ. ευρώ, κυρίως λόγω της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα και της σταθερής τηλεφωνίας στη Ρουμανία.
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η? διαρροή συνδρομητών καθώς στο συγκεκριμένο διάστημα σημειώθηκαν 107.000 αποσυνδέσεις γραμμών PSTN και ISDN, ενώ διαπιστώνεται μικρή αύξηση στις γραμμές ADSL, από 2,3 σε 2,7 εκ.
Παράλληλα, ο ΟΤΕ επιβαρύνθηκε με δαπάνη 10 εκατομμυρίων που περιλαμβάνει κονδύλια για την εθελούσια αποχώρηση 1.984 εργαζομένων κυρίως από το εξωτερικό.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΟΤΕ, οι αντίξοες οικονομικές συνθήκες και η μειωμένη καταναλωτική δαπάνη σε συνδυασμό με τις δυσκολίες του ρυθμιστικού και ανταγωνιστικού περιβάλλοντος συνέχισαν να επηρεάζουν τις δραστηριότητες της σταθερής τηλεφωνίας στην Ελλάδα.
Αντίθετα, την ικανοποίησή της για την πορεία της κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα εξέφρασε η διοίκηση του ΟΤΕ στην τηλεδιάσκεψη μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων β’ τριμήνου.
Η διοίκηση του Οργανισμού τόνισε ότι καταγράφεται εξορθολογισμός των τιμών στην κινητή, ενώ αναφορικά με τη σταθερή, υπογράμμισε ότι υπάρχει επιβράδυνση στο broadband.
Πηγή: Έθνος
Από το: http://www.kentrinews.gr/