2 Αυγ 2011

Η Γερμανία «προορίζει» την Ελλάδα να γίνει ο βασικός ενεργειακός της παραγωγός από φωτοβολταϊκά έργα

Της Πηνελόπης Μητρούλια
ANOIΓEI ο δρόμος για τη μεταφορά από τη Βόρεια Αφρική στην Ελλάδα, μέρους του τεράστιου...

ενεργειακού project Desertec. Μετά και τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο Βερολίνο, κατέστη απολύτως σαφές ότι η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ελλάδα θα μπορούσε να μας εξάγει ρεύμα από τον ήλιο» δεν ήταν καθόλου τυχαία.

Το ζήτημα της συνεργασίας των δύο χωρών στον συγκεκριμένο τομέα ετέθη τόσο από τον Σύνδεσμο Γερμανών Βιομηχάνων όσο και από τον κ. Σόιμπλε, αλλά και τον υφυπουργό Oικονομίας και Tεχνολογίας της Γερμανίας Μπέρναντ Χάιτζε, με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Χρυσοχοΐδης. Μάλιστα συμφωνήθηκε ότι έως το τέλος του 2011 οι δύο πλευρές θα έχουν προχωρήσει στην εξειδίκευση της πρότασης Σόιμπλε για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ και την εξαγωγή της προς τη Γερμανία.

Πρέπει να σημειωθεί ότι το Desertec αποτελεί ένα τεραστίων διαστάσεων πρόγραμμα εκμετάλλευσης της ηλιακής ενέργειας στη Σαχάρα, το οποίο θα μπορούσε να τροφοδοτεί με ενέργεια τις χώρες της Βόρειας Ευρώπης υπό την προϋπόθεση της δημιουργίας ισχυρού δικτύου μεταφοράς. Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και η αναταραχή σε πολιτικό επίπεδο καθιστούν την περιοχή περισσότερο επικίνδυνη για την υλοποίηση μιας τέτοιου είδους επένδυσης έναντι των χωρών της Νότιας Ευρώπης, όπου η ηλιοφάνεια είναι εξίσου μεγάλη και βεβαίως η απόσταση από τους μεγάλους καταναλωτές ενέργειας της Βόρειας Ευρώπης είναι πολύ μικρότερη.
Εξάλλου η Γερμανία, που αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους παραγωγούς φωτοβολταϊκών παγκοσμίως (κατέχει το 50% διεθνώς σε εγκατεστημένα έργα και πάνω από το 15% σε παραγωγή πάνελ και εξοπλισμού) ενδιαφέρεται να ενισχύσει τις εξαγωγές της αλλά και να καλύψει το έλλειμμα της ενέργειας που θα προκύψει από το κλείσιμο των πυρηνικών της εργοστασίων έως το 2022. 

Η ιδέα της μεταφοράς μέρους του Desertec στην Ελλάδα φαίνεται ότι κυοφορείται εδώ και αρκετό διάστημα αφού το θέμα συζητήθηκε και κατά τις πρόσφατες επαφές του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Παπακωνσταντίνου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Θα υπάρξει κοινή ομάδα εργασίας που θα αναδείξει τα ζητήματα των μεγάλων επενδύσεων στη χώρα μας, γύρω από τον ήλιο –που είναι ίσως το επόμενο εθνικό μας καύσιμο– ώστε η Ελλάδα να εξάγει στην υπόλοιπη Ευρώπη καθαρή ενέργεια. Επεξεργαζόμαστε με την Κομισιόν σχέδιο δράσης για το ζήτημα», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπακωνσταντίνου μετά τις συναντήσεις που είχε τόσο με την επίτροπο Κλιματικής Δράσης κ. Χέντεγκαρντ, όσο και με τον επίτροπο Ενέργειας κ. Ετινγκερ.

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου θα πρέπει να ενταχθεί και το μεγάλο γερμανικό ενδιαφέρον για το φωτοβολταϊκό πάρκο που σχεδιάζει να δημιουργήσει η ΔΕΗ στην Κοζάνη, ισχύος 200 MW. Μεταξύ των 15 κοινοπραξιών οι οποίες έχουν περάσει στη δεύτερη φάση του σχετικού διαγωνισμού είναι γερμανικές εταιρίες όπως οι Q-Cells, Siemens, WurthSolar και Centrotherm Photovoltaics. Οι εταιρίες αυτές θα δώσουν σκληρή μάχη με αμερικανικές, κινεζικές και ιαπωνικές εταιρίες που μεταξύ άλλων διεκδικούν τη δημιουργία και εκμετάλλευση ενός από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στον κόσμο, το οποίο θα κατασκευαστεί σε εκτάσεις συνολικής επιφάνειας 5.200 στρεμμάτων, ιδιοκτησίας της ΔΕΗ, στη θέση των παλαιών και εξαντλημένων λιγνιτωρυχείων της περιοχής.
 
Πηγή: http://www.express.gr/